Bazen çok yoğun duygular yaşar ve bunu anlatmak için satırlarca cümlelere gerek duyarız. Hatta çoğu zaman bu bile yeterli olmayabilir. Fakat, farklı dillerde öyle kelimeler var ki, tam olarak içinizden geçen hislerin ya da yaşadığınız bir anın karşılığı olabiliyorlar. Birçok farklı dilde, bir çok farklı hissin tabiri olan kelimeleri sizler için derledik.
1. Okuduğunuz bir hikayenin kurgusuna kendinizi o kadar kaptırırsınız ki, hikayenin kurgu olduğunu unutur, gerçek sanırsınız. Bunun adı Urduca “Goya”.
2. Zor bir günün ardından eve geldiniz ve kendinizi yatağa attınız. Bu hisse Japonlar “Yoisho” diyor.
3. İlk kez karşılaşılan biriyle ileride kaçınılmaz bir aşk ihtimali olduğuna dair güçlü bir sezgi duyma haline karşılık, Japonca’da “koi no yokan”.
4. Portekizce’de olan “Cafuné” kelimesi ise; sevdiğinizin saçları arasında ellerinizi dolaştırmak anlamına geliyor.
5. Birbirimizin başka yüzleriyiz anlamına gelen Maya dilindeki bir kelime olan “In La Kesh” ise bir selamlaşma türü.
6. Yokluğu ile yaşamanın acısına dayanamayacağından, sevdiği kişiden önce ölmeyi dilemek anlamına gelen Arapça kelime ise “Ya’aburnee”.
7. Tartışma esnasında söylemediğimiz ama daha sonrasında aklımıza gelen cümleleri hatırlama anına ise Fransızlar “L’Esprit de I’Escalier” yani merdiven ruhu diyor.
8. Bir dosta, bir aşka, bir eşyaya yakınlık duymak, benimsemek hissine son zamanların en mutlu insanları olan Danimarkalılar “Hygge” diyor. Yakınlık kurma sanatı anlamına gelen bu kelime Hu-Gah şeklinde okunuyor.
9. Genellikle çoğu insanın yaptığı gibi kitapları alıp kenarda bir yerde, kütüphanemizde bırakıp onları okumamak ama koleksiyon gibi bir kenarda tutmak anlamına gelen Japonca kelime ise “Tsundoku”.
10. Antik Yunanca’daki “Kairos” ise doğru yer, doğru zaman anlamına geliyor.
11. Budizm’de son derece önemli olan “Mudita” kelimesi Sanskritçe’de başkalarının sevinciyle mutlu olmak anlamına geliyor.
12. “Natsukashii” kelimesi ise Japonca’da, aklınıza gelen geçmişe dair bir anı ile mutlu olmak demek.
13. Eskimolar, yaşamlarında değiştiremeyecekleri şeylere kafa yormanın gereksizliğine inanır ve bu felsefeye de “Ayurnamat” derler.
Yararlanılan Kaynak: 1.