Fön makinelerini hem saçları şekillendirmek hem de kurutmak için kullanılıyor. Özellikle bir yere gitmemiz gerektiğinde zamandan tasarruf etmek için fön makinelerini kullanıyoruz. Ancak fön makinelerini kullanırken dikkat etmemiz gereken bazı detaylar bulunuyor. Sıcaklık, fön makinesinin yönü gibi detaylar saçlarımızın yıpranmasına neden olabiliyor. İşte fön makinesi kullanırken yaptığımız 15 hata.
1. Sadece sıcak hava ile saç kurutma
Hemen hemen her saç kurutma makinesinin soğuk hava akışı vardır. Soğuk hava akış modu, fönünüzün ya da buklelerinizin daha kalıcı olmasını sağlar. Çünlü soğuk hava nemin buharlaşmasını yavaşlatır. Bunun yan sıra, saçınızı kuruttan sonra 20-25 saniye soğuk hava uygulamak elektriklenmeleri önlemeye yardımcı olur.
2. Yanlış bir hava akışı yönü seçmek
Saçınızı hangi sıcaklıkta kuruttuğunuz kadar, hangi yönde kuruttuğunuz da önemlidir. Saçların kırılmaması ve daha parlak bir görünüm kazanması için kökten uca kurutmak gerekir. Aksi takdirde, kökleriniz zayıflar ve bu da dökülmelere neden olabilir.
3. Fön makinesini yanlış tutmak
Çoğu insan fön çekerken, tarağı yazı yazarken kullandığı eliyle, fön makinesini ise diğer eliyle tutar. Ancak bu doğru değildir, çünkü şekillendirmede asıl işlevi gören fön makinesidir. Bu nedenle fön makinesinin hızının ve yönünün ayarlanması için baskın elle tutulması gerekir. Bu süreci daha iyi kontrol etmenize ve saçınızı daha kolay şekillendirmenize yardımcı olur.
4. Saçı aşağı çekerek şekillendirmek
Saçı şekillendirirken, aşağı çekmek saçın kırılmasına neden olabilir. Bunun yerine fön makinesi eşliğinde saçınızı tarayarak saçınızı şekillendirebilirsiniz. Böylece daha parlak ve hacimli bir görünüm kazanabilirsiniz.
5. Fön makinesini saça çok yakın tutmak
Fön makinesi kullanırken yapılan hatalardan biri de, makineyi saça çok yakın tutmaktır. Bu saçlarınızın ve kafa derinizin yanmasına neden olabilir. Ayrıca fön makinesini yakın tutmak saçlarınızın kırılmasına da yol açar. Fön makinesini ile başınız arasında en 30 cm olması tavsiye edilir.
6. Saçları ayırmadan şekillendirmek
Çoğu zaman saçımızı en fazla ikiye ayırıp bu şekilde şekillendiririz. Kurutken ise makineyi ileri geri hareket ettirerek tüm saçımızı bir anda kurutmaya çalışırız. Ancak bu doğru değildir. Saçları 4-5 parçaya ayırıp bu şekilde kurutmak ya da şekillendirmek hem zamandan tasarruf etmemizi sağlar hem de daha etkili şekillendirmeye yardımcı olur.
7. Duştan sonra havluyu çok uzun süre saçta tutmak
Banyo sonrası kullandığınız havlu özellikle pamuktan yapılmış ise saçta 30 dakikadan fazla tutmamak gerekir. Havlu kumaşı saça sürtüneceğinden, bunun arından yapacağınız kurutma işleminde saçınız daha kırılgan bir hal alacaktır. Bunun içi mikrofiberden yapılan yumuşak havluları kullanabilirsiniz. Saçınızı ise 10 dakikadan fazla sarılı tutmamanızda fayda var. Önemli bir detay; kalın ve yoğun saçlar, bir fön makinesi kullanmadan önce yaklaşık yarı kuru, ince veya orta kalınlıktaki saçlar, yüzde 80 kuru olmalıdır.
8. Isı koruması olmayan ürünler kullanmak
Haftada birkaç kez fön makinesi kullananların ısı korumalı bir bakım ürünü tercih etmesi faydalı olacaktır. Isının saçta yaratacağı zararları minimuma indiren bu ürünleri kozmetik dükkanlarından satın alabilirsiniz. Genellikle ıslak ya da nemli saça uygulanan krem ve yağları saç tipinize göre tercih etmelisiniz. Kuru saça sahipseniz alkol bazlı ürünlerden uzak durmak daha iyidir. Yağlı veya normal saçlarınız varsa, yağ bazlı ürünler yerine nemlendirici ürünleri tercih edebilirsiniz.
9. Fön başlığını kullanmamak
Fön başlığı hava akımını saçın belli bir bölümüne yönlendirmeye yardımcı olur. Bu şekilde saç uçlarınız daha sağlıklı gözükür ve saçınız da kuruturken daha az karışır. Ayrıca fön başlığı saçlarınızı aşırı ısıya karşı korur. Fön başlığını kökler üzerinde kullanırsanız saçınız ekstra hacim kazanır.
10. Saçları kuruttuktan hemen sonra dışarı çıkmak
Saçınızı kuruttuktan hemen sonra dışarı çıkmak, hem saçınızın hacmine hem de cildinize zarar verebilir. Bu nedenle saçınızı kuruttuğunuzda evden çıkmadan önce bir süre beklemeniz gerekir.
11. Direkt difüzör kullanmak
Islak saçlar, daha kırılgandır. Difüzör ise kıvırcık saçlar için tasarlandığından daha yoğun bir fönleme hızına sahiptir. Bu nedenle ıslak saçınızı direkt olarak difüzörle kurutmak saçların kırılmasına neden olur. Bu nedenle saçlarınızı kurutmaya fön başlığıyla başlayın ve ardından difüzöre geçin.
12. Şekillendirici başlıklara dikkat etmemek
Fön makinesi başlıkları, metal, seramik veya plastikten yapılabilir. Seramik başlıklar şekillendirme konusunda daha sağlıklıdır. Isı dolayısıyla saçta kırılmayı en aza indirir. Metal başlıklar ise hızlı ısınma eğilimindedir ve bu da saça daha fazla zarar verebilir.
13. Fön makinenizi temizlememek
Fön makinenizi hiç temizlediniz mi? Makinenin içerisinde biriken tozlar hem makineye hem de saçlarınıza zarar verebilir. Hava akımının olduğu kanalda biriken toz ve kirler hava akışını yavaşlatır ve bu da kurutucu içindeki sıcaklığın artmasına neden olur. Bu şekilde ise makineniz bozulabilir. Fön makinenizi haftada bir kullanıyorsanız ayda bir, daha sık kullanıyorsanız 2 haftada bir temizleyebilirsiniz.
14. Maksimum sıcaklıkta saç kurutmak
Saç kuruturken makineyi maksimum sıcaklıkta tutmak, en sık yapılan hatalardan biridir. Bu, saçın daha fazla kurumasına ve daha kırılgan hale gelmesine neden olur. Maksimum sıcaklık kurutma işlemini hızlandırır ancak saçınıza zarar verir.
15. Fön makinesini tek pozisyonda tutmak
Bazı insanlar kurutucuyu bir konumda tutarak saçlarını kurutuyorlar. Ancak kurutma makinesini sürekli hareket ettirmek ve açıları değiştirmek gerekiyor. Böylelikle saçınız daha hacimli olur.
Kaynak: 1