Ahlak felsefesinin babası olarak kabul edilen Sokrates’in felsefesi, ahlaktan öte bir yaşam felsefesidir. Erdem ile bilginin özdeş olduğunu savunur ve bilgi sahibi kişilerin eylemlerinde iyiye yöneleceğini, iyilik yapan kişinin erdem sahibi olacağını ve erdem sayesinde de mutluluğa ulaşacağını öne sürer.
1. Milattan Önce 400’lü yıllarda kendisinin ve halkının ahlak düzeyini yükseltmek ve olgunlaştırmak için bu uğurda ömrünü harcamış bir filozof.
2. İnsanlık tarihinde saygın bir sofist olarak kabul edilen Sokrates, Platon ve Aristotales ile birlikte en büyük Yunan düşünürlerden bir tanesi.
3. Ahlak felsefesi üzerine çalışmalar yapan Sokrates ayrıca, matematik, geometri, astronomi ve politika alanlarıyla da ilgilenmiş.
4. Milattan Önce 469 yılında Atina’nın güneyinde bulunan bir kasabada Sophoniskos adlı bir taş ustası babanın ve Phainarete adlı ebe bir annenin oğlu olarak dünyaya gelmiş.
5. Gençliğine dair pek bir bilgi bulunmasa da Ksantippe adlı bir kadınla evlendiği ve üç çocuğunun olduğu biliniyor.
6. Sokrates’in adı, Milattan Önce 432 senesinde meydana gelen Peleponnes savaşıyla duyulmaya başladı.
7. Arkhelaos’un doğa felsefesi derslerinde aradığını bulamayan Sokrates, Atina’da politik düzen ve moral hayat bağlamında yaşanan kriz sebebiyle etiko-politik felsefeye yöneldi.
8. 35 yaşından sonra Atinalılara, özellikle de gençlere hayatın anlamı; neyin iyi olduğu; insanın hayattaki amacının ne olması gerektiği hususunda felsefi tartışmalar yürüterek moral reform gerçekleştirme çabasına girdi.
9. Sokrates, Milattan Önce 399 senesine Yunanistan’a yeni tanrılar getirmeye çalışmakla suçlandı ve 500 yargıcın baktığı davada yargıçlardan af dilemek yerine fikirlerini savundu.
10. Ölüme mahkum edilen Sokrates’in idamı, Atina’nın kutsal günü olduğu gerekçesiyle ertelendi ve zindana atıldı.
11. Zindanda başında koruma olmadan bekleyen ve öğrencileriyle sohbet eden Sokrates, kaçma teklifini geri çevirdi çünkü kaçsaydı fikirlerinin yanlış olduğunu kabul edecekti.
12. Sonrasında zehir içilerek öldürüldü ancak Atinalılar hatalarının bilincine çok çabuk vardılar ve Sokrates’in büstünü yaptırarak Atina Tapınağı’na yerleştirdiler.
13. Dönemin büyük düşünürü Sokrates, yazdıkları kadar söyledikleriyle de insanlığı iyi ahlaka yönlendirmeye çalışmış.
14. Sokrates’in idam edilmesinden sonra öğrencisi Platon, Sokrates’in düşüncelerini ve mahkemede söylediklerini ‘Sokrates’in Savunması’ adlı kitapta bir araya getirmiş.
15. Geçmişten günümüze pek çok alandaki farklı düşünürler ve yazarlar tarafından Sokrates’in hayatı, fikirleri, öğretisi konularında kaleme alınan onlarca kitap bulunuyor.
16. Sokrates’in günümüze kadar ulaşmayı başarmış ve geçerliliğini hala devam ettiren bazı sözleri;
- “Gerçek bilgi hiçbir şey bilmediğini bilmektir.”
- “Sorgulanmamış bir hayat, yaşanmaya değer değildir.”
- “Sadece bir iyi vardır, bilgi; ve sadece bir kötü vardır, cehalet.”