Bazen bir sözleşme imzalamak için Rusya’ya gitmesi gerekir insanın, bazen Afrika penguenlerini görmek için canı Cape Town’a gitmek ister, bazen Almanya’daki halasını ziyarete gider. Kimimiz iş için yurt dışına çıkarız, kimimiz için gezmek bir tutkudur. Sebepler değişebilir ancak neredeyse her insan, hayatının bir bölümünde valizini toplayıp seyahate çıkar. Düşüncesi güzel elbette fakat daha önce hiç görmediğiniz, bilmediğiniz diyarlara gidince orada ne yapacağınız hakkında hiçbir fikriniz olmayabilir.
Neyse ki çağımız teknoloji çağı ve nereye gidersek gidelim, internet ile ulaşabileceğimiz sayısız kaynak sayesinde plansız kalma derdinden kurtulabiliriz. Cep telefonu ve tabletlerimize indirebileceğimiz birçok uygulama, gereksiz masraflara girmemizi, hiç bilmediğimiz sokaklarda kaybolmamızı, yabancı dil bariyerine çarpmamızı ve daha birçok sorunu olabildiğince önlüyor. Bu yazımızda, seyahat eden insanlar için olmazsa olmaz denilebilecek bazı uygulamaları konu alacağız.
1. Uber
Türkiye’de İstanbul başta olmak üzere bazı illerimizde kullanılabilen ulaşım uygulaması, dünyanın 100’e yakın ülkesi ve 1000’e yakın şehrinde hizmet vermektedir. Dünyanın en büyük taksi uygulaması olan Uber’i kullanarak konforlu araçlarda güler yüzlü bir hizmet ile şehir içi ulaşımınızı sağlayabilirsiniz. Üstelik fiyatlar da gayet uygun ve sık sık kampanyalar yapılıyor.
İndirme linkleri: IOS | Android
2. Airbnb
Nereye giderseniz gidin, Airbnb kullanan bir ev sahibi bulamamanız imkansıza yakın diyebiliriz. Ucuz fiyatlar ile otellerden daha çok tercih edilen Airbnb, dünyanın en ünlü konaklama uygulamasıdır. Ev sahipleri uygun ücretler karşılığında evlerini turistlerle paylaşarak evlerindeki boş odaları maddi kazanca çevirirken, gezginler de pahalı oteller yerine daha ucuz bir yol olarak Airbnb’yi tercih ederek bölgenin yerlilerine misafir oluyor.
İndirme linkleri: IOS | Android
3. Google Maps
Google Haritalar uygulaması çoğunluk tarafından en iyi navigasyon uygulamalarından biri olarak görülüyor ve uzun zamandır da listenin zirvesinde bulunuyor. Yürüyerek, toplu taşımayla veya arabayla güvenilir yol tarifleri alabilir, üstelik bazı bölgeleri indirerek çevrimdışı kullanabilirsiniz. Ayrıca Google Haritalar uygulaması ile müzeler, restoranlar gibi açık veya kapalı birçok mekanın çalışma saatlerini görebilir ve ziyaretçi yorumlarını okuyabilirsiniz.
İndirme linkleri: IOS | Android
4. Citymapper
Kullanılabilir şehir sayısını her geçen gün arttıran Citymapper ile gitmek istediğiniz noktaya en hızlı nasıl ulaşabileceğinizi kolayca öğrenebilirsiniz. Hangi toplu taşımaya binerek ne kadar sürede varış noktasına ulaşabileceğinizi hesaplayabileceğiniz Citymapper aynı zamanda Uber gibi ulaşım uygulamaları ile de bağlantılı çalışarak en hızlı yolu çiziyor. Ayrıca bazı şehirlerde çevrimdışıyken bile metro ve otobüs hatlarını inceleyebiliyorsunuz.
İndirme linkleri: IOS | Android
5. Packpoint
Çantanızı hazırlamadan önce yanınıza almanız gereken şeylerin bir listesini hazırlamak her zaman mantıklı bir harekettir. Peki ya bunu sizin yerinize yapan bir uygulama varsa? Packpoint sizin için gideceğiniz yerin o tarihteki hava durumuna bakar. Ayrıca size yapacağınız aktiviteleri sorar ve bu aktivitelere göre bir eşya listesi hazırlar. Bu listeye her yolculukta yanınıza almanız gereken standart eşyaları da ekler. Gereksiz bulduğunuz eşyaları listeden silebilir veya başka eşya ekleyebilirsiniz.
İndirme linkleri: IOS | Android
6. XE Currency
Çok şık bir arayüzü olmasa da XE Currency, dünyadaki tüm para birimlerinin birbirine olan karşılığını bulabileceğiniz en hızlı ve en doğru döviz uygulamalarındandır. Değerler sürekli güncel tutulur. Ayrıca en güzel yanlarından biri de para birimlerinin, çevrimiçi olduğunuz en son andaki değerlerini kaydederek çevrimdışı iken de bu değerleri karşılaştırabilmenize olanak sağlamasıdır.
