İtfaiyecilerin yangın söndürmekle değil kitap yakmakla görevlendirildiği bir dünya düşünün… Kabul edelim kimsenin böyle korkunç bir gelecek hayali yoktur. Ray Bradbury’nin kaleme aldığı bu bilim kurgu şaheseri, kitap bulundurmanın yasak olduğu bir geleceği anlatıyor. Fahrenheit 451, ilk defa 1951 yılında yayımlandı ve hızla tüm dünyada ün kazandı.
Kitabın yazarı Ray Bradbury sadece bilim kurgu türünün değil fantastik ve korku edebiyatının da yirminci yüzyıldaki en büyük isimlerinden biri. Öyle ki bilim kurgu türünün edebiyat içindeki yerini sağlamlaştıran yazar desek hiç de abartmış olmayız. Distopya edebiyatının dört temel eserlerinden biri olarak kabul edilen Fahrenheit 451, zekice bir kurgusal düzlemde ilerliyor.
Totaliter rejimlerin yaşattığı dehşeti ve devlet sansürünü çarpıcı bir şekilde anlatan bu kitap, bilim kurgu, distopya ve korku olarak sınıflandırılıyor. Fahrenheit 451 özet ve konusuna geçmeden önce Fahrenheit 451’in kitap kağıdının tutuşma sıcaklığını gösteren derece olduğunu da belirtelim. Şimdi hazırsanız vakit kaybetmeden Fahrenheit 451 kitap analizi yazımıza başlayalım.
Fahrenheit 451 konusu nedir?
Bir itfaiye eri olan Guy Montag, işini severek yapmaktadır. Televizyonun hüküm sürdüğü bu dünyada kitaplar yok olmak üzeredir. Çünkü Montag gibi birçok itfaiye eri yangın söndürmek yerine kitaplıkları ateşe veriyordur. Montag yaptığı işi tek bir gün dahi sorgulamaz. Hayatını ve işini seviyordur. Eşi Mildred ile birlikte tüm gününü televizyonla kaplı odalarında geçirir. Ancak yeni komşusu Clarisse ile tanışmasıyla tüm hayatı değişecektir. Kitapların değerini kavramaya başlayan Montag artık yaşadığı hayatı sorgulamaya başlayacaktır. Kitabı detaylı incelemek ve satın almak için buraya tıklayabilirsiniz.
Fahrenheit 451 özet
Ray Bradbury kitapta öyle korkunç bir dönemden bahseder ki, bütün evler yanmaz plastik kılıfla kaplanmış, yangın tehlikesi tamamen ortadan kaldırılmıştır. E peki böyle bir yerde itfaiye örgütü ne iş yapacaktır? Eğer totaliter bir rejim söz konusuysa bu sorunun cevabı basit: “Kitap yakmak”
Romanın baş karakterlerinden biri olan Montag, kitap yakmakla görevli bir itfaiye eridir. İtfaiyeciler, ihbar geldiğinde evleri basar ve alev püskürten araçlarıyla hem kitapları hem de evleri yakarlar. Ancak bir gün ihbar üzerine gittikleri evde bir kadının kütüphanesine ulaştıklarında olanlar olur…
Montag yakmak için kitaplığı devirdiğinde kitaplardan birinin sayfası açılır. Karakterimizin gözüne kitaptan bir cümle takılır: “Öğle sonu güneşinde zaman uykuya dalmıştı…” Bu satır Montag üzerinde fazlasıyla etkili olmuştur. Korka korka kitabı alıp göğsüne saklar. Bu sırada dehşet içinde evin ve kitapların yanmasını izler.
Montag’ın sakladığı kitap, ona toplumun yitirdiği bir insanlık mirasını hatırlatır ve bütün gece aklında o yangını söndürmeye çalışır. Fakat karısı evde bulunması yasak olan kitabı çoktan itfaiyeye ihbar etmiştir. Neyse ki Montag kaçmayı başarır ve direniş örgütlere katılır.
Bu örgüt, kitapların yakılmasına karşı olan bilgeler tarafından kurulmuştur. Örgütün harika bir direniş metodu vardır. Kültür miraslarının yok edilmesini önlemek için her örgüt üyesi bir kitabı ezberler. Aslında her adam bir kitap olmuştur. Baskı dönemi bitinceye kadar bu üyeler daha doğrusu kitap adamlar korunmaktadır. Peki insanların canı pahasına koruduğu bu kitapların içinde ne vardır? Gerçekleri idrak etmeye başladıktan sonra bu karanlık toplumda artık yaşanabilir mi?
