Her ülkenin kendine özgü adetleri, gelenekleri ve normları vardır. Bu farklılıklar bazen ilginç ve garip gelebilir, zira diğer ülkelerde “normal” olarak kabul edilen şeyler, bizim için oldukça tuhaf ve alışılmamış olabilir. Mesela bazı ülkelerde insanlar ahşap küvetleri kullanıyorken bazıları çürük balık yiyor. “Nasıl yani?” dediğinizi duyar gibiyiz. İşte, dünyanın farklı köşelerinde normal sayılan ancak bize garip gelebilecek 10 ilginç şey…
1. Slovakya’da Noel yemeği küvette başlar
Slovakya’da eşsiz bir Noel geleneği var. İnsanlar genellikle Noel gecesi Sazan balığı yiyor, ancak işin ilginç olan kısmı bu değil tabii ki. Sazan küvetinde yüzdürme geleneği de bu kutlamalardan biridir. Sazan küvetinde yüzdürme geleneği genellikle Aralık ayının başında başlar ve 24 Aralık’ta sona erer. Sazan, dipteki çamurlu alanlarda beslenir. Bu yüzden küvette kaldığı süre boyunca balığın sindirim sistemi temizlenir. Bu süre zarfında insanlar, küveti bir balıkla paylaşmak istemedikleri için banyo yapmazlar. Bu biraz mizahi bir yaklaşımdır ve sazanın temiz bir ortamda büyümesini sağlamak amacıyla yapılmaktadır.
2. Japonya’da ahşap küvetler kullanılır
Furo, Japon kültüründe yaygın olarak kullanılan bir terimdir. “Furo” kelimesi, Japonca’da “banyo” anlamına gelir. Ancak furo terimi, sadece banyo yapma eylemini değil, genel olarak suyla tedaviyi ve dinlenmeyi ifade eden bir kavramdır. Geleneksel olarak, furo, Japon evlerinde küçük bir ahşap küvet veya leğen şeklinde olabilir. Genellikle sıcak suyla doldurulan bu küvetlerde insanlar dinlenir, gevşer ve stres atarlar. Japon banyo kültüründe, banyo yapmak sadece temizlik amacıyla değil, aynı zamanda rahatlama, kendini iyileştirme ve zihinsel rahatlama için de bir ritüeldir.
3. Alman saunalarında mayo giymek yasak
Almanya’daysanız ve halka açık bir saunaya girdiyseniz muhtemelen her cinsiyetten çok sayıda çıplak insan göreceksiniz. Bu, Alman milleti için tamamen normal bir şey. Geleneğe göre, tüm cinsiyetler saunaya girebilir, ancak saunada mayo giymek yasaktır.
4. Birleşik Krallık’ta insanlar tepeden yuvarlanarak dev bir peynir çarkını kovalar
Cooper’s Hill Cheese Roll, İngiltere’nin Gloucestershire bölgesinde düzenlenen geleneksel bir etkinliktir. Her yıl Mayıs ayının sonunda gerçekleşir. Etkinlik, Cooper’s Hill adı verilen bir tepede yapılan peynir yuvarlama yarışmasıyla tanınır. Etkinlikte, bir tepeden bir tekerlek Gloucestershire peyniri yuvarlanır. Yarışmacılar da peşinden koşarak peyniri kovalarlar. Ancak tepe oldukça dik ve kaygan olduğu için peynirin yakalanması oldukça zordur. İnsanlar genellikle, bu zorlu görevi yerine getirmeye çalışırken aşağı doğru yuvarlanır.
5. Çürük balık İsveç’te geleneksel bir besindir
16. yüzyıldan beri hafif tuzlanmış ve fermente edilmiş Baltık Denizi ringa balığı İsveç mutfağının bir parçası olmuştur. Balıklar mühürlenip tenekelerde satılmadan önce tuzlu suda iki aylık bir fermantasyon sürecinden geçer. Bu işlemin sonunda balık, çürük yumurta gibi kokar.
6. Singapur’da kurutma rayı olarak bambu direkler kullanılır
Singapur’da çamaşır kurutmak için boru-yuva sistemi adı verilen benzersiz bir yöntem kullanılır. Temiz giysiler bambu direklere bağlanır ve daha sonra bayrak direklerine benzer şekilde mutfak pencerelerinin dışındaki yuvalara yerleştirilir. Bu sistem, nüfusun çoğunluğunun ikamet ettiği eski toplu konut sitelerinde yaygın olarak bulunur.
7. Hollanda’da merdivenler genellikle çok dik ve dardır
Hollanda’daki merdivenler yabancıların gözüne çok korkunç görünebilir. Çünkü genellikle oldukça dik ve dardır. Bunun nedeni, binaların yatay alan yerine dikey alanı maksimize edecek ve mümkün olan her santimetreyi koruyacak şekilde tasarlanmış olmasıdır.
8. Lüksemburg’da toplu taşıma ücretsizdir
Lüksemburg, ülke çapında herkes için ücretsiz toplu taşıma hizmeti sunan dünyadaki ilk ülkedir. Yalnızca ulusal trenlerde birinci sınıfta seyahat ediyorsanız veya sınırdan çıkıp Almanya, Fransa veya Belçika’ya geçmeyi planlıyorsanız bir bilete ihtiyacınız vardır.
9. Japonya’daki trafik ışıkları mavi-yeşildir
Başlangıçta, Japonya’nın trafik ışıkları yeşildi. Buna rağmen, ülkenin resmi trafik belgelerinde yeşil trafik ışıklarından “midori” (yeşil) yerine “ao” (mavi) olarak bahsediliyordu. “Midori” kelimesi aslında, oldukça yenidir, bu nedenle daha önce resmi belgelerde hiç kullanılmamıştır. Japon dilbilimciler hatanın düzeltilmesini talep edince hükümet ilginç bir uzlaşma yolu buldu. Trafik ışıklarında yeşilin mümkün olan en mavi tonunun kullanılmasına karar verildi, böylece “ao” terimi hala kullanılabilecekti. Yani görünüşe rağmen Japonya’nın trafik ışıkları teknik olarak mavi-yeşil renktedir.
10. İtalyanlar sabah 11’den sonra cappuccino içmez
İtalya’da cappuccino genellikle sabahları içilir. Bir bardak cappuccino ve bol miktarda süt, kendi başına küçük bir öğün görevi görüyor.
İlginizi çekebilir:
Geleneksel Türk Kilimlerindeki En Önemli 10 Motif ve Anlamları
Geleneksel Moda Anlayışının Dışına Çıkarak Tarzını “Renklendirmeye” Karar Veren 16 Ünlü Erkek
Hindistan’ın En Kadim Geleneklerinden Biri Olan Diwali Festivali Hakkında Bilmeniz Gerekenler
Dünyanın Farklı Coğrafyalarındaki Kadınların Uyguladığı 10 Geleneksel Güzellik Sırrı
Kaynak: 1