Bu liste sadece epik fantastik kitapları ele almıyor. Fantezi geniş bir alan ve bizim listemiz de mitolojiden bilimkurguya pek çok türü içinde barındırıyor olacak. Zaten çocuklar karşımıza dikilip “Hayal kurmayı sizden öğrenecek değiliz.” deseler gıkımızı çıkaramayız. Bizler de elimizden geldiğince ejderhalar, hayaller ve yıldızlara uzanalım istiyoruz.
Fantastik edebiyat tutkunlarının önemli bir kısmı çocuk yanlarını muhafaza edebilen kişiler bu liste çocuklar kadar onlar (hemen hepsini okuduklarını düşünsek de) için de!
Hobbit (Çizgi Roman)
Modern Fantastik Edebiyat deyip de Tolkien’i anmayanı eşşekler teper. Biz önlemimizi alalım ve listeye hobbitle başlayalım ancak bu çizgi roman Charles Dixon, Sean Seming tarafından adapte edilmiş, David Wenzel tarafından çizilmiş bir uyarlama. Kimi Tolkien severleri hayal kırıklığına uğratabileceğini kabul ediyoruz ancak 5-6 yaş için uygun olan bu versiyon çocuklarınızı Tolkien’le tanıştırmak için güzel bir fırsat.Hobbit gibi bir klasiğe eklenebilecek çok fazla kitap var elbette: Alice Harikalar Diyarında, Küçük Prens, Peter Pan, Oz Büyücüsü ve daha niceleri.
Satın Almak İçin Tıklayınız
Mitoloji (Tüm Dünyadan 30 Harika ve Sihirli Mit)
Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları Popüler Bilim Dizisinden çıkan bu kitap çocuklar için güzel bir mitolojiye giriş kitabı niteliği taşıyor.
Tüm dünya kültürlerinden seçilmiş mitlerin, geleneksel efsanelerin resimlenerek anlatıldığı bu eğlenceli kitabın baş rollerinde kahramanlar ve devler, tanrılar ve tanrıçalar, canavarlar ve büyücüler var.
Satın Almak İçin Tıklayınız
Odd ve Ayaz Devleri
Neil Gaiman’ın başımızın üstünde yeri var, eh haliyle listemizin de olmazsa olmazlardan. Kitabın tanıtım bülteni şöyle:
Konusunu geleneksel Nors mitolojisinden alan Odd ve Ayaz Devleri, okuru devlerin ve Tanrıların ülkesinde vahşi ve büyülü bir yolculuğa çıkarıyor. Vikingler döneminde, Norveç’te bir kasabada Odd isimli bir çocuk yaşar. Odd hep çok şanssız bir çocuk olmuştur. Küçük yaşta babasını kaybeder, ağaç keserken bir ayağını sakatlar… Üstelik bir türlü bitmeyen kış Odd’un kasabasında yaşayan herkesin aksileşmesine neden olur. Odd kasabadan ormana gittiği bir gün ayı, tilki ve kartalla karşılaşır. Bu üç sıradışı hayvanın Odd’a anlatacakları bir hikâyeleri vardır. Odd, bu üç hayvanla karşılaştıktan sonra kendini hayal edebileceğinden çok daha tuhaf bir maceranın içinde bulur: Şimdi Odd, Tanrılar şehri Asgard’ı Ayaz Devleri’nden ve kendi kasabasını bitmek bilmeyen kıştan kurtarmak zorunda…
Satın Almak İçin Tıklayınız
Arayış Ormanı
Göktuğ Canbaba fantastik edebiyat türünde eser veren, genç ve yetenekli bir yazar.
Arayış Ormanı kitabıyla tanıştığımız 12 yaşındaki Deniz, belki biraz da babasının ona anlatmış olduğu gizemli hikayeler nedeniyle hayaller aleminde yaşayan, başkalarının kaçık muamelesi yaptığı bir çocuk.
