Dünyaca ünlü restoranların bu kadar sevilmesinin elbette bir bedeli var… Her yaştan ve her kesimden insana hitap eden fast food restoranları, bin bir türlü müşteriyle uğraşıyor desek yeridir. Bu durumun en büyük örneği olan davaların konularıysa şaşırılmayacak cinsten değil. Sizler için derlediğimiz bu davaları öğrendiğinizde şok olacak, “Bu kadar da olmaz!” diyecekseniz. İşte dünyanın dört bir yanında şubesi olan ünlü restoranlara karşı açılmış 12 komik dava…
1. McDonald’s
Madem gelmiş geçmiş en tuhaf davalardan bahsediyoruz McDonald’s ile başlamassak olmaz! Bugüne kadar fast food restoranlarına karşı açılan en popüler davalardan biri olan “sıcak kahve” davasını daha önce duymuş olabilirsiniz. 1992 yılına geri dönüyoruz! 79 yaşındaki Stella Liebeck, McDonald’s’tan aldığı kahvesinin kapağını açmaya çalışırken kazara kahveyi üstüne döküyor. “Kahve sonuçta… Elbette ki sıcak olacak!” dediğiniz duyar gibiyiz ancak durum düşündüğünüzden daha ciddi. Liebeck, bu kazayı 3. derece yanıklarla atlatıyor ve McDonald’s’ı dava ederek tam tamına 10 bin dolar olan hastahane masraflarını karşılamasını istiyor. Sonuç mu? Elbette ki büyük bir tazminat.
2. Taco Bell
Listemizdeki en saçma davalardan biriyle karşınızdayız. Geçtiğimiz eylül ayında reklamda gördükleri ürünü satın almak için yola koyulan bir çift, reklamdaki fiyattan fazla bir tutar ödeyince sinirlenmiş olacak ki çareyi Taco Bell’i dava etmekte bulmuş. Araçlarıyla Taco Bell’e yaptıkları yolculukta yaktıkları benzin ve harcadıkları zamandan dolayı, reklamlarda “yalnızca 5 dolar” olarak tanıtılan ürünlerin aslında daha pahalıya geldiğini, bu nedenle tazminat istediklerini belirtmişler. Sonucu merak ettiğinizi biliyoruz! Mahkemenin sonucunda Taco Bell, reklamlarında “fiyatlar değişkenlik gösterebilir” şeklinde bir alt yazı geçirdiği için haklı bulunmuş ve çiftimiz hiçbir tazminat alamamış.
3. Starbucks
Belki de hepimizi sinirlendiren “fazla buzlu içecek” sorununun bu defa mahkemede bittiğini öğrenince çok şaşırabilirsiniz! Geçtiğimiz yıllarda Starbucks’a dava açan bir tüketici; Stabucks’ta satılan içeceklerin reklamlarda gösterildiği kadar kahve içermediğini, hatta yarısından fazlasının buzdan oluştuğunu söyleyerek şikayetçi oldu. Şikayeti her ne kadar haklı olsa da yargıç; bu konunun tartışılmaya değer olmadığını, “sorumluluk sahibi bir tüketici”nin buzlu kahve sipariş ettiğinde kahvesinde bol miktarda buz bulunacağını da kabul etmiş olduğunu söyledi. Starbucks’ın sözcüsüyse herhangi bir memnuniyetsizlik durumunda içeceklerin arzu edilen şekilde tekrar hazırlanabileceğinin de altını çizdi.
4. McDonald’s
Kanadalı bir baba, geçtiğimiz yıllarda McDonald’s’ı dava edenler kervanına katıldı. McDonald’s’ın çocuk menüsü olan Happy Meal adına aşina olabilirsiniz. İşte konumuz tam da bununla ilgili! Antonio Bramante, düzenli olarak McDonald’s’a giden ve gittiği zamanlarda da çocuklarından birini yanına alan bir baba. Çocuk menüsüne ve oyuncaklara ödediği paralardan sıkılmış olacak ki McDonald’s’ın reklam politikasını dava etme kararı vermiş. Özellikle oyuncakların çocukların göz hizasında konumlandırılmasından ve çocuklara yönelik pazarlama stratejilerinden rahatsız olan baba, bu konuya bir dur demek istemiş. Kanada’da 13 yaşından küçük çocuklara yönelik reklamlar; çocuk dergileri, çocuk kanalları ve mağaza vitrinleri dışında yasak. Dolayısıyla bu dava, yargıç tarafından onaylandı ancak hala karar aşamasında.
