Veysel Şatıroğlu derdine sazını ortak eden tüm zamanların en büyük ozanlarından biri. Bağlamasıyla türkülerini 7’den 77’ye herkese sevdiren Aşık Veysel klasik Türk müziği açısından kıymetli bir yere sahip. Sazıyla, sözüyle hissiyatına herkesi ortak eden Aşık Veysel’in dokunduğu birçok kişi oldu. Onlardan biri de Fikret Kızılok’tu… Kızılok’un plağı için Aşık Veysel’den şarkı istemesiyle başlayan tanışıklığının hikayesi ve gelişen sıcacık dostluğu, Aşık Veysel’i kaybettikten yıllar sonra gazeteci arkadaşı Arda Uskan tarafından gün yüzüne çıktı.
Anıya konu olan isimlerden Fikret Kızılok henüz çok genç bir yaştaydı ve bir plak çıkarmak istiyordu.
Çıkaracağı plak için iki şarkı seçmişti. Bu şarkılar Aşık Veysel’e ait Söyle Sazım ve Yumma Gözün Kör Gibi.
Kendisinden izin almak için gazeteci arkadaşı Arda Uskan’la Aşık Veysel’in yaşadığı Sivrialan Köyü’nün yolunu tutan Kızılok fazlasıyla heyecanlıydı.
Arda Uskan röportaj yapacak, Kızılok da şarkılar için usta ozandan izin isteyecekti. Kızılok ve Uskan, Aşık Veysel’in evinde iki gün kaldılar.
Aşık Veysel bir gece gözlerinin nasıl kör olduğunu anlatıyor onlara; “Tek gözüm zaten görmüyordu. ‘Kırlangıç Uşağı’ diye seyyar doktorlar vardı. Onlar göz açarlardı, göz doktoruydular. Babam rahmetli, gösterdi, baktılar. ‘Sağ gözü ışık görüyor, üzerindeki perdeyi alırsak açılır. Akdağmadeni’ne getir, orada tedavi edelim’ dediler. Onlar gittiler, bizde bir sevinç fakat fakirlik var. Babam para bulacak da götürecek, açtıracak! O arada öküzün önünden saman irisini, tozunu, toprağını temizlemek için ahıra girdik. Öküz bağlıydı. Hayvan kafasını böylesine sallayınca boynuzunu tam gözümün üstüne vurdu. Sağ gözüm de aktı gitti. O ışık da kayboldu.”
Büyük ozan sustuktan sonra Kızılok gitarını eline alıp çalmaya başladı. Cesaretini de topladıktan sonra cebindeki 250 kuruşu telif için Aşık Veysel’e uzattı ve Veysel’den şarkılarını istemeyi başardı.
Aşık Veysel Kızılok’tan gelen tekliften sonra gülümsedi ve şöyle yanıt verdi; “O parayı al şirketine götür, gazoz parası yapsınlar. Ama sen güzel söylüyorsun oğlum. İstediğin şarkımı kullanabilirsin.”
Usta ozandan sözlü onay aldıktan aylar sonra plağını yayınlayan Kızılok, bu şarkılar vesilesiyle Altın Plak ödülünü kazandı. Ödülü aldığı gibi doğrudan Aşık Veysel’in köyünün yolunu tutarak ustasına ulaştırdı.
Usta ozan 21 Mart 1973’de hayatını kaybettiğinde Kızılok büyük bir üzüntü içerisindeydi.
”Ustam öldü, toprak oldu. Ustamın parmaklarına değen bu sazın da toprak olması gerekir. Artık ona can veren parmaklar yok” diyerek sazını mezarın başında kırdı.
Ustasının ölümüne içerleyen Kızılok o dönem bir süreliğine müziğe ara vermişti.
Kaynak; 1, Arda Uskan-Yeni Aktüel Dergisi,