Antik Mısır, tarihin gördüğü en ilginç ve gizemli medeniyetlerden bir tanesi. Mumyalama geleneği, ilginç yazı sistemi, efsaneleri… Antik Mısır hakkında bildiklerimiz, bugün bile büyük bir şaşkınlık geçirmemize sebep oluyor. Bu şaşkınlığımızın en büyük sebeplerinden bir tanesi de piramitler! Yapılması günümüz teknolojisiyle bile nerdeyse imkânsız olan bu devasa yapılar, binlerce yıl önce nasıl inşa edilmişti? Piramitlerin nasıl yapıldığına cevap arayan çalışmalar halen devam ediyor. Peki ya piramitleri yaptıranlar hakkında neler biliyoruz? Dünyanın en meşhur yapılarından birisi ve dünyanın en büyük piramidi olan Gize Piramidi’nin hükümdarı Keops hakkında bilmeniz gerekenler…
1. Keops “kral soyundan” bir firavundu!
Antik Mısır’ın en önemli firavunlarından birisi olan Keops M.Ö. 3. binyılda dünyaya geldi. Annesinin Kraliçe I. Hetepheres, babasını ise Kral Sneferu olduğu tahmin ediliyor. Ancak bazı araştırmacılar, Kral Sneferu’nun Keops’un üvey babası olduğunu düşünüyor.
2. Keops’un adı, kadim bir Mısır tanrısından geliyordu
Keops’un bilinen bir diğer adı Khufu. Khufu ise daha uzun bir adın kısaltması: Khnum-khufwy. Öte yandan bu ad, hiç de sıradan bir ad değil çünkü kökenleri antik bir Mısır tanrısına kadar dayanıyor. Keops’un adı, tanrı Khnum’dan geliyor. Khnum, Antik Mısır’da Nil’in koruyucusu ve çocukların yaratıcısıydı. Zaman içerisinde tanrı Khnum’un Antik Mısır’da önem kazandığı, bu sebeple Keops’a bu ismin verildiği düşünülüyor.
3. Keops’un saltanat süresi tam olarak bilinmiyor
Keops’un M.Ö. 2589-2566 arasında 23 yıl Antik Mısır’ı yönettiği tahmin ediliyor. Ancak bu konuda kesin bir bilgi yok. Bunun sebebi ise oldukça ilginç. Antik Mısır’ın en önemli tarihi kaynakları arasındaki “sığır sayım belgeleri” Keops’un firavunluk dönemine dair tartışmalı sonuçlar ortaya koyuyor. Keops’un döneminde, sığırların yılda kaç kez sayıldığı bilinmiyor. Bu durum, Keops’un hükümdarlık süresi ile ilgili bilgilerin netlik kazanmasının önüne geçiyor! Buna rağmen bu konuda kesin olan tek şey, Keops’un 26 ila 4 yıl boyunca Antik Mısır’a hükmettiği.
4. Keops’un en az iki eşi vardı
Antik Mısır’da bir gelenek olduğu üzere Keops’un da en az iki eşi vardı. Ve yine bir Antik Mısır geleneği olarak Keops’un iki eşi de Keops’un üvey kardeşiydi. Keops’un ilk eşi I. Meritites idi ve Keops’un en büyük çocuğunun annesiydi. Keops’un ikinci eşinin adı ise Henutsen’di.
5. Madenciliğe büyük önem veriyordu
Keops, madenciliğe büyük bir önem vererek Mısır’ın gelişmiş bir maden endüstrisinin oluşmasını sağladı. Antik Mısır’ın önemli madencilik sahalarında Keops’a ait pek çok anıt günümüze kadar ulaşmayı başardı ve Keops’un önemli bir madenci olduğunun ortaya çıkmasını sağladı.
6. Gize Piramidi’nin hükümdarı
Keops tarafından inşa ettirilen Gize Piramidi, Keops’un günümüze ulaşan en önemli mirası. Üstelik Keops’un bu eşsiz eseri, dünyanın en büyük piramitlerinden birisi olma unvanını aradan geçen binlerce yıla rağmen koruyor! Hatta 1311 yılında Lincoln Katedrali yapılana kadar dünyanın en büyük piramidiydi! Elbette, bu eşsiz eserinden bir an olsun ayrılmak istemeyen Keops’un mezarı da burada bulunuyor. İnşası 27 yıl boyunca süren bu eşsiz yapı, Antik dünyanın 7 harikasından birisi olmaya devam ediyor.
7. Keops’un sadece 1 tane tam tasviri var!
Dünyanın en büyük ve en önemli yapılarından birini inşa ettirdiği halde Keops’un bütün bedenini betimleyen sadece 1 adet figür var. Üstelik bu betimleme son derece küçük! 1903 yılında Mısır’da keşfedilen Keops heykelciği sadece 7,5cm boyunda. Bu heykelde Keops otururken tasvir edilmiş. Bu heykelciğin firavun öldükten sonra yapıldığı tahmin ediliyor.
8. Keops’un 14 çocuğu vardı
Firavun Keops’un oldukça geniş bir ailesi vardı. Keops’un 14 çocuğundan 9’u erkek, 6’sı ise kızdı. Keops’un 9 erkek çocuğundan ikisi, ilerleyen dönemlerde firavun oldular ve onlar da tıpkı Keops gibi kendi piramitlerini inşa ettirdiler.
9. Onun en büyük eseri, hakkındaki en büyük tartışma konusu oldu
Keops’un eşsiz mirası Gize Piramidi, günümüzde hayranlık dolu bakışların odağında olsa da piramit yapıldığı zamanlar şimdiki kadar sevilmiyor olabilir! Antik Yunan tarihçisi Heredot, Keops’u piramidi inşa ettirmek için binlerce köleyi insanlık dışı şartlarda çalışmaya zorlayan bir tiran ilan etmişti! Günümüzde Keops’un zalim bir hükümdar olduğuna katılanlar kadar katılmayanlar da var. Ancak günümüzde ortaya çıkan bazı yeni keşifler, Keops’un adını temize çıkarabilir! Çünkü bu yeni belgeler göre, piramidin inşasında köleler değil, askere alınmış işçiler çalışıyordu…
Kaynak: 1