Günümüzde birçok üretici, yeni model fotoğraf makinelerini piyasaya sürüyor. Bu makinelerle yüksek kalitede hem fotoğraf hem de video çekebilme imkânına sahipsiniz. Aynı fiyat aralığında farklı performanslara sahip ve farklı istekleri karşılayabilecek birçok dijital modeli de bulunuyor. Profesyonel fotoğraf makinesi almak istiyor ama alırken dikkat etmeniz gereken şeyleri bilmiyorsanız sizin için aşağıda listeledik. Bir yandan da yan sekmede yeni başlayanların en çok tercih ettiği modelleri bu linke tıklayarak açabilirsiniz.
1. Doğru model olduğuna dikkat edin!
Bazı üreticiler, fotoğraf makinelerinin modellerini her ülkede aynı isimli satışa çıkarmayabiliyor. Bu nedenle satın almak istediğiniz modeli ararken yanılabiliyorsunuz. Örneğin Canon, yeni ürettiği DSLR modellerinin bazılarını İngiltere’de olduğundan daha farklı adlandırıyor. Panasonic ise bir kameranın satıldığı yere bağlı olarak seri numarasını sık sık değiştiriyor.
2. Yeni fotoğraf makineniz lenslerinizle uyumlu olmalı
Yeni üretilen fotoğraf makinelerinin hepsi eski lenslerle çalışmayabilir. Canon’un en son model DSLR makineleri, eski lenslerle sorunsuz çalışırken Nikon’un fotoğraf makinelerinde eski f-mount lensleri kullanabilirsiniz. Ama bazen bu lensleri kullanabilmeniz için adaptöre ihtiyacınız olur. Yeni bir profesyonel fotoğraf makinesi alıyorsanız lensleriniz için uyumlu adaptörün olup olmadığını araştırmanızı öneriyoruz.
3. Özellik sınırlaması var mı?
4K video çeken bazı kameralar bu çekimi sadece 15 fps’de yapabilir. Bazıları, geniş açılı çerçeveleme elde etmeyi zorlaştırarak çektiğiniz görüntüleri kırpabilir. İlk bakışta fotoğraf makinesinin özellikleri çekici gelebilir fakat üretici firmanın internet sitesinde makinenin özelliklerine dikkatlice bakmalısınız.
4. Depolama alanınız sizi sınırlayabilir
Yeni fotoğraf makinelerinin yüksek megapiksele sahip olmalarından dolayı çekilen görüntüler de hafıza kartlarında çok fazla yer kaplıyor. Örneğin, Sony a7R ile RAW formatında çektiğiniz bir fotoğraf 36 MB yer kaplar. Kısacası, üretilen her yeni modelde çözünürlük kadar çekilen fotoğrafların boyutu da artıyor. Yeni bir fotoğraf makinesi alıyorsanız eski hafıza kartınız size sorun yaratabilir.
5. Aynalı mı aynasız mı?
Bu soru 10 yıl önce sorulsaydı cevap kesinlikle DSLR olurdu. Ama 2008’de Panasonic, dünyanın ilk aynasız kamerası olan Lumix G1’i piyasaya sürdü. Aynasız kameralar, daha küçük, daha hafif ve mekanik olarak daha basit olmalarıyla dikkat çekiyor. Işığın az olduğu ortamlarda da daha kaliteli görüntüler yakalamanızı sağlıyorlar aynı zamanda. Fakat DSLR makineler de lens yelpazelerinin daha geniş olması ve daha hızlı otomatik netleme yapabilmeleri sayesinde halen daha piyasada üstün durumdalar.
6. Kompakt ve DSLR’ın arasındaki farkı bilmelisiniz
Fotoğraf çekmek hayatımın bir parçası diyorsanız ve bu işi de profesyonel olarak yapmak istiyorsanız DSLR modelleri tercih etmeniz gerekiyor. DSLR fotoğraf makinelerinde diyafram, enstantane, ISO ve beyaz dengesiyle oynayarak hassas kontroller yapabilir, farklı lenslerle farklı efektler yaratabilir ve mükemmel çekimler için kameranızı ayarlayabilirsiniz. Kompakt sistem kameralar, DSLR makinelerden daha küçük ve kullanımı kolay
olduğundan amatör fotoğrafçılar tarafından sıkça kullanılırlar. Ayrıca üzerlerindeki lens de değiştirilemez.
7. Dinamik aralık yüksek olmalı
Eskiden megapiksel ne kadar yüksekse fotoğraf makinesi de o kadar kaliteli görülürdü. Ama artık fotoğraf makinesinin kalitesini dinamik aralığın yüksekliği belirliyor. İnsan gözünün gördüğü kalitede fotoğraflar çekmek istiyorsanız dinamik aralığı yüksek fotoğraf makinelerini satın almalısınız. Yeni başlayanların en çok satın aldığı modelleri bu linke tıklayarak daha detaylı inceleyebilirsiniz.