İndirme linkleri: IOS | Android
7. Mobile Passport
Amerika’ya mı gidiyorsunuz? Mobile Passport, Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından onaylanmış resmi bir uygulamadır ve ülkeye girerken pasaport sırası beklememenizi sağlar. Pasaport sıraları her zaman uzun ve sıkıcı olur, bundan kurtulmak için tek yapmanız gereken bu uygulamayı indirerek pasaportunuzu cep telefonunuzun kamerasına taratmak. Amerika’daki 20 hava alanında bu uygulama geçerli durumda, yani büyük ihtimalle gittiğiniz eyalette bu uygulamayı kullanabilirsiniz.
İndirme linkleri: IOS | Android
8. Google Trips
Google’un yeni uygulamalarından Trips, e-mail adresinizle rezervasyonlar yapabilmenize, otel odaları tutabilmenize, araç kiralayabilmenize ve daha fazlasına olanak sağlar. Bunları yaparken size geziniz sırasında gidebileceğiniz yerler, yapabileceğiniz aktiviteler gibi fikirler sunar ve bunlara daha sonra çevrimdışı olarak da bakabilirsiniz.
İndirme linkleri: IOS | Android
9. TripAdvisor
TripAdvisor, konu gezmek olunca olmazsa olmaz bir uygulamadır. Geziniz ile ilgili neredeyse her şey hakkında (restoranlar, barlar, kafeler, oteller, gece kulüpler, hava alanları vb.) milyonlarca yorum, fikir, inceleme, resim ve videoyu bu uygulamada bulabilirsiniz. Ayrıca yakınınızdaki kaliteli mekanları da öğrenebilirsiniz. Gittiğiniz mekanlar hakkında siz de tüm kullanıcılar gibi yorum veya inceleme yapabilir ve mekanı puanlayabilirsiniz.
İndirme linkleri: IOS | Android
10. Yelp
Yelp için restoran ve barlar kılavuzunuz diyebiliriz. Amerika çıkışlı uygulamanın ünü tüm dünyayı kapsıyor. Yelp’in en iyi özelliği, her mekan hakkında bolca ziyaretçi yorumuna sahip olması. Nereye giderseniz gidin nasıl bir şeyle karşılaşacağınızı bilerek kapıdan gireceksiniz. Hatta çoğu mekanın menülerini bile bulabilirsiniz.
İndirme linkleri: IOS | Android
11. Skyscanner
Uçak biletleri, otel fiyatları, kiralık araçlar. Hepsi Skyscanner’da. Uygulama size istediğiniz tarihte en ucuz yolu bularak boşa para ödememenizi sağlıyor. Üstelik hangi gün gideceğinize karar vermediyseniz en ucuz biletlerin olduğu günü, nereye gideceğinize karar vermediyseniz en yakın hava alanlarındaki en iyi fırsatları size sunuyor.
İndirme linkleri: IOS | Android
12. Kayak
Kayak, uzun bir süredir çoğu insan için yolculuk planlarken ilk bakılan uygulama konumunda. Skyscanner gibi, birçok gezi sitesi içinde en uygun araç kiralama, otel, uçuş fırsatlarını bulan uygulamanın, kendine özel indirim ve kampanyaları da oluyor. Uygulama size geçmişteki fiyatları göstererek şu an bilet almak için iyi bir zaman olup olmadığını seçmenize yardımcı oluyor ve fiyat düşerse kaçırmamak isteyenler için de alarm özelliğine sahip.
İndirme linkleri: IOS | Android
13. Duolingo
Yurtdışı gezinizi aylar öncesinden planladıysanız, gideceğiniz ülkenin dilini Duolingo ile çözmeye çalışın. Bir dile sıfırdan başlamak için harika ve tamamen ücretsiz yöntem. Sıfırdan başlamamak isteyenler de o dilin testini çözerek kendi seviyesine atlayabiliyor. Yurt dışına çıkmayacaksanız bile Duolingo ile yeni bir dil öğrenmeye başlamak için önünüzde hiçbir engel yok. Ne demişler? “1 dil 1 insan, 2 dil 2 insan!”
İndirme linkleri: IOS | Android
14. Google Translate
Hayatının bir noktasında Google Translate kullanmayan yoktur. Dünyanın tüm dillerini kendi dilinizi çevirmenize yarayan mükemmel bir Google uygulaması. Dilini bilmediğiniz bir ülkeye giderken indirmeniz zorunlu diyebiliriz. Derdinizi anlatmaya yarayacak cümlelerin çevirisini bulabilir, hatta sesli dinleyebilir böylece karşınızdaki insana ne demeniz gerektiğini bilebilirsiniz.
İndirme linkleri: IOS | Android