Pespembe renkleri, uzun boyunları ve sevimli mi sevimli görüntüleri ile Flamingolar gerçekten de büyüleyici kuşlar. Bir bakanın gözlerini alamadığı bu muhteşem tür hakkında bilmediğimiz çok şey var. Flamingolar, genellikle uzun bacakları, boyunları ve pembe veya turuncu tüyleriyle tanınan büyük su kuşları. Bu sevimli hayvanlar, genellikle sürü halinde gezmeyi seviyor, çünkü kalabalık gruplarda kendilerini daha güvende hissediyorlar. Peki bu kuşlar, pembe renklerini nereden alıyor? Ya da neden tek ayak üstünde duruyorlar? Detayları birlikte inceleyelim??
1. Dünyada sadece altı flamingo türü var
Bunlar büyük flamingo, küçük flamingo, Şili flamingosu, Andean flamingosu, James’in flamingosu ve Amerikan flamingosu olarak ayrılır. Bu türleri birbirinden ayırmak oldukça zor.
2. Çok miktarda alg ve böcek yedikleri için tüyleri pembedir?
Flamingolar genellikle algler, larvalar, böcekler ve bazen de karides açısından zengin sulak alanlarda yaşar. Bu besin kaynaklarının hepsinde, kırmızı/turuncu bir pigment içeren yüksek düzeyde beta karoten vardır. Bunlar flamingoların deri ve tüylerinde birikerek onlara kırmızı veya pembe bir ton verir.
3. Zamanlarının çoğunu tek ayak üzerinde durarak geçirirler?
Flamingolar için tek ayak üstünde durmak bir zorunluluk! Bu kuşlar sulak alanlarda yaşadıkları için ayaklarından ve bacaklarından ısı kaybederler. Enerji tasarrufu sağlamak için de tek ayak üstünde dururlar.
4. Bir flamingonun boynunda 19 kemik var
Boyunlarını bu kadar çok hareket ettirebilmelerinin nedeni de bu.
5. Her flamingo türünün gagası farklıdır
6. Bacaklarının ortasında görebileceğiniz kıvrım aslında diz değil ayak bileği!
7. Uçtukları zaman bacaklarını katlamazlar
Çoğu kuşun vücut ölçülerine göre küçük bacakları var, bu yüzden de uçarken genellikle bacaklarını vücutlarına yakın tutarlar. Ancak flamingolar uçarken bacaklarını düz tutar ve bu şekilde daha iyi bir denge sağlarlar.
8. Flamingolar genelde yılda bir kez yumurtlar
Bir flamingo, üç ila altı yaş arasında cinsel olgunluğa ulaşır. Flamingo doğurgan hale geldiğinde, yılda yalnızca bir kez çiftleşir ve yuva yapar. Sonra da bir kez yumurtlar. Yavruların yumurtadan çıkması yaklaşık 27 ila 31 gün sürer.
9. Dünya üzerinde her 300 kişiden 1’inin flamingo fobisi var
10. Kayıtlara geçen en yaşlı flamingo 83 yaşında!
Adı Greater olan bu sevimli canlı, 1933’te Avustralya’daki Adelaide hayvanat bahçesine gelmiş ve 2014’te uyutulana kadar orada yaşamıştır.
11. Flamingo, Bahamalar’ın ulusal kuşudur
12. Daha güvende hissettikleri için sürü halinde gezmeyi severler
13. Flamingolar vücutlarını kıpırdatmadan baş aşağı şekilde kafalarını suya sokarak beslenirler
14. “Flamingo” ismi, “alev rengi” anlamında kullanılan İspanyolca bir kelimeden geliyor
Flamingo isminin “flamengo” veya “flamenko” kelimesinden geldiği düşünülüyor.
İlginizi çekebilir?
Tavus Kuşları Hakkında Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız 10 İnanılmaz Gerçek
Kaynak: 1