Faroe Adaları, Kuzey Atlantik’te bulunan bir adalar birliği. Birleşik Krallığın 200 km kuzeybatısında, Norveç ile İzlanda’nın arasında bulunan özerk ülke, Grönland ile beraber Danimarka Krallığının parçası. Az bilinen bu masalsı yer, nefes kesici güzelliklere sahip. Faroe Adaları, 18 takım adadan oluşuyor. Toplam nüfusu ise yalnızca 50 bin kişi. 80 farklı milleti temsil eden 50 bin kişinin yaşadığı Faroe Adaları’nın geleneksel yemekleri ise; rüzgarda kurutulmuş balık, fermente kuzu, balina ve koyundan oluşuyor. Okyanus’a bu kadar yakınken buna şaşmamak gerek! Ancak bu muhteşem yer hakkında sizleri şaşırtacak gerçekler de var. İşte Faroe Adaları hakkında 11 çarpıcı gerçek!
1. Birçok evin “çim çatısı” bulunuyor
Faroe Adaları yılda yaklaşık 300 gün yağmur alıyor. Bu nedenle de birçok evde çim çatılar bulunuyor. Bu tip çatılar evleri yağmura karşı koruyor ve iyi bir yalıtım sağlıyor. Çim, yüzyıllar boyunca tercih edilen çatı kaplama malzemesi iken, günümüzün yeni binaları tipik olarak modern yapı malzemeleri ile inşa ediliyor.
2. Faroe Adaları’nda yerli bir ağaç bulunmuyor
Güçlü rüzgarlar ve sık sık gerçekleşen fırtınalar nedeniyle Faroe Adaları’nda çok az ağaç var. Adada yer alan ağaçlar ise yerli Çoğu, Faroe’lara benzer iklime sahip olan Alaska ve Güney Amerika’nın Tierra del Fuego bölgesinden getirildi. Bu ağaçlar küçük tarlalarda kümeleniyor.
3. Faroe Adaları geçmişte 11 gün boyunca bağımsız oldu
Yüzyıllar boyunca Norveç tarafından yönetildikten sonra, Faroe Adaları 1800’lerde Danimarkalılar tarafından ele geçirildi. Ancak II.Dünya Savaşı sırasında, Naziler Danimarka’yı işgal edince, Faroe Adaları, İngiliz kontrolü altına girdi. Savaş bittikten sonra Faroe, bağımsızlık üzerine kafa yormaya başladı.
14 Eylül 1946’da yapılan bir referandumda seçmenlerin yüzde 50.7’si bağımsızlık için oy verdi. Yüzde 493’ü ise Danimarka’yla ilişkilerini sürdürmek için oy kullandı. Daha sonra 18 Eylül’de, adaların tek kamaralı parlamentosu olan Løgting’in başkanı, bölgenin bağımsızlığını resmen ilan etti. Ancak Danimarka hükümeti, referandumu sadece “tavsiye” olarak gördü ve 20 Eylül’de bu bildirgeyi iptal etti. Bölgenin Danimarka’nın kontrolü altında kalmasını sağlamak için, Danimarka Kralı X.Christian, 25 Eylül’de Løgting parlementosunu feshetti. Faroe Adaları yalnızca 11 gün boyunca bağımsız kalmış oldu.
4. Adalarda yalnızca 2 fast-food restoranı bulunuyor
Popüler kültür ögeleriyle boğulmamış bir yer arıyorsanız, Faroe’ler tam size göre olabilir. Adalarda sadece iki fast-food noktası bulunuyor; Burger King ve Danimarka fast-food zinciri olan Sunset Boulevard . Her ikisi de başkent Tórshavn’da ve yan yana. Burada başka bir zincir restoran yok. Aslında bu da Faroe’leri eşsiz yapıyor.
5. Adalarda kadın nüfusu erkek nüfusundan az
2019 yılında yapılan sayıma göre Faroe Adaları’nda 18 yaş üstü 19.988 erkek ve 18.502 kadın yaşıyordu. Kadın nüfusunun az olmasının nedeni ise birçok kadının eğitim için yurt dışına gitmesi ve daha sonra eve dönmemesinden kaynaklanıyor. Erkekler ise bunu telafi etmek için, genellikle çevrimiçi sitelerde “aşk”ı armaya başladılar. Özellikle Tayland ve Filipinler’den birçok kadın, son derece farklı iklim ve kültüre rağmen, uzun mesafeli bir romantizme ve Faroe’de olası yeni bir hayata açıktı. Bugün, Tayland ve Filipinler’den 300’den fazla kadın, adaların en büyük etnik azınlığını oluşturuyor.
6. Faroe Adaları oldukça fazla sayıda martı ve koyuna ev sahipliği yapıyor
Faroe Adaları’nda martılar ve koyunların sayısı oldukça çok fazla. 18 adada yaklaşık 50 bin insanın yaşadığını söylemiştik. Adalardaki koyun sayısı ise 70 bin ve yarım milyon martının yaşadığına inanılıyor. Yani Faroe Adaları, kuş gözlemcileri için harika bir nokta.
7. Yalnızca 12 hücreli bir hapishanesi bulunuyor
Burada o kadar az suç var ki, adalarda hapishane yok. Yalnızca takımadaların en büyük adası olan Streymoy’da 12 hücreli bir hapishane bulunuyor. Mahkumlar burada televizyonlu kendi hücrelerine sahipler ve dışarıdaki mini golf sahasını kullanmalarına izin veriliyor. Ancak burada sadece 18 ay veya daha az hapis cezasına çarptırılan ve şiddet içermeyen suçlardan mahkum olan kişiler kalabiliyor. Diğer suçlular ise Danimarka’da hapsediliyor.
8. Adalarda yalnızca 3 trafik ışığı bulunuyor
Faroe Adaları’nda yalnızca 3 trafik ışığı bulunuyor. Bu ışıkların üçü de yaklaşık 21 bin kişiye (takımadaların toplam nüfusunun neredeyse yarısı) ev sahipliği yapan Tórshavn’ın başkentinde bulunuyor.
9. Avrupa’ya göre doğum ve yaşam oranı oldukça fazla
Avrupa’nın geri kalanından farklı olarak, Faroelar 2.6 gibi yüksek bir doğurganlık oranına sahip. Muhtemelen düşük suç oranı ve güçlü aile merkezli kültürleri nedeniyle, doğum oranları oldukça fazla. Öte yandan burada çocuklara kendi başlarına çevreyi keşfetme özgürlüğü de veriliyor. Ayrıca yaşam oranı da oldukça yüksel. Faroe’da erkekler ortalama 79.9 yıl, kadınlar ise ortalama 84.4 yıl yaşıyor.
10. Atlantik Okyanusu üzerindeki tek köprü burada bulunuyor
1973’te açılan Streymin köprüsü, takımadalar arasında en kalabalık olan Streymoy ve Eysturoy adalarını birbirine bağlıyor. 220 metre yükseklikteki köprüye yerliler “Atlantik üzerindeki köprü” diyorlar. Aralık 2020’de bir denizaltı tünelinin açılması ve köprü üzerindeki trafiği büyük ölçüde azaltması bekleniyor.
11. 4 mevsim aynı anda yaşanıyor
Adaların oldukça yağışlı ve rüzgarlı olduğunu söyledik. Ancak adalarda 4 mevsimi bir günde yaşamak mümkün. Bir yerde güneş görülürken bir sonraki yerde kar bile yağabiliyor. Adalarda yazın sıcaklık ortalama 13 derece kışın ise 3 derece oluyor.
Kaynak: 1