5. Wendy’s
Oldukça popüler bir davayla listemize devam edelim, Wendy’s’den aldığı bir kase chili’nin içerisinde parmak bulan kadını hatırlıyor olabilirsiniz. Evet, böyle söylediğimizde dava açmakta oldukça haklı gibi dursa da işin gerçeği o parmağı oraya kendisi yerleştirmiş… Eşinin iş kazasında kopan parmağını büyük umutlarla chili’nin içerisine yerleştiren bu hanımefendinin ve eşinin sonu ne oldu dersiniz? Elbette verdikleri yalan ifadeden dolayı ikisi de demir parmaklıkların ardında…
6. Dunkin’ Donuts
2017 yılında açılan bir davaya geri dönüyoruz! Reklamlarda gördüğü angus etli ve yumurtalı sandviçi satın almak isteyen bir kadın, sandviçin içerisinde angus eti yerine sıradan bir köfte olduğunu fark etti. “Yanıltıcı reklam” iddiasıyla Dunkin’ Donuts’ı dava etmek isteyen hanımefendi, restorandan ilginç bir cevap aldı. Dunkin’ Donuts, sandviçin içeriğinin herkes tarafından ulaşılabilir olduğunu bu nedenle hiçbir hatalarının bulunmadığını iddia etti. Bu noktadan sonra “et” kelimesinin anlamı hakkında tartışmalara başladı desek abartmış olmayız! Sonuç mu? Dava hala devam ediyor…
7. Burger King
Fast food restoranlarının farklı bölgelerde farklı fiyatlar uyguladığını fark etmiş olabilirsiniz. Bu durumdan rahatsız olan New Yorklu bir kadın, geçtiğimiz yıllarda Burger King’i dava etti. Gittiği bir Burger King restoranında soda almak isteyen hanımefendi, 89 cent ödemesi gerektiğini öğrenince 100 metre ilerideki Burger King’de aynı sodanın 69 cent’e satıldığını söyleyerek şikayetçi oldu. Burger King’in iki restoran arasında harcadığı vakitten dolayı kendisine 100 dolar ödemesi gerektiğini belirten kadın, elbette davayı kazanamadı…
8. Krispy Kreme
Los Angeles sakini Jason Saidian, Krispy Kreme’e 5 milyon dolarlık bir dava açarak adeta tarihe geçti! “Meyveli” diyerek satılan ürünlerin bazılarının aslında meyve içermediği fark eden Saidian, bu konuyu yargıya taşımaya karar verdi. Saidian, araştırmasını iyi yapmamış olacak ki bazı argümanları oldukça havada kaldı. Sonuç mu? Dava, 2017 yılında düştü…
9. KFC
Yine ilginç bir davayla karşınızdayız! 2017 yılında KFC’den satın aldığı fill-up (dopdolu) kovanın aslında ağzına kadar dolu olmadığını söyleyen bir kadın, reklamlarda gösterilen ürünlerin neredeyse bir aileye yetecek kadar bol olduğunu ve gerçekleri yansıtmadığını söyleyerek ünlü restorana dava açtı. Sonuç mu? KFC, hanımefendiye birkaç hediye çeki vererek onu mutlu etmek istese de hanımefendi bunu kabul etmedi ve davası düştü…
10. Jimmy John’s
Geçtiğimiz yıllarda Kaliforniyalı Heather Starks, Jimmy John’s’a giderek bir sandviç sipariş etti. Sipariş ettiği sandviçin içerisinde lahana bulunması gerekirken ne yazık ki eline ulaşan üründe lahana yoktu. Sırf lahana içerdiği için bu ürünü tercih ettiğini söyleyen kadın, bu problemi yargıya taşıdı. Sonuç mu? Jimmy John’s bu problemi yaşayan tüm müşterilerine ücretsiz bir yan ürün vermeyi kabul etti ve herkesin kalbini kazandı.
11. Subway
Subway’in en bilinen reklam kampanyalarından biri olan “5 dolara 30 cm sandviç” kampanyası, ünlü restoranın başına oldukça fazla iş açtı desek yeridir! Avustralyalı bir grup genç, satın aldıkları sandviçi ölçerken bir fotoğraf paylaştı ve 3 yıllık dava süreci böylelikle başladı. Birkaç davanın birleştirilmesiyle ortaya çıkan davada insanlar, sandviçin tam olarak 30 cm olmamasından şikayetçi oldu. Sonucu merak ettiğinizi biliyoruz… Subway, davacılara 500 dolar ödemeyi ve avukat masraflarını karşılamayı kabul etti. Ancak bu başka problemleri de beraberinde getirdi. Bu davalardan karlı çıkanların davacılar değil avukatlar olduğu kısa sürede fark edildi!
12. Jack-in-the-Box
Restoranları dava edenlerin sadece mutsuz müşteriler olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz! 2007 yılında Carl’s Junior adlı fast food restoranı, Jack-in-the-Box adlı firmayı dava etti. Sebebiyse Jack-in-the-Box’ın reklamlarında kendileriyle dalga geçtiklerini düşünmeleri. Carl’s Junior’ın imza eti olan angus etini, “anüs”e benzeterek gönderme yapan Jack-in-the-Box; direkt olarak Carl’s Junior’ı hedef göstermese de böyle bir algı yarattı. Sonuç mu? Carl’s Junior haksız bulundu…