Flash bellek ya da diğer adıyla USB bellekler virüs bulaştırır mı? Bu sorunun cevabı maalesef evettir. Flash bellek, virüs bulaştırma konusunda oldukça tehlikelidirler. Bilgisayarınıza Flash bellek üzerinden virüs bulaştırdığınızın belirtilerinden, bu virüslerden nasıl kurtulacağınıza kadar bilmeniz gereken her şeyi özetledik. İşte bilmeniz gerekenler?
Flash bellekler oldukça kullanışlıdır ve genellikle dosya paylaşmak ve aktarmak için kullanılan araçlardır. Fakat biz onları gelişigüzel kullanırken, USB’ler aslında bir dizi yüksek profilli güvenlik sorunlarına neden olabilir. Bu yazımızda Flash belleğe virüs bulaştığını nasıl anlayabileceğinizden nasıl sileceğine kadar bilmeniz gereken her şeyi listeledik.
Flash bellek virüsleri ve tehditleri nelerdir?
USB bellek saldırıları nedir sorunun cevabı oldukça basittir. Flash bellek saldırısı, USB bellekler aracılığıyla kötü amaçlı yazılımın iletilmesidir. Birçok farklı şekilde gerçekleştirilebilen en az 29 farklı USB kötü amaçlı yazılım saldırısı türü vardır. İşte en yaygın olanlardan bazıları şunlardır:
- Reklam yazılımı
- Truva atı (Trojan)
- Solucan (Worm)
- Kısayol virüsü
Bir USB yanlışlıkla birinin dizüstü bilgisayarından virüslü bir dosya indirebilir ve ardından bu dosyayı sizinkine aktarabilir. Bunun yanı sıra bir USB sürücüye kasıtlı olarak virüs bulaştırılabilir ve daha sonra doğrudan veya dolaylı olarak size verilebilir.
Virüslü bir USB belleğin güvenliğinizi tehlikeye atabileceği pek çok yol vardır. Korkutucu gelebilecek bazı tehditler şu şekildedir:
- Kötü amaçlı USB yazılımı bir bilgisayar korsanının cihazınızı kontrol etmesine izin verebilir.
- Üçüncü bir taraf web kameranıza, mikrofonunuza veya klavyenize erişim sağlayabilir.
- Bilgisayar korsanları kişisel bilgilerinizi çalabilir veya cihazınızdaki rastgele verileri silebilir.
- Virüslü bir USB sürücü donanımınızı dahi yok edebilir.
İlginizi çekebilir:
Hepsi Şehir Efsanesi! Teknoloji Hakkında Doğru Bilinen 8 Yanlış
Bir USB Flash belleğe virüs bulaştığı nasıl anlaşılır?
Yukarıdaki olası tehditler sonrası birçok kullanıcı USB Flash belleğine virüs bulaştığının nasıl anlaşılacağını da merak ediyor olabilir. İşte bir USB Flash belleğe virüs bulaştığının gösteren bazı tuhaflıklar:
- Bilinmeyen kısayol dosyaları
- USB bellek içerisinde autorun.inf dosyasının olması
- Belleğe sağ tıklama menüsünde yeni ve ilişkisiz seçeneklerle karşılaşmak
- Disk simgesinin klasör simgesine dönüşmesi
- Diske hiçbir simge atanmamış olması
- Flash dosyalarını açamamak ya da Flash’a erişememek
- USB içindeki dosyaları açarken olağandışı “birlikte aç” penceresiyle karşılaşmak
- Belleği geçerli pencere yerine yeni bir sekmede açılması
İlginizi Çekebilir:
Windows 11 İle İlk Kez Tanışacakların İşini Kolaylaştıracak 11 İpucu
USB virüsleri nasıl önlenir?
USB bellek cihazlarına yönelik virüslerin önüne geçmek için bir dizi tedbir almanız gerekecektir. Bir USB bellek virüsünü önlemek için temel kurallar şu şekildedir:
- Kişisel ve işle ilgili USB bellekleri ayrı tutun.
- USB sürücünün nereden geldiğini bilmiyorsanız, kullanmayın.
- USB belleği ara sıra değiştirin ve güncelleyin.
- USB sürücülerinizi ve cihazlarınızı düzenli olarak bir antivirüs ile tarayın.
- Tüm cihazlarınızdaki otomatik çalıştırma özelliklerini devre dışı bırakın (bu, bilinmeyen dosyaların sizin haberiniz olmadan veya izin vermeden başlatılmasını önleyecektir)
- Bilinmeyen bir USB kaynağından gerçekten bilgi almanız gerekiyorsa, bunu bir tür kullanılmayan tampon aygıta takın ve kötü amaçlı yazılım taraması yapın.
- Sistem yazılımlarını kontrol ederek güncel yazılım kullandığınızdan emin olun.
- USB bellek ve bilgisayarınızı antivirüs programları aracılığıyla düzenli olarak tarayın.
