Geçtiğimiz günlerde petrol fiyatlarındaki artış sebebiyle Fransa’da başlayan eylemler, polis müdahalesiyle birlikte dünya gündemini esir aldı. Fransız polisinin TOMA’larla ve biber gazıyla müdahale ettiği eylemlerde 400’ün üzerinde gözaltı kararı alındı ve onlarca yaralı var. 2 kişinin de eylemlere bağlı kazalar sebebiyle hayatını kaybettiği açıklandı. Sarı Yelekliler adını alan eylemlerde Macron’a ve Macron yönetimine karşı protestolar da söz konusu. Tansiyonun düşmediği Fransa’daki eylemler, kısa zamanda Belçika ve Hollanda’da da etkisini göstermeye başladı. Fransa’yı sarsan bu eylemler, şiddetli şekilde artarak devam ediyor.
Olaylar Fransa’nın küresel ısınmayı yavaşlatma amacıyla petrol fiyatlarını artırmasıyla başladı
Fransa’da son bir yılda yaklaşık olarak benzine 20 cent, dizel yakıta 35 cent kadar zam yapıldı. Ülkede dizel yakıtın fiyatı şu an yaklaşık olarak 1.50 Euro seviyesinde. Fransa’da ekolojik etkiler sebep gösterilerek daha önce karbon zammı da uygulanmıştı. Ekonomik sorunlar yaşayan halk, vergi zamlarındaki bu artışları tepkiyle karşıladı.
Bu bahaneyi gerçekçi bulmayan ve hükümetin ekonomi politikalarından memnun olmayan yüz binlerce insan sokaklara döküldü
https://www.instagram.com/p/Bq614OIB5dp/
Yollara barikatlar kuran eylemciler, araçları ve barikatları ateşe vererek ses getirmeye devam ediyor. Polisin TOMA’larla ve göz yaşartıcı bombalarla yaptığı müdahalelerle tansiyonun iyice yükseldiği eylemler, şiddet içerikli görüntülerle de ön plana çıkıyor. 110 kişinin yaralandığı eylemlerde, 2 kişi de eylemlere bağlı trafik kazası sonucu hayatını kaybetti. Yetkililer geri adım atmıyor.
Hükümet adına konuşan Benjamin Griveaux, şiddet içerikli eylemler yapan kişilerin 1000-1500 kişi olduklarını ve bu protestocuların Sarı Yeleklilerle bir bağlantısı olmadığını söyledi
Provokatif eylemler yapan ve araçları yakan kişilerin ‘Sarı Yelekliler’i temsil etmediğini söyleyen Griveaux, eylemcileri şiddete başvurmamaları konusunda uyardı.
Eylemlecilerin “Sarı Yelekliler” olarak adlandırılmasının sebebi, araçlarda bulunması zorunlu olan sarı yelekler
Scène surréaliste. Plusieurs véhicules ont été incendiés près de l’Arc de triomphe @A2PRL pic.twitter.com/K1ShvzgGuz
— Boris Kharlamoff (@BorisKharlamoff) 1 Aralık 2018
Acil durumlarda kullanılması için araçlarda bulunması zorunlu tutulan sarı yelekleri giyerek sokağa çıkan eylemciler, protestonun dünya genelinde Sarı Yelekliler olarak anılmasına sebep oldu.
Dünya genelinde "örgütsüz" olduğu kabul edilen eylemlerin doğal bir tepki olarak başladığı tahmin ediliyor
https://www.instagram.com/p/Bq6npzaB3BB/
Eylemlerin planlı bir şekilde yapılmadığı ve hükümetle görüşmeler yapabilecek bir taraf olmadığı biliniyor. Dolayısıyla bir anlaşma yaparak eylemleri durdurmak da pek mümkün değil. Zamlara tepki olarak araçlarındaki sarı yelekleri giyen vatandaşların başlattığı eylem, herhangi bir toplum kuruluşundan bağımsız şekilde büyümeye devam ediyor.
