Para kaygısı çoğu insanın dönem dönem yaşadığı zorluklardan birisi. Finansal kaygı olarak da isimlendirebileceğimiz bu durum ne yazık ki günümüzün en ciddi problemlerinden birisi. Ekonomik krizler ve yüksek enflasyon gibi olumsuz durumlar bu kaygıya neden olan başlıca sebeplerden. Para kaynaklı stresin sürekli ya da şiddetli olması yaşam kalitenizi oldukça kötü etkileyebilir. Neyse ki bu olumsuz çözüm olabilecek bazı tavsiyelerimiz var.?
Finansal kaygının işaretleri nedir?
Finansal kaygı temel olarak kişinin finansal açıdan zorluk yaşaması ile ortaya çıkar. Bu durum bazen korku temelli de gerçekleşebilir. Örneğin finansal durumunuzda önemsiz bir düşüş sizi korkutabilir. Düşüş önemsiz bile olsa bu durum sizde bir anksiyete problemine yol açabilir. Buna ek olarak anlaşma yaptığınız bir işin bozulmasından korkmak bile bu rahatsızlığı tetikleyebilir. Para kaygısı kaynaklı anksiyetenin kişideki belirtileri şunlardır;
- Finansal konuları düşündüğünüzde ansızın ortaya çıkan ağrı ve sızılar
- Analiz etkinliğinden yoksun kalmak
- İş ve yaşam dengesini net sınırlarla ayıramamak
- Korku nedeniyle temel ihtiyaçlarınızı bile satın almak istememek
- Uyku problemleri
Bu belirtiler genellikle para kaygısı içerisinde olan insanlar tarafından sıklıkla yaşanmaktadır.
Neden olur?
Para kaygısının arka planında birden fazla durum ya da travma yatıyor olabilir. Bu rahatsızlığa neden olan durumlardan birisi yoksulluk geçmişidir. Yoksulluk travması sizi hayatınızın her döneminde derinden etkileyebilecek bir travmaya sebep olur. Yoksulluk çeken birisi hayatının her döneminde bu durumdan endişelenebilir. Anlık durumu iyi olsa bile bu travma nedeniyle strese girebilir.
Düşük ya da düzensiz gelirler bu kaygının en büyük nedenleri arasında yer alır
Ülkemizde son zamanlarda birçok insan düşük gelirli sınıfına dahil oldu. Enflasyon karşısında maaşların erimesi, gelecek kaygısı yaşamanıza neden olabilir. Böylece para konusundaki endişeleriniz de katlanır. Eğer düzensiz bir gelire sahipseniz para kaygısı yaşamanız normaldir. Bu da sonuç olarak sizi kaygı bozukluğuna sürükleyebilir.
Artan masraflar
Günümüzde ne yazık ki günlük masraflarımız enflasyon yüzünden sürekli olarak artıyor. Hal böyle olunca düşük ya da normal bir gelire sahip olan her insan bu durumdan etkileniyor. Geliriniz ne olursa olsun sürekli bir zam yağmuru altında yaşamak herkes için oldukça zor. Bu da sonuç olarak kişilerin finansal açıdan kaygılanmasına neden oluyor. Hatta bu durum ilerleyen zamanlarda anksiyeteye dönüşerek zor olan durumu daha da karmaşık bir hale getiriyor.
Borçlar
Borç yiğidin kamçısıdır derler ama o kamçı sizi oldukça zorlu ruhsal problemlere sevk edebilir. Günümüzde kredilerden tutun bireysel olanlarına kadar hemen herkesin bir yerlere borcu var. Borçların ödenememesi psikolojik açıdan sizi zorlayabilir. Buna ek olarak borçları ödemekten kaçınmak ise para kaygısını artıran durumlardan bir diğeri.
Peki, finansal kaygı ile nasıl mücadele edebilirsiniz?
Ekonomik kriz dönemlerinde finansal kaygılar yaşamak son derece normal. Ancak bunun için yapabileceğiniz bazı şeyler bulunuyor?
1. Ruh sağlığınıza önem verin
“Olmayan parayla ne aktivite yapacağım?” dediğinizi duyar gibiyiz. Neyse ki ruh ve akıl sağlığınızı korumak için ücretsiz bir şekilde yapabileceğiniz çok sayıda imkan bulunmakta. Kendinize eziyet etmeyin. Dışarı çıkın, doğada yürüyün, spor yapın, meditasyonu deneyin. Bunlara ek olarak ruh sağlığınız için yapabileceğiniz çok sayıda imkan var. Evde bir hobiyle ilgilenebilir ya da sevdiklerinizle bir araya gelebilirsiniz. Unutmayın ki sağlıklı bir ruh haliniz yoksa hiçbir problemi istediğiniz gibi çözemezsiniz. Bu yüzden kendinize her ne durumda olursanız olun, özen gösterin.
2. Bütçe planı oluşturun
Bütçe planı yapmanız sizi olabilecek tüm finansal sıkıntılardan koruyabilir. Buna ek olarak sahip olduğunuz para kaygısına neden olan durumlarla daha kuvvetli mücadele etmenize olanak sağlar. Her ay yapılan bir bütçe planlaması ile gelir ve gider dengenizi koruyabilirsiniz. Hatta sağlam bir bütçe planı kurmanız halinde stresiniz azalacak ve önünüzü daha rahat görebileceksiniz.
3. Yatırımcı desteği arayın ve güvenilir finansal tecrübelerden yararlanın
Para kaygısı ile mücadele etmede en iyi yöntemlerden biri de destek almaktır. Finansal açıdan doğru bir değerlendirme ile oluşturulan tavsiyeler hayatınızı kurtarabilir. Buna ek olarak sağlığınızı etkileyen anksiyeteyi de sonlandırabilir. Bu yüzden güvenilir isimlerden kuvvetli finansal tavsiyeler almaya çalışın. Buna ek olarak doğru düşünülmüş bazı yatırım planları çerçevesinde çalışın. Bu yatırım planlarına yatırımcıları çekmek için efor harcayın. Böylece içinde bulunduğunuz bu zor durumu avantaja çevirerek tahmin ettiğinizden daha büyük avantajlara sahip olabilirsiniz.
4. İş sendikasına katılın
Sendikaya katılmak sizi çok çeşitli kazanımlarla destekleyebilir. Sendikaya katılımınız ile daha yüksek ücretler için pazarlık yapabilirsiniz. Buna ek olarak iş haklarınızı savunurken daha güçlü bir pozisyonda olursunuz. Para kaygılarınız sendika içerisindeki sosyal dayanışma ile daha hafif seyredebilir. Son olarak kendinizi finansal ve sosyal açıdan daha rahat hissedebilirsiniz.
5. Sosyal destek alın
Çoğu insan utanç nedeniyle finansal problemlerini çevresinden gizlemeye çalışır. Finansal sıkıntılar yaşamanın son derece normal ve utanılacak bir şey olmadığını unutmayın. Sadece sizin değil sizden çok daha iyi durumdaki insanların da para kaygısı yaşadığını unutmayın. Bu tür problemlerde arkadaşlarınızla, ailenizle vakit geçirmek sizlerin yararına olabilir. Sorunlarınızı onlarla paylaşmanın ve hatta destek almanın sizi daha iyi hissettireceğinden emin olun. Para kaygısı da dahil olmak üzere tüm problemler sosyal destek sayesinde şiddetini yitirebilir. Bu yüzden asla utanmayın ve yakınlarınıza kendinizi açın. Kim bilir, belki onlarla yapacağınız bir beyin fırtınası sayesinde daha önce göremediğiniz çözümleri fark edebilirsiniz.
Kaynak: 1