Kahramanmaraş merkezli depremler, tarihimizdeki en büyük yıkımlardan birini yaşamamıza sebep oldu. Deprem nedeniyle binlerce insanımızı kaybettik. Deprem bölgesinde sayısı yüz binlerle ifade edilen yapı yerle bir oldu. Milyonlarca insan evini, yuvasını kaybetti. Kısacası, ülkemizdeki deprem gerçeğiyle bir kez daha ağır bir bedel ödeyerek yüzleşmek zorunda kaldık. Bu doğrultuda büyük felaketin ardından, farklı şehirlerimizde olası depremlere yönelik bazı tedbir amaçlı uygulamalar hayata geçiriliyor. Örneğin İstanbul’da depreme dayanıksız olduğu bilinen bazı kamu binalarının tahliye edilmesi için çalışmalar başladı. Bu yapılar arasında 93 okul binası da var.
Ancak ülke genelinde, olası bir depremde yıkılması veya hasar görmesi muhtemel okulların sayısı çok daha fazla. Bu doğrultuda TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası önemli uyarılarda bulunuyor. Buna göre Türkiye genelindeki 4.159 okul deprem riski yüksek bölgelerde bulunuyor. 191 okul ise doğrudan fay hattı üzerinde yer alıyor. Detaylara birlikte bakalım.
Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından depreme dayanıksız yapılar pek çok insanımızın ciddi anlamda tedirginlik yaşamasına neden oldu
Tüm Türkiye’de milyonlarca vatandaş yaşadığı binanın depreme dayanıklı olup olmadığını merak ediyor. Bununla birlikte ne yazık ki pek çok şehide depreme dayanıklı olmadığı bilinen kamu binalarının sayısı da hayli fazla. Bazı şehirlerimizdeki hastane ve okul gibi kamu binaları için tahliye çalışmaları şimdiden başladı. Örneğin İstanbul’da 93 okul binasının tahliye çalışmaları devam ediyor. Ancak ülkemizde, olası bir depremde hasar görme veya yıkılma ihtimali olan binlerce okul var.
TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası, (JMO) Türkiye’de 4.159 okulun deprem riski yüksek alanlarda bulunduğunu açıkladı
Açıklamada, MTA’nın Türkiye Diri Fay Haritası ile AFAD’ın Türkiye Deprem Tehlike Haritası’na göre yüksek riskli alanlarda kalan okul, hastane, idari yapılar, kritik altyapı tesisleri ve konutların öncelikle gözden geçirilmesi gerektiği belirtildi.
JMO tarafından yapılan açıklamada, ülke genelinde 191 okulun doğrudan fay hattı üzerinde yer aldığı ifade edildi
6 Şubat depremleri sonucunda en büyük yıkımın fay zonları üzerinde yer alan yerleşim birimleri ile yüksek ivme değerleri alan zayıf mühendislik özelliklerine sahip zeminler üzerine oturan alanlarda meydana geldiğinin hatırladığı açıklamada, ilgili okulların acilen güvenli alanlara taşınması gerektiği belirtildi.
Deprem riski yüksek bölgelere inşa edilmiş 4.159 okul, 38 farklı şehirde bulunuyor
Bu okulların hepsi, 0,50g ve üzeri depremle karşılaşma ihtimali bulunan bölgelerde yer alıyor. 4.159 okul tüm Türkiye’deki okulların yüzde 8,5’ini oluşturuyor. Bu okulların illere göre dağılımı incelendiğinde, en riskli alanlardaki okulların 38 farklı ile dağıldığı görülüyor. Jeoloji Mühendisleri Odası tarafından yapılan açıklamaya göre en riskli okullara ev sahipliği yapan ilk beş şehir ise Kocaeli, Sakarya, Bingöl, Muş ve Aydın.
Jeoloji Mühendisleri Odası, öncelik sırasına göre risk altındaki okulların gözden geçirilmesi gerektiğini ifade ediyor. Fay hattı üzerine veya sakıncalı zeminlere inşa edilmiş okulların taşınması çağrısında bulunuyor
Jeoloji Mühendisleri Odası konuyla ilgili olarak “Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öncelik sırası da dikkate alınarak söz konusu okulların gözden geçirilmesi, fay sakınım bandı içinde (50 metrelik sakınım bandı içinde olan okul sayısı 191) olanlar ile zayıf mühendislik özelliklerine sahip, jeolojik sakıncalı alanlar üzerine inşa edilmiş okul binalarının yıkılarak daha güvenli alanlara taşınması, diğer alanlarda kalan okul binaları için ise kapsamlı deprem performans analizlerinin yapılarak yeterliliklerin gözden geçirilmesi ve AFAD Başkanlığı’nın da söz konusu okullar hakkında yapılan çalışmaları kamuoyu ile paylaşması gerekmektedir. MEB’i göreve bekliyoruz! İstanbul’daki 93 okul yetmez, Türkiye’de diğer deprem riski yüksek alanlardaki okullarda acilen deprem performans analizlerinin yapılmasına ihtiyaç var.” ifadelerini kullanıyor.