Hindistan’ın Maharaştra eyaletine bağlı bir Aundh kraliyet ailesine bağlı olarak bölgedeki tapınak festivallerinde ve etkinliklerde çalıştırılan 71 yaşındaki fil Gajraj, bu bölgenin artık bir tapınma ikonu haline gelmişti. 51 yıldır zincirlerine bağlı bir şekilde yaşamak zorunda bırakılan filin acıları ise PETA’nın onu fark etmesi ve dünya üzerinden birçok insanın onun sağlığı ve durumuyla ilgili endişe duymasıyla değişiyor.
70 yaşındaki fil Gajraj, hayatının 51 yılını tapınak festivallerinde ve etkinliklerde kullanılarak dini bir sembol haline getirildi.
Fakat bu durum yaşam şartlarını iyileştirmiyordu. Ayağındaki zincir ve dişlerindeki sakatlıklar, özgürlüğü elinden alınmış bir hayat Gajraj için işkenceden farksızdı.
PETA’nın filleri hayata kavuşturma kampanyasına takılıyor Gajraj ve dünyanın birçok yerinden fil severler onun sağlığından ve hayatından endişe duymaya başlıyor.
Yapılan ilk kontrollerde zincirlenen ön ayağında tırnağıyla buluşan apsenin zavallı filin bacağındaki kemiklerin ayrılmasına ve kalça çıkıklığına varacak bir deformasyona yol açabilecek düzeyde olduğu görüldü.
Ayrıca körlük başlangıcı ve yaraları da vardı.
Ciddi bir tıbbi yardım ve ömür boyu kontrol altında olmazsa geri dönülmez sonuçlar doğurabileceği için Gajraj’ın tamamen izole olmuş bir kurtarma bölgesine alımı onaylandı.
Yıllarını birlikte geçirdiği aile ise Gajraj’a ne olursa olsun sıcacık bir veda töreni düzenledi. Her şey de aslında çok iyi gidiyordu.
Fakat bir takım insanlar Gajraj’ın dini bir sembol oluşuna o kadar inanmışlardı ki bu şansının dönüşünü bile dini olarak lanetlenmeye bağlıyorlardı.
Kurtarma ekiplerine de saldırmaya başladılar.
Polis güçlerinin de etkisiyle kontrol altına alınan grubun ardından güzelliğiyle göz kamaştıran sevimli fil, onlara özel tasarlanmış fil ambulansına konularak yeni dünyasına götürüldü.
İlk başta çekinen Gajraj, hortumuyla etrafı inceledikten sonra ambulanstan indi ve yeni hayatına ilk adımını attı. Hatta ilk kum banyosunu da burada yaptı.
Şimdi tedavisi sürüyor ve özgürlüğün tadını çıkarıyor.
Peta, Saving India’s Elephants ve Wildlife SOS sayesinde…
Kaynak: 1