Dünya, her geçen gün daha şiddetli hale gelen ve kısa sürede binlerce insanın yaşamını kaybetmesine neden olan Filistin İsrail Savaşı’na odaklanmış durumda. 7 Ekim günü Hamas’ın Aksa Tufanı adını verdiği operasyon ile başlayan savaş, İsrail’in Gazze Şeridi’ni bütünüyle abluka altına almasının ardından yeni bir boyuta taşınmıştı. Bununla birlikte Orta Doğu’yu adeta kan gölüne çeviren savaş tüm hızıyla devam ederken, hayli dikkat çekici gelişmeler de yaşanıyor. Örneğin Hamas, geçtiğimiz günlerde İsrail’in hava harekâtına son vermemesi halinde ilk kez Tufan füzesi kullanacağı tehdidinde bulunmuştu. Şimdilerde ise İsrail’in, Filistin’de fosfor bombası kullandığı iddia ediliyor! Bu nedenle fosfor bombası nedir, etkileri nelerdir ve neden yasak gibi soruların yanıtı da merak ediliyor. Detaylara birlikte bakalım.
Tüm dünyanın şaşkınlık ve endişe ile takip ettiği Filistin İsrail Savaşı her geçen dakika daha da şiddetli hale geliyor
Hamas’ın İsrail’e yönelik Aksa Tufanı isimli askeri operasyonu ile başlayan çatışmaların 6. gününde çok sayıda insanın yaşamını kaybettiği, binlercesinin yaralandığı ifade ediliyor
Öte yandan savaşa dair dikkat çekici gelişmeler de yaşanıyor
Gazze Şeridi’ni bütünüyle abluka altına alınmasının ardından Hamas, İsrail’in hava saldırılarına son vermemesi halinde ilk kez Tufan füzesi kullanacağını ilan etmişti. Bununla birlikte Filistin İsrail Savaşı, bugünlerde çok daha tehlikeli, hatta yasaklı bir silahı da bir kez daha gündeme getirmiş durumda.
Filistin Dışişleri Bakanlığı, İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik hava saldırılarında fosfor bombası kullandığını duyurdu
Bakanlık tarafından yapılan açıklamada, “İsrail, nüfusun yoğun olduğu bölgelerde uluslararası yasaklı olan beyaz fosforu kullanıyor.” ifadeleri kullanıldı. Bu açıklamanın ardından fosfor bombası hakkındaki detaylar da merak edilir hale geldi.
Fosfor bombası nedir?
Fosfor bombası, en basit tanımıyla fosfor elementinin allotropu olan beyaz fosfor kullanılarak üretilen bir patlayıcı.
Fosfor bombası duman kamuflajı oluşturmak, hedef tayin etmek ve yangın çıkarmak gibi amaçlarla da kullanılabiliyor
Beyaz fosforun İngilizce karşılığı white phosphorus. Bu sebeple WP, white phos ve Willie Pete gibi isimlerle de anılıyor
Fosfor bombası özellikleri nelerdir?
Her türden canlı ve çevre üzerinde yıkıcı bir etkisi olan bu bomba, modern zamanların en korkunç silahları arasında gösteriliyor. Elbette bunun sebebi, sahip olduğu bazı özellikler. Örneğin bombanın patlaması ile etrafa saçılan beyaz fosfor parçacıklarının oksijen ile temas ettiğinde kendiliğinden tutuştuğu ve ortaya çıkan alevlerin 800 derece sıcaklığa ulaşabildiği ifade ediliyor
Fosfor bombası etkileri nelerdir?
Fosfor bombasını günümüzün en tehlikeli silahlarından biri haline getiren pek çok etkisi var. Her şeyden önce bombanın infilak ettiği anda ortaya çıkan fosfor kimyasalı, insan derisine temas ettiğinde ciddi kimyasal yanıklara sebep oluyor.
Fosfor dumanının teneffüs edilmesi ise ciğerlerde ani yaralara ve teneffüs eden kişinin havasızlıktan boğulmasına sebebiyet veriyor
Fosfor bombasının infilak etmesiyle ortaya çıkan duman solunduğu takdirde insan vücudunun içten dışa doğru yanmasına neden oluyor!
Vücut içerisindeki yanma reaksiyonu cilde kadar devam ediyor. Bir kez gerçekleştiğinde durdurulamayan bu yanma reaksiyonu fosfor bombasına maruz kalan kişilerin korkunç bir şekilde can vermesine neden oluyor.
İnsanlık dışı bir silah olan fosfor bombasının, psikoloji üzerinde de son derece olumsuz etkileri var
Çoğu zaman tedavi edilmesi zor hatta ölümcül yaralanmalara sebebiyet veren fosfor bombasının, insan psikolojisi üzerinde de yıkıcı bir etkisi olduğu ifade ediliyor. Patlama ile ortaya çıkan ışığın da insanda kalıcı etki bırakabildiği, bu kişilerde panikatak, travma sonrası stres bozukluğu ve daha başka psikolojik sorunların ortaya çıkabildiği belirtiliyor.
Bu korkunç silah nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanıldığında yüksek can kayıplarına neden oluyor
Fosfor bombası yasak mı?
Evet, beyaz fosfor kimyasalı ile üretilen bu silahın kullanımı yasak. Başta 1980 Konvansiyonel Silahlar Sözleşmesi olmak üzere çeşitli uluslararası sözleşme ve anlaşmalar ile fosfor bombası kullanımının yasaklandığı biliniyor. Bu ölüm silahının korkunç etkileri dikkate alındığında fosfor bombası neden yasak sorusunun yanıtı da kendiliğinden ortaya çıkıyor.
Fosfor bombası İsrail tarafından daha önce de kullanılmıştı
İsrail’in 2014 yılında düzenlediği ve Koruyucu Hat Operasyonu adını verdiği 51 gün süren harekât sırasında Gazze’deki Şucaiyye, Tuffah ve Zeytun semtleri de fosfor bombalarıyla vurulmuştu.
Kaynak: 1