Bahsi geçen hikayelerde; İstanbul’un ikiz kardeşi olan, tuhaf yaratıklarla dolu bir diyar, İstanbul’dan bir kapıyla ayrılıyor ve bu kapıda bir bekçi var (İstanbul’un Heimdall’ı diyebiliriz sanırım) Deniz’in bilmediği şeyse, babasının bahsi geçen o bekçi olduğu ve zamanla bu görevi kendisinin alacak olması.
Satın Almak İçin Tıklayınız
Vahşi Şeyler Ülkesinde
Bizler (hadi önemli bir kısmımız öyle diyelim) annesi peşinde yemek kasesi ve kaşıkla koşanlar ülkesinde yaşadığımız için Max’i anlayamayacak değiliz. “Bu gece sana yemek yok” cümlesinin tesiri o gece aç yatacak olmaktan fazladır, o tesire hepimiz az yada çok maruz kalmışızdır, yetişkinlerle yaşamak kolay mı?
Üzüntü, haksızlığa uğramışlık hissi, öfke fokurdarken minicik bir bedende kaçılabilecek en güzel yer hayallerin güvenli limanlarıdır. İşte Max’in öyküsü de böyle bir yerde geçiyor, bu kısacık kitap yazar Maurice Sendak’ın elinden çıkan harika çizimlerle bizleri yanına alıyor, çocukluğumuza götürüyor.
Asla Neden Diye Sorma
Erken çocukluk döneminin en sevilen sorusu “neden?”dir oysa, ebeveynler yada bu yaş grubuyla zaman geçirmiş olanlar çok iyi bilir, günde 56846 kez “neden” diyebilirler, çoğunda da aynı tonlamayı, aynı şaşkın mimikleri tutturmak suretiyle hem de.
Törenlere asla geç kalma. Asla mükemmel bir planı bozma. Şifreyi asla unutma. Asla neden diye sorma…
İki çocuk yaz tatilinde kazandıkları deneyimler üzerinden kurallar uyduruyor, var olan kuralları sorguluyor…
Gerek minikler gerekse yetişkinler için keyifli bir okuma deneyimi sunan Shaun Tan, bu kitabında, dostluğun değerini yücelterek, herhangi bir yaş, cinsiyet ve kültürel farklılık gözetmeksizin hepimizin öyküsüne ayna tutuyor…
Siz siz olun asla kuralları çiğnemeyin. Özellikle de ne olduklarını anlamıyorsanız…
Shaun Tan, küçük bir çocuğun kendince edindiği kuralların ortaya çıkmasını sağlayan deneyimlerini, çocuğun büyülü dünyasındaki yansımaları eşliğinde resmederek bize çok keyifli bir kitap armağan etmiş oluyor. Biz okumadıysanız, okumalısınız deriz. Neden mi? Asla neden diye sormayın.
Satın Almak İçin Tıklayınız
Kedi İle Şeytan
“Ben 6 yaşından beri James Joyce okuyorum ulan!!1!!” demek isteyenlere altın değerinde fırsat. Şaka bir yana Joyce’un kaleminden bir çocuk kitabı okumak her yaştan çocuk için (evet sizi diyorum yetişkin çocuklar) eğlenceli bir deneyim olabilir. Bir Fransız söylencesini torununa yazdığı mektupta öyküleştiren Joyce da bilemezdi sanırız ki zamanla mektubunun kitaplaşacağını.
Şeytan, ruhunu şeytana satmak gibi mevzular bizim çocuğu bozar diyorsanız siz bilirsiniz elbette yine de kitabın eğlenceli bir kitap olduğunu belirtmeden edemeyeceğiz.
Satın Almak İçin Tıklayınız
Sorun Yaratmayan Kıyafet
Joyce gibi Sylvia Plath da yazdıklarının akıbetinden habersizdi muhtemelen, çünkü bu kitap 33 yıl sonra onun yazdığı notlar içerisinden bulunarak okurlara sunuldu.
Plath deyince çoğumuzun aklına “karanlık şeyler” geliyor olabilir, siz çekinmeyin bu mizah dolu leziz 3 öyküden oluşan fantastik çocuk kitabını edinin deriz.
