Finansal başarı her birimiz için farklı bir anlam ifade ediyor. Birçok insan bu başarının ulaşılamaz bir hedef olduğuna inansa da uzmanlar aksini söylüyor. Uzmanlara göre finansal başarı kişinin alışkanlıklarında ve zihninde yatıyor. Çabalarında başarılı olan insanlar bunun farkına varıyor ve alışkanlıklarını değiştirerek kendilerine yeni kurallar getiriyor. Bu da alışkanlıklar ve kuralların dünyanızı tamamen değiştirebileceği anlamına geliyor. Gelin parasını yönetebilen başarılı insanların neler yaptıklarına birlikte bakalım.
1. Bütçenizi takip edin
Finansal başarı yakalayan insanlar her ay bütçelerini sıkı bir şekilde takip ediyor. Siz de oturun ve o aya ait tüm gelir ve giderlerinizi bir kağıda yazın. Bu listeyi her ödeme yaptığınızda güncelleyin. Aldığınız ürün ucuz ve basit bir şey dahi olsa listenize eklemeyi unutmayın. Tüm harcamalarınızdan sonra size kalan parayı güvenli bir yere koyun. Bu işlemi bir ay boyunca yaparsanız, muhtemelen ay sonunda ne kadar para harcadığınıza şaşıracaksınız. Ancak bu alışkanlık, bütçenizi kontrol altına almanıza yardımcı olacaktır.
2. Kendinizi geliştirin, hedefleriniz uzun vadeli olsun
Yeni yolculuğunuzda emin olmadığınız bir alan mı var? Öğrenmekten ve tecrübe kazanmaktan korkmayın. Örneğin kripto para hakkında bilgi sahibi değilsiniz fakat çevrenizdeki herkesten kripto para yatırımı yaptığını duyuyorsunuz. Acele etmeyin, gerekirse aylarınızı bu konuda uzmanlaşmaya ayırın. Uzun vadeli hedefler, büyük resme bakmanıza yardımcı olabilir. Kendinizi tekrar gerçekleştirmek ve mali durumunuzu düzeltmek için geleceğe odaklanmaya çalışın. Finansal hedeflere ilişkin net bir vizyona sahip olmak önemlidir.
3. Tasarrufu öncelik haline getirin
Önce kendinizi düşünün. Maaşınızı aldığınızda gerçekçi davranın ve kullanmak zorunda olmadığınız makul bir miktar parayı kenara ayırın. Ardından diğer giderleriniz için bir bütçe belirleyin. Bu işlemi tersten yaptığınızda tasarruf yapmanız zorlaşır. Ancak makul bir miktarı kenara ayırıp daha sonra ihtiyaçlarınız için harcama yaparsanız, birikim yapmanın kolaylaştığını göreceksiniz.
4. Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın
Başka insanlarla rekabet edin, ancak kendinizi onlarla kıyaslamayın! Kendinizi kıyasladığınız kişinin, perde arkasında ne kadar mücadele ettiğini ya da ne kadar para kazandığını bilemezsiniz. Ne olursa olsun, siz onlar değilsiniz! Başkalarını etkilemek için değil, finansal istikrarınızı korumak için mücadele edin.
5. Hayattan kopmayın
Para biriktirmek her zaman tutumlu olacağınız anlamına gelmiyor. Sık sık olmasa da belirli bir bütçeyi kendinizi şımartmak için ayırın. Arada sırada kendinize bir ödül verdiğinizde daha fazla çalışmak ve daha fazla tasarruf yapmak için motive olabilirsiniz.
6. Borç yapmaktan kaçının
Borç yapmamak mümkün değil diyorsanız, o zaman önceliklerinizi ve faiz oranlarını gözden geçirin. Dave Ramsey gibi finans uzmanları, borcun mümkün olduğunca çabuk ödenmesi gerektiğini söylüyor. Çünkü bankalar, yüksek miktardaki borçlara büyük faiz uyguluyor. Ödemeniz ne kadar uzun sürerse, bankalara o kadar fazla faiz ödersiniz. Bu nedenle borç yapsanız dahi ödeme süresini kısa tutun.
7. Şikayet etmeyin, öğrenecek çok şey olduğunu unutmayın
Şikayet etmek hiçbir zaman sorunları çözmüyor. Aksine şikayet etmek çözüm yolu bulmanız için ayıracağınız zamanı yok etmenize neden oluyor. Finansal açıdan başarılı olan insanlar öğrenmeyi asla bırakmazlar. Her şeyi bilmediklerinin farkındadırlar. Daha fazla öğrenmek için kendilerine zaman tanırlar.
8. Yeteneklerinizi değerlendirin
Hayatta kalmak için 7 işte çalışmak zorunda değilsiniz. Ancak yapmaktan hoşlandığınız bir şey varsa ektra para kazanmanın yaratıcı yollarını bulabilirsiniz. Sadece giymediğiniz kıyafetlerinizi satıyor olsanız bile, bu durum ekstra para biriktirmenizle sonuçlanabilir.
9. Dürtülerinizi kontrol edin
Çevremizde para harcamayı tetikleyen birçok uyaran var. Televizyonlarda, telefonda ya da radyoda sürekli bir indirim olduğunu duyuyorsunuzdur. Bunları duyunca kendinize engel olamayabilirsiniz. Kontrolü nerede kaybettiğinizi öğrenin. Sizi para harcamaya zorlayan tetikleyicileri kontrol etmenin bir yolunu bulun. İhtiyacınız dışında para harcadığınızı fark ettiğiniz de daha fazla tasarruf yapabildiğinizi göreceksiniz.
Kaynak: 1