Evlerimizde kullandığımız, onları kullanmaktan vazgeçemediğimiz, kendimizi fakir hissettiren bazı eşyalar vardır. Bu eşyaların bazen gerçekten fakirlikle alakası yoktur fakat yine de o hissi tattırırlar. Bir kısmı evlerimizden yavaş yavaş uzaklaşsa da onları bırakmanın zor olacağı aşikardır. Bakalım bu eşyalar size de kendinizi fakir hissettiriyor mu?
Gırgır
Evlerimizin vazgeçilmez süpürgesi. Süpürürken kırıntıların bir kısmının tekrar yere dökülmesi muhtemeldir. Çift rulolusu olduğu gibi tek rulolusu da mevcuttur. İçini temizleme kısmı bizleri biraz yorar. Özellikle annelerimizin vazgeçilmez ev aletlerindendir.
Kapı arkası askı
Dünyanın en işlevsel icatlarından bir tanesi. Asılabilen giysi sayısı sonsuz. Özellikle bunsuz bir öğrenci evi düşünülemez.
Plastik sebzelik
Fırının, buzdolabın, bulaşık makinen ne kadar marka, ne kadar pahalı olursa olsun, ona eşlik edecek olan şey plastik sebzeliktir. İçinde sebze hariç her şeyin bulunduğu da bir gerçektir.
Kışlık konserveler
Annelerimizin büyük emekleriyle doldurulmuşlardır ve özellikle kış aylarında bizlere büyük kolaylık sağlarlar.
Vantilatör
Klimanın yaygınlaşmasından sonra piyasadan birazcık elini eteğini çekse de yine de vazgeçilmezlerdendir. Klimanın o soğuk duruşunun yanında adeta bizden biri gibidir. Ayrıca çocukken karşısına geçip şarkı söylemesi de oldukça zevklidir. Geç klimanın karşısına şarkı söyle de her yerin tutulsun.
Çiçekli nevresim takımları
Birçok çiçekli ürün gibi çiçekli nevresim takımları da yer yer bizlere kendimizi fakir hissettirir. Özellikle anne evlerinde olan güllü nevresim takımları insanın canını tarhana çorbası çektirir.
Musluk hortumu
Her ne kadar kullanımı iyice azalsa da saçaklı su pöyküren muslukların kurtarıcıdır kendisi. Ayrıca bunlardan çok güzel baloncuk yapılıyordu.
Tuvalet kokusu
Markanın adıyla anılan ürün isimlerinden bir tanesidir kendisi. Tuvaletlerdeki yarısı erimiş o masum duruşu yüreklerin burkulmasına sebebiyet verir.
Yapraklı Takvim
Çocukken o günün yaprağının arkasında fıkra çıksın diye dua ederdik. Bazen dayanamayıp kartonundan çıkarır bütün yaprakları okumaya çalışırdık. Her ne kadar dilimize yapraklı takvim olarak dolansa da asıl adı aşırı karizmatiktir: Saatli maarif takvimi.
Damacana örtüsü
Bütün anneleri bir alanda toplayıp “Neden?” diye sormamızı gerektiren bir icat. Ve Google’a yazdığınızda bayağı gelişmiş bir sektör olduğunu görebilirsiniz.
Naylon kaplı kumanda
Hep annelerimiz mi bizi fakir hissettirecek? Bu kısımda biraz da baba etkisini görebiliyoruz. Neyse ki Türk toplumunun yapı taşlarından olan bu adet yavaş yavaş bitiyor.
Çamaşır askısı
Çamaşır askısı ya da çamaşırlık. Çamaşır makinesinden çıkmış çamaşırların uğradığı ilk yerdir. Özelikle kış aylarında evin bir odasını işgal eder. Kurutma makinesinin en büyük rakibidir.
Sarı tuvalet terliği
Alaturka tuvaletlerde içine su kaçmış olanı makbuldür. Fotoğrafına baktığınızda bile çorabınızın ıslandığı hissine kapılabilirsiniz.
Leğen
90’larda soba başı yıkanmalarının vazgeçilmez eşyası. Şimdilerde kıyamayıp da elde yıkanılan çamaşırların biricik dostu. Yaz aylarında salça yaparken de sık sık karşımıza çıkar. Banyoda durup aşırı yer kaplaması muhtemeldir.
Plastik sineklik
Hani bazı aletler vardır ya yeri doldurulamaz. İşte plastik sineklik de bunlardan bir tanesidir. Kelebek şeklinde olanları bile vardır.
Çamaşır makinesi örtüsü
Damacana örtüsü için “Neden?” diye sorduğumuz annelerimize bir neden de çamaşır makinesi örtüsü için sorabiliriz.
Mandal sepeti
Balkondaki çamaşır iplerine çamaşır asmak için kullandığımız mandalların evidir. Evin küçük çocuğu tarafından basketbol potası olarak da kullanılabilir. Evlerimizin olmazsa olmazlarındandır.
Sarı bez
Temizliğin ana unsurudur kendisi. Özellikle lavabonun önünde mutfak tezgahına serilmiş olanı her evde mevcuttur. Kullandığımızda çoğu zaman elimizin daha da kirlendiği hissine kapılırız.
Örme patik
Günümüzde her ne kadar modernize edilmiş olsa da örme patikler çoğumuza tarhana çorbasını, bulguru hatırlatır. Ayakları sürekli buz gibi olan insanların kurtarıcısıdır. Ev botlarındaki ukalalık bunlarda yoktur.
Oklava
Anacıklarımızın hamur açmak için kullandığı mutfakların güzide aletlerindendir. Merdaneye göre daha samimidir. Küçük çocukları korkutmak için de sıkça kullanılır. Cümle içinde kullanımı: Oklavayı getiririm mutfaktan.
Davul fırın
Ne zaman muhabbeti geçse övülen mutfak aletlerindendir. Mikrodalga fırınlar, mini fırınlar gibi acayip fonksiyonları yoktur fakat en güzel böreklerin davul fırında yapıldığı iddia edilir.
Kimlikli plastik anahtarlık
İlk anahtar çoğalttığınızda anahtarlıkçının hediye ettiği anahtarlıktır. Buna değer verip içine telefon numarasını yazan insanlardan kimseye zarar gelmez.
Çöp poşeti yerine A101, BİM poşeti kullanmak
Evlerimizin ve ekonomilerimizin dostu A101 ve BİM’in poşetlerini çöp poşeti olarak kullanmak çoğu kişiye kendini fakir hissettirir. Özellikle bu poşetlerdeki küçük bir delik hiç istemediğimiz sonuçlara sebebiyet verir.
Klasik lamba abahtarı
Yavaş yavaş yok olmaya yüz tutsa da yine de en yaygın olarak kullanılan anahtarlardandır. Mekan tuvaletlerinde karşımıza çıkması da yüksek ihtimaldir.
Plastik sürahi
Milyoncuların türediği yıllarda evlerimizdeki etkinliğini arttıran sürahilerdir. Esnaf lokantalarında da sık görülür. Bir de bunların ayran yapanları mevcuttur.
Sarı içlik
Has yünden olanı makbul olan ve erkeklerin kış aylarında vazgeçilmezidir. Kimse de giydiğini kabul etmez. Hıyarlı Baba ile birlikte son yıllarda popülerliğine popülerlik katmıştır.
Ocak üstü tost makinesi
Bir diğer davul fırın vakası da bu alette karşımıza çıkar. Çoğu insan en iyi tostun bu alette yapıldığını iddia eder. Bilemiyoruz. Belki de öyledir.