Fahrenheit 451 kitap analizi
Ray Bradbury Fahrenheit 451’de tüketim toplumunu hedef alıyor ve ve eleştirisini kapitalizm üzerine kuruyor. Bu noktada kitabı hem sistem eleştirisi hem de toplum eleştirisi olarak görmek mümkün. Çünkü toplumda yaşayan bireylerin kendi istekleriyle sansür mekanizmasını çalıştırmaları, hayatın içinden örneklerle anlatılıyor. Öte yandan kitapta çeşitli teknolojik araçlarla insan düşüncesinin kuşatıldığını ve farklı düşünceye müsaade edilmediği görüyoruz. Böyle bir dünyada kitaplar yok edilmiş ve sorgulamaya giden tüm yollar kapanmıştır.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte toplumsal alanda da büyük dönüşümler yaşanır. Bradbury sanat ve düşünce dünyasının gerilediği, insanların düşünme yetisini kaybettiği bir dünyayı ele alır. Kitapta anlatılan televizyon bağımlılığı, günümüzde kendini yavaş yavaş akıllı telefon bağımlılığına bırakıyor. Şimdilerde hayatlarımız telefonlarımıza sıkışmış olsa da Fahrenheit 451’de karakterler televizyon ekranına sıkışıyor. Ancak gerçek dünyayla benlikleri çarpıştığı zaman insanlar psikolojik buhran yaşıyor.
Kitapta Clarisse’nin özgür bilincin temsilcisi olduğunu görüyoruz. İtfaiye eri olan Montag ise korkunç düzenin bekçisi olarak karşımıza çıkıyor. Düzene karşı duran Clarisse gibi insanlar ötekileştiriliyor. Montag gibi düzen bekçileri ise sürekli terfi almak için çabalıyor. Kısacası zihni özgür olanlar ve zihni tutsak olanlar arasındaki çatışmaya şahit oluyoruz. Kitabı hem otoriter rejimlere bir eleştiri şeklinde hem de kitle iletişim araçlarının insanı esir aldığı bir dönemin eleştirisi olarak okuyabiliriz.
Fahrenheit 451 kitap yorumu
“Kitap fevkaladenin fevkinde kesinlikle başucu kitabı. Sıkılmadan tekrar tekrar okuyacağınız bir solukta bitirmek isteyeceğiniz ama bitmesini istemeyeceğiniz mükemmel kurgulanmış bir eser… Amazon teslimat süper %50 indirimle aldım. İthaki yayınları baskısı kalitesi çok çok iyi tavsiye ederim. İyi okumalar.”
Fahrenheit 451 Ekşi Sözlük yorumları
“1984 ile tek benzer yanı ikisinin de distopya olmasıdır. 1984 ‘ü okurken diktatörlüğe boyun eğen insanların aslında mutlu olmadığını sadece bunu kabullendiğini hissedersiniz ve bu koca bir komünizm eleştirisidir. Oysa Fahrenheit 451 de insanlar mutludur. Kabullenmekten bağımsız bir biçimde mutludur.”
Yazar: nutella var dediler geldik
“Ray Bradbury’nin şahane üslubu ile keyifle ve heyecanla okunacak kitap. Kitap isminin gerekçesini öğrendiğimde muazzam şiirsel ve zekice bir seçim diye düşünmüştüm. En iyi ilk beş kitabımdan biri olabilir. Filmden önce kitap lütfen, dememe gerek yok sanırım.”
Yazar: iflah olmaz serseri
Kitaptan alıntılar
Yayımlandığı ilk yıl bir bilim kurgu / distopya klasiği haline gelen Fahrenheit 451, yaklaşık 75 yıl öncesinden bugünün ve geleceğin dünyasına sert eleştirilerde bulunuyor. Hal böyle olunca okuyucular kitapta önemli, dikkat çekici ve değerli birçok ifade buluyor. İşte kitabı okurken sık sık altı çizilen Fahrenheit 451 kitap alıntıları…
Guy Montag, Mildred Montag, Faber, Bayan Phelps, Black, Clarisse McClellan, Beatty, Bayan Ann Bowles, Stoneman, Granger.
Kitap baskısına göre değişmekle birlikte, Fahrenheit 451’in son baskısı 208 sayfa.
Fahrenheit 451, distopik bir kurgusal düzlemde ilerliyor. Kitap teknolojinin gelişmesiyle birlikte toplumun gerileyen sanat ve düşünce dünyasını çarpıcı bir şekilde ele alıyor. Ray Bradbury’nin distopik bir dünyayı konu aldığı Fahrenheit 451, bilim kurgu ögelerini otoriter rejim ve düşünce yetisi elinden alınmış bir toplumla harmanlıyor. Kitabın olay örgüsü, itfaiye erlerinin yangın söndürmek yerine yasak olan kitapları yaktığı totaliter bir düzen etrafında şekilleniyor.
İlginizi çekebilir:
Geleceği Ön Görmeyi Başarmış 10 Distopik – Bilim Kurgu Romanı
Çevirisi Yerine Yerlisini Okumak İsteyenler İçin 12 Türk Bilim Kurgu Yazarı
Elinizden Bırakamayıp Bir Oturuşta Bitirebileceğiniz 29 Akıcı Kitap