FPS, gelişen ve değişen teknoloji ile adını son dönemlerde sıkça duymaya başladığımız bir kavram. Bu kavram, tek bir konu ile bağdaştırılamayacak kadar çeşitli alanlarda kendisini gösteriyor. Bilgisayarlarımızda oyun oynarken ya da telefonlarımıza baktığımızda bile karşımıza çıkıyor. Hatta durum öyle bir seviyede ki satın almak istediğimiz televizyonlarda ve ekranlarda bile bu kavram bir şekilde olayın merkezindedir. Kısacası, FPS neredeyse gördüğümüz tüm dijital imajlar ve teknolojilerle bağlantılı. Peki FPS nedir, neyi işaret eder ve ne işe yarar? Dilerseniz lafı fazla uzatmadan aklınızdaki tüm soru işaretlerini gidermeye başlayalım;
Temel bir tanım yaparak başlıyoruz: FPS nedir?
FPS yani “Frame Per Second” (Saniye başına düşen kare sayısı) teknolojik görüntüleme hızına verilen bir isim. Bu kavram, 1 saniye içinde gerçekleşen görüntünün sayısını işaret ediyor. Biraz daha sade bir dille anlatmak gerekirse 1 saniye içerisinde ekranda gördüğünüz görüntünün yinelenme hızıdır. Bilmeyenler için olayı biraz daha açmakta fayda var. Yineleme hızı ne kadar artarsa görüntü de bir o kadar kaliteli hale gelir. Yani 1 saniye başına FPS ne kadar yüksekse görüntü de bir o kadar kaliteli olur.
FPS’ye neden ihtiyaç duyarız?
Bu sorunun cevabı neden FPS’e ihtiyaç duyduğumuza eşdeğer bir netlikte. Cevap basit; net görmek için. Yukarıdaki fotoğrafta çeşitli şiddetlerdeki FPS değerlerini görebilirsiniz. En sağdaki fotoğrafta saniye başına düşen FPS sayısı 15, en soldakinde ise 60 gibi yüksek bir FPS değeri görebilirsiniz. Görüntü kalitesini değerlendirdiğimizde sizin de fark ettiğiniz üzere FPS değeri arttıkça görüntü netleşmekte. Düşük FPS değerleri bize kalitesiz ve bulanık bir görüntü sunar. Bu nedenle FPS değeri yükseldikçe kalite artacak, azaldıkça daha kötü bir görüntüleme performansı ile karşılaşacaksınız.
FPS’i nerelerde görebiliriz?
Nerelerde göremeyiz sorusunu sormak daha mantıklı olacaktır. FPS görüntü içeren her türlü teknolojik aygıt içinde kendine yer bulur. Basit bir akıllı bileklik ekranından tutun, ütünüzün gösterge ekranına kadar her şey FPS dahilinde bir görüntüleme pratiği içindedir. FPS konusunda en önemli teknolojik aygıtların başında TV’ler, bilgisayarlar, akıllı telefonlar, projeksiyon sistemleri ve günlük hayatta sıklıkla kullandığımız diğer görüntüleme aletleri yer alır.
FPS’i nasıl algılayabiliriz?
FPS’i herhangi bir cihazda tek başına anlamanız belirli bir seviyeye kadar mümkün. Yüksek FPS değeri size akıcı, kaliteli ve net bir görüntü olarak görünecektir. Düşük FPS değerlerinde ise bulanık, yavaş ve yırtılan bir görüntü ile karşılaşmanız kaçınılmaz. FPS konusunda değer farkları olan görüntüleri algılamanız için bu bahsettiğimiz durumlar yeterli olacaktır.
Oldukça makul bir soru: FPS kaç olmalı?
Bu soru FPS nedir sorusu kadar önemli. Fakat sorunun cevabı kullandığını teknolojik alete göre değişim gösterir. Örneğin bir ütü almak istiyorsunuz. Ütünüzün üzerindeki göstergenin FPS değeri sandığınız kadar önemli değil. Ancak televizyon, tablet, cep telefonu ve bilgisayar için bu durum değişir. Televizyonda en az 30 FPS yeterli bir orandır. Akıllı telefonlarda ise 90 FPS gayet yeterli ve başarılı bir kullanım sağlayacaktır. Bu durum tablet için de geçerli. Bilgisayar konusunda FPS oranı diğer cihazlara göre daha farklıdır. Standart kullanımda 150 FPS ideal olacaktır ancak konu oyunlara geldiğinde bu durum değişebilir.
Neden bilgisayar oyunlarında FPS değeri sabit kalmıyor?
Bilgisayar oyunlarında FPS’in dalgalandığını çoğu oyuncu bilir. Yüksek bir FPS değerinde yaşanan sert düşüşler oyuncuları çıldırtan başlıca olaylardan. İlk olarak oyunlarda neden FPS’in dalgalandığını anlamakla işe başlamalıyız. Bildiğiniz üzere bilgisayar oyunları özellikle ekran kartları üzerinde ciddi bir yük oluştururlar. Yük altında zorlanan ekran kartı bir süre sonra ısınmaya başlar. Bu ısınma sonucunda birtakım voltaj düşme olayları yaşanır. Düşen voltaj yüzünden ekran kartı işlemcisi üzerindeki yükü tam anlamıyla yerine getiremez. Bu nedenle oyun deneyimi dalgalı bir FPS değerinde stabil kalmakta zorlanır. Bilgisayar oyunları ve standart bir görüntü sağlayan diğer cihazları kıyasladığımızda bu durumun nedenini daha iyi anlamaktayız. Stabil bir grafik yükü taşıyan televizyonlarda bu tür düşüşler gerçekleşmez. Ağır yük altında görüntü işleyen ekran kartı işlemcisi ise değişken voltaj değerleri nedeniyle dalgalı bir yapı gösterir.
FPS değerine nereden bakıp, nasıl ölçerim?
FPS ölçümünü hangi cihazda yapacağınıza göre yöntemler değişmektedir. Örneğin televizyonunuzun FPS değerini anlamak için ara yüzünde bulunan bilgiler kısmına bakmanız yeterli olacaktır. İş bilgisayarınıza ya da oyun içindeki değerlere bakacaksanız seçenekleriniz artıyor. MSI Afterburner, GeForce Experience gibi programlar oyunlarda aldığınız FPS değerlerini görebilmeniz bakımından en başarılı uygulamaların başında geliyor. Bu ve benzeri uygulamalar ile FPS değerlerinizi anlık takip edebilir ve olası donanım güncellemeleri ya da değişiklikleriyle sürece müdahale edebilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
PUBG Nasıl Oynanır? Amansız Rekabet Ortamında Hayatta Kalma İpuçları
Kaynak: 1