- Şüpheli bir USB sürücüsünü zaten taktıysanız, herhangi bir indirmeyi önlemek için hemen internet bağlantısını kesin ve cihazınızı yeniden başlatın.
İlginizi çekebilir:
APK Dosyaları: Nedir, Nasıl Açılır, Güvenli Midir?
Flash bellek virüs temizleme nasıl yapılır?
Adım 1: Tehdidi tanımlamak için USB aygıtını tarayın
USB belleğinize bir virüs veya kötü amaçlı yazılım bulaştığından şüpheleniyorsanız, yapmanız gereken ilk şey tehdidi tanımlamak ve temizlemek olacaktır. Güvenilir bir antivirüs yazılımı kullanarak cihazı tarayın ve sorunlara tam olarak hangi virüsün neden olduğunu belirleyin.
Adım 2: Uygun antivirüs veya anti-malware programını çalıştırın
USB belleğiniz tarandıktan sonra virüsü tamamen kaldırmak ve sürücünüzü normal durumuna geri getirmek için ek adımlar atmanız gerekecektir. Flash belleğinizdeki her türlü virüsten tamamen kurtulmak için başka araçlara veya yazılımlara ihtiyacınız olabilir. Örneğin, sürücünüzde kötü amaçlı yazılım veya casus yazılım virüsü varsa tehdidi tamamen ortadan kaldırmak için bir kötü amaçlı yazılımdan koruma programı çalıştırın.
Adım 3: Tehdidi kaldırın
Kötü amaçlı yazılımı kaldırmanın en iyi yolunu belirledikten sonra virüs USB aygıtından tamamen kaldırılana kadar antivirüs veya kötü amaçlı yazılımdan korunma programını çalıştırın. Virüsün kaldırıldığına dair onay aldıktan sonra tehdidin tamamen kaldırıldığından emin olmak için başka bir virüs taraması yaparak USB aygıtını iki kez kontrol edin.
Adım 4: Gelecekteki tehditleri önlemek için daha fazla önlem alın
USB sürücünüzden virüsü başarıyla kaldırdıktan sonra gelecekte bilgisayarınızı korumak için adımlar atmanız önemlidir. Virüslerin yayılmasını ve USB sürücünüze bulaşmasını önlemenin en iyi yollarından biri kullanılmadığı zamanlarda bağlantısını kesmektir. Ayrıca, dosya paylaşım sitelerini kullanmaktan veya büyük dosyalar indirmekten kaçınmalısınız çünkü bunlar siz farkına bile varmadan Flash belleğinize kolayca virüs bulaştırabilir. Yukarıdaki “USB virüsleri nasıl önlenir?” başlığımızdaki önlemlere göz gezdirebilirsiniz.
Flash belleğinizi virüslü olduğunu düşünüyorsanız anti virüs programlarına başvurmalısınız. Antivirüs yazılımları, bilgisayarınıza bir USB bellek bağlandığı zaman aygıtı otomatik olarak tarayarak herhangi bir kötü yazılımın getirmediğinden emin olurlar.
İlk olarak sadece USB güvenliğine odaklanan ücretsiz antivirüs araçlarına bakalım:
- Autorun Deleter
- Windows USB Blocker
- BitDefender USB Immunizer Tool
- Panda USB Vaccine
- USB Secure Utilities
- USB Safeguard
- KASHU USB Flash Security
- USB Disabler
- Phrozen Safe USB
- USB Disk Security
- USBDriveFresher
Listedeki uygulamaların bazıları sadece belirli amaçlara yöneliktir. Programlardan bazıları USB bellekteki autorun dosyasını silmeye odaklanırken diğerleri daha genel virüsleri siler.
İlginizi çekebilir:
Android Telefonları Hızlandırmak İçin Yapmanız Gereken 10 Şey
Yukarıdaki liste sadece USB bellek cihazında virüslere odaklanılan araçlardır. Fakat virüs yazılımı bilgisayarınıza da bulaşır ve yukarıda listelediğimiz tehditlere neden olabilir. Bunun için ücretsiz olan Microsoft Defender iyi bir çözüm olabilir. Microsoft Defender dışında günümüzde kullanabileceğiniz en iyi antivirüs programlarını şu şekilde listeleyebiliriz:
- Bitdefender Total Security
- Avast One
- Norton 360 with LifeLock Select
- McAfee+ Premium
- Trend Micro Antivirus+ Security
- Malwarebytes Free Antivirus
- Intego
Son olarak, teknoloji gelişirken ne yazık ki kötü niyetli yazılım ve virüsler de evrimleşiyor. Günümüzde USB bellek kullanımı eskisine kıyasla azalmış gibi görünse de bu tür yazılımlar tamamen sona ermedi. Bu nedenle her zaman dikkatli olmalı ve yukarıda listelediğimiz önlemleri almalısınız.
Kaynak: 1