Listemiz Gaia’nın dikkatini çeken bir konu ile ilgili. Konu; mottosu “Kadınların hakları için 1886’dan beri çalışıyoruz” olan Fawcet Cemiyeti’nin sattığı tişörtler. Ne var bunda diyeceksiniz ama üzücü olan bu tişörtlerin günlüğü 1 dolara çalışan kadınlar tarafından üretilmesi!
Mesele aslında sandığımızdan eski
Bu trajikomik olay geçen sene The Mail On Sunday’de yayınlanan bir araştırma yazısıyla ortaya çıkmış aslında. Yazıya göre Mauritius’da (Afrika’nın doğusunda yer alan bir ada ülkesi) üzerinde “Bir feminist, işte buna benzer” yazan tişörtleri üreten kadın işçiler, 16 kişilik koğuşlarda kalıp günde neredeyse bir dolara çalışıyorlar
“Kadınların hakları için 1886’dan beri çalışıyoruz”
Tişörtler mottosu “Kadınların hakları için 1886’dan beri çalışıyoruz” diyen, Fawcet Cemiyeti tarafından satılıyor. Üretenler ise Mauritius’daki ortalama maaşın 1/4’ü kadarına çalışan göçmen kadın işçiler.
Britanya satış fiyatları 70 dolar
The Mail muhabirinin fabrikada yaptığı geziye göre; farikada günde ortalama 300 “feminist” tişört üretiliyor. Bu üretimin tüm maliyeti ise kabaca 14 dolara tekabül ediyor. Britanya mağazalarındaki satış fiyatı ise tanesi 70 dolardan.
Tişörtler İngiltere’de ünlülerden, politikacılara kadar rağbet görüyordu
Tişörtler komedyen Simon Pegg’den, Britanyalı politkacılar Nick Clegg ve Harriet Harman’a kadar herkesin üstündeydi.
“İngiltere’de politikacıların bu tişörtleri giyerek beyanatlar vermesi dehşet verici”
Uluslararası Tekstil, Mücevherat ve Deri İşçileri Sendikası başkanı Fayzal Ally Beegun, konuyu: “Bu fabrikada çalışan işçilerin durumları çok kötü ve İngiltere’de politikacıların bu tişörtleri giyerek beyanatlar vermesi dehşet verici. Burada çalışan bir kadının o tişörtlerden birini alması için yaklaşık iki hafta çalışması gerekiyor. Feminizm bunun neresinde? Bu kadınların hiçbir şeyi yok bu dünyada. Üç kuruşa çalışıyorlar ve aldıkları bütün parayı memleketlerine gönderiyorlar. Çalışma saatleri çok uzun ve işten başka hayatları yok. Dört yıllık kontratlara bağlılar ve bu süre içerisinde ailelerini görmelerinin imkanı yok” sözleriyle anlatıyor.
Haberin ardından bir bülten yayınlayan Fawcet Cemiyeti kanıt arıyor
Fawcet Cemiyeti haberin ardından geçtiğimiz cumartesi günü bir bülten yayınladı ve şunları söyledi:
“Mauritius’daki fabrikanın, Fawcett Cemiyeti olarak adımızı taşıyan ürünlerin üretiminde şart koştuğumuz etik standartara uymamasından ötürü oldukça hayal kırıklığına uğradık. Bu noktada, Mail on Sunday muhabirinin iddialarına çözüm üretmek için kanıtlara ihtiyacımız var. Ancak, kadınların ekonomik eşitliğine dair kampanyalar yürüten bir hayır kuruluşu olarak, bu iddiaları had safhada ciddiye alıyoruz ve araştırılması için elimizden gelenleri yapacağız.”