Film ve diziler direkt olarak hayatın birer yansıması ya da hayal dünyamızda cereyan eden olayların dışa vurumu olarak gezegenimizde olan biten hakkında bizlere fikir, zaman zaman ilham, bazen de gerçeklikten kaçış imkanı sunan aynalar. Çoğunlukla kurgusal bir gerçeklik doğrultusunda dertlerini anlatsalar da seyircilerinin özdeşim kurmaları ve mesajlarını daha efektif aktarabilmeleri adına hedef kitlelerinin günlük hayattaki rutinlerini taklit etmeleri kaçınılmazdır…
Öte yandan içinde yer alan her şey gerçek olsa dahi bir hayal ürününden öteye geçmemek ile yükümlüdür. Zira dizideki olaylar zincirinde rol alan karakterlerin ya da olayın geçtiği kurumların bir de gerçek dünyada etten, kemikten ya da betonarmeden olan asıllı bulunmaktadır. Gerçek dünyadaki şekli ile dizilere aktardığınızda yapımcılarının başına milyon dolarlık tazminat davaları olarak geri dönmeme gibi ihtimalleri takdir ederseniz ki pek yok…
İşte bizler de “bu dizi/filmde yer alan tüm kişi ve karakterler hayal ürünüdür” ibaresi bulunan yapımlardaki karakterlerin haşır neşir olduğu hayali markaları Marx’a selam ederek keşfe çıktık…
1. Acme
En esaslı ve sadık müşterisi Coyote olmasına rağmen hiçbir zaman onu amacına ulaştıramayan ve bu vesile ile Road Runner‘ın gizli hissedarı olduğunu düşünmeye başladığımız; karşımıza diğer Looney Tunes çizgi filmlerinde de çıkan dünyanın en meşhur hayali markası. Başta patlayıcı olmak üzere sunduğu geniş mühimmat yelpazesi bizlere biz gün Wile E.’nin Road Runner’ını yakalayabileceğini hayal ettirmişti…
2. Oceanic Airlines
Finali ile bizleri adeta bir gam, kasvet ve kader galerisine çevirerek hüzünlere gark eden ve Lost’ta ada ile tanışmamıza vesile olan uçak kazasındaki hava yolu şirketi. Salt Lost değil, aynı zamanda diğer bazı filmlerde de aynı performans ile karşımıza çıktı. Bu özelliği ile dönüş bileti almanın pek de akilane olmadığını rahatlıkla söyleyebiliriz.
3. A1A Carwash
Breaking Bad’te Skyler’ın Walter reyizin kaşlarını s**mek istediği eski patronu Bogdan Wolynetz‘den satın aldığı ve kara para aklamak için kullandığı aile şirketi.
4. Smartelligence
Mad Men ile gösterdiği ayı gibi performans neticesinde gezegendeki tüm dişileri tavlayan Jon Hamm’ın Black Mirror yılbaşı özel bölümünde karşımıza danışmanı olarak çıkan ve insanların dijital bilinçlerini koplayarak kendi hayatlarını organize etmesini sağlayan nöro-bilişim şirketi.
5. Big Kahuna Burger
Yaşadığı yüzyılı paylaştığımız için şanslı olduğumuz sinemanın kanlı dehası Quentin Tarantino’nun Pulp Fiction’da kullandığı ve konsantre etten oluşan hamburgerler satılan yiyecek zinciri.
6. Garry Shoes & Accesories
Gülme efektinin sırıtmadığı gelmiş geçmiş en iyi aile sitcom’u olan Married With Children‘da dünyanın en baba babası Al Bundy’nin çalıştığı ayakkabıcı dükkanı.
7. Finder – Spyder
Google’ın paralel evrendeki alter egosu olan arama motoru. The X Files, Prison Break, Heroes, Dexter ve Breaking olmak üzere kült mertebesinde birçok dizide kullanıldı.
8. Los Pollos Hermanos
Breaking Bad’in methli tavuk menüsüsü efsane olan ve uyuşturucu baronu sahibi Gustavo Fring’in dahi kasada takıldığı fast food zinciri.
9. Skynet
Arnold Schwarzenegger’li efsane Terminatör serisinde insanlığı yeryüzünden kazımayı amaçlayan ve it, kopuk ne kadar robot varsa yöneten yazılım ağı.
10. Spacely Space Sprockets
2000’ler bizleri uçan arabalara bineceğimize ve kapsül yiyeceklerle besleneceğimize inandıran Jetgiller’in baş karakteri ve evin babası George Jetgil’in çalıştığı endüstriyel dişli fabrikası.
11. Wayne Enterprises
Batman efsanesinin finansörü olan ve çatısı altında hemen her sektörden güçlü alt markaları bulunan şirket.