Küçük Vampir Serisi
Anton korku öyküleri okumaya çok meraklıdır, hele vampir öykülerine bayılır. O uzun, sipsivri dişleriyle korkunç görünen vampirlerin maceralarını okudukça tüyleri diken diken olur…
Ama günün birinde penceresinden içeri giren küçük bir vampirin hiç de öyle korkunç bir hali yoktur. Rüdiger’dir bu sevimli vampirin adı. Kitap okunmasını, Kızma Vampir oynamasını çok sever… Anton ve Rüdiger kısa zamanda dost olurlar. Bir de Rüdiger’in her zaman aç olan Dorothee teyzesi olmasa… Ve Anton’un annesiyle babası bu kadar meraklı olmasalar… Anton onlara yeni arkadaşının lime lime olmuş siyah pelerinini neden hiç sırtından çıkarmadığını nasıl anlatsın ki?
Anton sıkıcı yaşamına renk getiren minik bir vampirle tanışır. Rüdiger, yazar Angela Sommer-Bodenburg’un ifadesiyle “Kana susamış bir canavar değil; herkes gibi korkuları ve zaafları olan ve küçük çocukların kendi korkularını yenmelerine yardımcı olabilecek, sevecen küçük bir vampir”dir. Evet, karanlıktan korkar mesela Rüdiger.
Sakar Cadı Vini Serisi
Küçük Vampir çocuklara vampirleri sevdiren bir seri, Sakar Cadı Vini serisi de cadıları sevdirme hususunda oldukça iddialı. Vini, sakar ama sevimli bir cadı.
Kedisi Vilbur’la beraber harika bir ikililer ve hiçbir şeyden de geri kalmıyorlar. Robot teknolojisinden, fazla kilolarla mücadeleye, bilgisayarlardan korsanlara her tür macerada karşımıza çıkabiliyorlar. Çizimleri kadar dili de eğlenceli olan bu seriye çocuklar bayılıyor.
Zamanda Kıvrılma
Karanlık ve fırtınalı bir geceydi. Meg Murry, küçük kardeşi Charles Wallace ve annesi gece yarısı mutfakta bir şeyler atıştırırken, hayatlarını tamamen değiştirecek konukları kapıdan içeri girdi.
“Çetin gecelere bayılırım,” dedi dünyaya ait olmayan garip yabancı. “Rüzgara yakalandım ve yolumdan savruldum o kadar. Şuracıkta birazcık oturayım, sonra hemen yola koyulmalıyım. Yol dedim de aklıma geldi, beşinci boyuta yolculuk diye bir şey vardır.”
1959-1960 yılları arasında yazılan ve yayıncılar tarafından 26 kere reddedilmiş bu kitap; dostluk, onur, sadakat, aile gibi konuları ele alırken ironik bir biçimde satanik öğeler barındırdığı yönünde eleştiriler almış, kahramanlarının ağırlıkla kadın oluşu kimi çevreleri rahatsız etmiştir. Basım yılı olan 1962’den bu yana 14 milyon kopya satılmış olduğu belirtilen bu kitap yazarı Madeline L’Engle’a Newberry Madalyası kazandırmıştır.
Satın Almak İçin Tıklayınız
The Ice Dragon
Bu listeye girmiş olmasını düşündüğünüz daha bir çok kitap vardır, kabul ediyoruz ancak biz listemizi George R. R. Martin’i anmadan bitirmeyi istemedik.
İlk kez 1980’de basılmış olan bu kitap, 2014’te bu sefer Luis Royo’nun çizimleriyle okuyuculara sunuldu.
Adara annesinin rahmindeyken soğukla tanıştığı düşünülen bir “kış” çocuğu, en sevdiği mevsim kış hal böyleyken bir buz ejderhasıyla dost olması kulağa çok uzak gelmiyor.
Adara yedi yaşındayken başka ejderhalar gelir ve Adara’nın köyünü yok etmeye çalışırlar. Peki Adara köyünü kurtarmak için bir tercih yapmak zorunda kalacak mıdır?
Satın Almak İçin Tıklayınız