Kraliyet ailelerinin hayatlarının peri masallarında anlatıldığı kadar toz pembe olmadığını biliyoruz. Olay yalnızca güzel elbiseler giymek ve taç takmaktan ibaret değil! ? Aynı zamanda yüzlerce yıllık bir geçmişe sahip olan katı kraliyet kurallarına uymak zorundalar. Şu anda dünyada kraliyet ailesi olan 26 ülke var ve her birinin kuralları birbirinden farklı! Sizler için farklı ülkelerin kraliyet ailelerinin kurallarını araştırdık ve yazdık. Kimileri pek geçerli olmasa da kimileri hala katı bir şekilde uygulanıyor. İşte farklı ülkelerin birbirinden ilginç kraliyet kuralları…
1. Halktan biriyle evlenmek
Geçmişte kraliyet üyelerinin halktan biriyle evlenmesi yasaktı, ancak son zamanlarda ailede bu kural değişti. Örneğin şimdi Cambridge Düşesi ünvanına sahip olan Kate Middleton ve Prens William!
Ancak Japonya’da durum böyle değil! Prenses Mako, halktan biriyle evlenmek için kraliyet ünvanından vazgeçti.
2. Eşcinsel evlilik
Eşcinsel evliliğini 2001 yılında yasallaştıran Hollanda, konu kraliyet ailesi olduğunda daha tutucu bir tavır sergiledi. Geçtiğimiz yıllara dek kraliyet ailesinden birinin aynı cinsiyetten biriyle evlenebilmesi için ünvanından vazgeçmesi gerekiyordu.
İngiliz kraliyet ailesinin ise eşcinsel evliliklere izin verip vermediği bilinmiyor. Ancak kraliçenin kuzeni Lord Ivar Mountbatten, partneriyle mutlu bir evliliğe sahip. Tabii kendisi kraliyet ailesinin bir üyesi sayılmıyor.
3. Halktan birinin size dokunması
İngiliz kraliyet ailesinden biri size elini uzatana dek ona dokunmanız yasaktır. Tabii onları sık sık hayranlarıyla sarılırken gördüğümüz için bu kuralın katı olmadığını biliyoruz.
Bu kural selamlaşırken yanaktan öpmenin yaygın olduğu İspanya’da geçerli değildir. Kraliyet ailesinin üyeleri herkesle selamlaşır.
4. Bir kariyere sahip olmak
İngiliz kraliyet ailelerinin ünvanları dışında bir iş edinmelerinin yasak olduğunu duymuş olabilirsiniz. Zira Meghan Markle, Prens Harry ile nişanlandıktan sonra mesleğini bırakmak durumunda kalmıştı. Grace Kelly de Monaco prensesi olduktan sonra mesleğini bırakmıştı.
Hollanda’da ise kraliyet üyeleri diledikleri mesleklere sahip olabilirler. Kral Willem-Alexander pilot olarak çalışıyor. İsveç’te ise Prenses Madeleine’in eşine kraliyet ünvanı teklif edildi ancak kariyerinden vazgeçmek istemediği için ünvanı reddetti.
5. Siyasete katılım
İngiliz kraliyet ailesi üyelerinin siyasete karışmalarına ya da siyasetle ilgili bir konuda fikir belirtmelerine izin verilmez. Aynı kural kraliyet ailelerinin sembolik bir anlam taşıdığı pek çok ülkede vardır.
Tayland Prensesi ise 2019 yılında Başbakanlık adaylığını açıkladı. Tayland kralı olan kardeşinin bunu uygunsuz bulması üzerine adaylığı kabul edilmedi.
Brunei’de Sultan, ülkenin başbakanı olarak görev yapıyor. İspanya’da ise Düşes Luisa Isabel Álvarez de Toledo, yoğun bir şekilde politikaya dahil oldu.
Kaynak: 1