Petrol fiyatlarının artışıyla başlayan eylemler, özellikle ekonomik sorunlar yaşayan insanların hükümetin ekonomi politikasından memnun olmaması sebebiyle artarak devam ediyor
Öğrencilere yapılan kira yardımlarındaki kesintiler, maaşlardaki vergi kesintileri gibi birçok sebepten dolayı halk Macron’un vergi politikasını eleştiriyor. Son dönemde yapılan işten çıkarmaların sebebinin de hükümet politikaları olduğu düşünülüyor.
Sağ ve sol parti liderlerini geride bırakarak başa gelen Macron, düşük gelirli vatandaşlara karşı tavırlarıyla tepki çekmişti
https://www.instagram.com/p/Bq5o6BMBbXn/
Servet vergisini kaldırarak gelir adaletsizliğine sebep olduğu söylenen Macron, vatandaşlarla girdiği diyaloglardaki ilgi çekici söylemleriyle de dikkat çekiyor. İşten çıkarılmaların sorumlusu olarak gösterilen Macron’a karşı yapılan protestolar, birçok kesim tarafından bardağı taşıran son damla şeklinde yorumlanıyor. Kibirli olduğu iddia edilen Macron’a takılan lakap ise Jupiter. Anketlerin genel görüntüsü, Macron’un yönetiminden halkın yaklaşık yüzde 25’inin mutlu olduğu şeklinde.
Hükümet, "olağanüstü hal" ilanını tartışıyor
Kısa zamanda durulacak gibi gözükmeyen eylemler, Fransız hükümetini düşündürüyor. Bugün yapılan toplantıda Macron ve ekibi, OHAL ilanını tartışacak.
Çatılara yerleştirilen keskin nişancılar da tansiyonun yükselmesinin sebepleri arasında
Eylemleri büyüten sebepler arasında polisin şiddetli müdahaleleri ve göz korkutan hamleleri de mevcut. Çatılara yerleştirilen keskin nişancılar da dünya genelinde büyük tepki uyandırdı. Eylemlere TOMA'larla ve göz yaşartıcı bombalarla müdahale eden Fransız polisi, tepkilerin artmasına sebep oldu.
Eylemler sırasında Macron’un yüzüne yumurta fırlatıldı
#Macron takes an egg to the head as he sells out Western Values pic.twitter.com/wh9wKMago8
— Wojciech Pawelczyk (@WojPawelczyk) December 1, 2018
Eylemlerin hedefi konumunda olan Macron'a karşı protestocuların sert tutumu devam ediyor. Kameralara yansıyan bu video da olayın büyüklüğünü gözler önüne seriyor.
Protestocuların genellikle kırsal kesimlerden olduğu iddia ediliyor
Violent clashes between the French police and #GiletJaunes protesters are vastly increasing in #Paris #France
Police forces are using rubber bullets against the #YellowVests pic.twitter.com/xzqb95BvW5
— EHA News (@eha_news) December 1, 2018
Eylemlerin halkın büyük bir kısmı tarafından desteklendiği söyleniyor ancak yine de katılımcıların büyük çoğunluğunun halkın kırsal kesimlerinden olduğu düşünülüyor. Macron’un daha önceki söylemlerinde bu insanları küçümsediği iddia ediliyor. Protestocuların yaş grubu ise genellikle orta yaş ve üstü.
Macron, eylemler sırasında işlenen suçların cezasız kalmayacağını söyleyerek geri adım atmadı
https://twitter.com/SimonRichardot/status/1068915404519682049
Paris savcılığı adına açıklama yapan Remy Heitz, araçları yakmak gibi şiddet içerikli eylemler yapmak için Paris’e gelen eylemcilerin en ağır cezaları alacağını duyurdu. Cumartesi günü tansiyonun oldukça yükseldiği eylemlere 36 bin kişinin katıldığı tahmin ediliyor. Bakanlığın açıkladığı genel katılım ise 75 bin.
Eylemler, Belçika ve Hollanda’ya da sıçradı
Dünya basınında anti-elit olarak tarif edilen eylemler, iki Avrupa ülkesine daha sıçradı. Öncelikle Belçika’da başlayan eylemler, devamında Hollanda’ya da sıçradı. Hollanda ve Belçika'daki eylemler, Fransa'dakine kıyasla küçük çapta ilerliyor. Hollanda'da eylemler sebebiyle iki kişi gözaltına alındı.