31 Mart 1889’da halka açılan Eyfel Kulesi, dünyanın en ünlü yapılarının başında geliyor. Hem romantik havası hem de köklü tarihiyle bu ilginç şehir ve ünlü yapısı Eyfel Kulesi ile ilgili ilginç bilgiler bulduk. Hadi bunları birlikte inceleyelim.
1. Kule, 1889 Dünya Fuarı için bir giriş kemeri olarak inşa edilmişti
Fransız Devrimi’nin 100. yıldönümünü kutlamak için Paris, 1889 Dünya Fuarı’na (Exposition Universelle) ev sahipliği yaptı. Ülkenin dört bir yanından sanatçılar, Paris’in merkezindeki halka açık bir park olan Champ de Mars’taki fuarın girişine yapılacak olan kemer için yapı planları gönderdiler.
2. Kule, Eiffel et Compagnie firması tarafından tasarlanmış ve yapılmıştır
Kemeri yapma işi, metal yapılarda uzmanlaşmış bir inşaat mühendisi olan Gustave Eiffel’in sahibi olduğu müşavirlik ve inşaat firmasına verildi. Eiffel, 1880’lerin başında, Fransa’nın dağlık Massif Central bölgesindeki bir köprü olan ve o zamanlar dünyanın en yüksek köprüsü olan Garabit Viyadüğü üzerinde de çalışmıştı. Diğer projeleri arasında Macaristan’ın Pest kentindeki tren istasyonu; Fransa’daki Nice Gözlemevi üzerindeki kubbe; ve Özgürlük Anıtı’nın iç iskelesi de bulunuyor.
3. Gustave Eiffel ilk tasarımı reddetti
Kulenin ana tasarımcısı, Eyfel’in çalışanlarından biri olan kıdemli mühendis Maurice Koechlin’di. Mühendis Emile Nouguier ve şirketin mimari departman başkanı Stephen Sauvestre’ye de danışıldı. Mimar, Koechlin’in ilk eskizlerini inceledikten sonra o tasarımın fazla minimalist kaldığını düşündü. Koechlin’e tasarımına daha fazla ayrıntı eklemesi talimatını verdi. Eiffel, nihai tasarımı 1884’te onayladı.
4. Projede çok fazla metal kullanıldı
Üç yüz çelik işçisi, kuleyi inşa etmek için 1887’den 1889’a kadar iki yıl, iki ay ve beş gün çalıştı. 18.000’den fazla ayrı metal parça, 2,5 milyon perçin ve 40 ton boya kullandılar.
5. Orijinal yüksekliği 300 metreydi
Mart 1889’da tamamlanmasının ardından kulenin yüksekliği 300 metre olarak ölçüldü. Şaşırtıcı bir şekilde, bu ölçüm tam olarak doğru değildir: Soğuk hava kuleyi 15 cm kadar kısaltabilir.
6. 1930 yılına kadar dünyanın en yüksek yapısıydı
New York’taki 318 metre yüksekliğe ulaşan Chrysler Binası yapılana kadar, Eyfel Kulesi dünyadaki en yüksek yapıydı. Sadece bir yıl sonra Empire State Binası dünyanın en yüksek binası oldu. Şimdilerde ise Dubai’deki 828 metre yüksekliğinde ve 160 kata sahip olan Burç Halife dünyanın en yüksek yapısıdır.
7. 300 kişilik bir komite kuleyi protesto etti
Yazar Guy de Maupassant ve Alexandre Dumas, Jr.’ın yanı sıra yüzlerce başka sanatçı önderliğinde, projeye karşı bir dilekçe imzalandı ve Paris hükümetine gönderildi. Eyfel Kulesi’ni “işe yaramaz ve canavarca” olarak adlandırsalar da protestolarına aldırış edilmedi.
8. Kule, halk arasında anında popüler oldu
Dilekçeye rağmen, 1889 Dünya Fuarı, büyük ölçüde kulenin heybetli varlığı sayesinde büyük bir başarı olarak kabul edildi. Fuar boyunca yaklaşık 2 milyon kişi Eyfel Kulesi’ni ziyaret etti. Biletlerden 1,4 milyon dolar kazanıldı, bu da 1889 fuarını gerçekten kar eden birkaç fuardan biri haline getirdi.
9. Sadece 20 yıl dayanması gerekiyordu
Eyfel Kulesi’nin asla kalıcı olarak Champ de Mars’ın üzerinde durması amaçlanmadı ve 1909’da sökülmesi planlandı. Ancak tepesine takılan bir anten her şeyi değiştirdi. Bu anten, Birinci Dünya Savaşı sırasında, 1914’teki Marne Muharebesi’nde, kablosuz telgraf vericisi Alman iletişimini bozmaya yardımcı oldu.
10. Eyfel Kulesi kuvvetli rüzgarlara dayanabilir
Ünlü bir aerodinamik uzmanı olan mimar Eiffel ve ekibi, kuleyi en güçlü rüzgarlara bile dayanacak ve asla 11 cm’den fazla sallanmayacak şekilde tasarladı.
11. Kulenin üç katı vardır
Her yıl Eyfel Kulesi’ni ziyaret eden 7 milyon kişi, kulenin üç farklı yükseklikteki üç farklı bölümünü ziyaret ediyor. Birinci seviye 50 metre yüksekliğindedir ve bir gözlem alanı, hediyelik eşya dükkanları, tarih ve sanat sergileri, açık hava köşküne ve şeffaf bir zemine sahiptir. 54 metre yükseklikteki ikinci katta başka bir gözlem alanı, mağazalar ve Michelin yıldızlı Jules Verne restoranı yer almaktadır. En üst katta, 275 metre yükseklikte muhteşem manzaralar görebileceğiniz bir şampanya barı vardır.
12. Eyfel Kulesi’nin merdivenlerinden bisikletle inen bir adam tutuklandı
Kule, yıllar içinde değişik davranışlara ve ilginç insanlara tanık oldu. Bunlardan bir tanesi de bir bisikletçi, gazeteci, paraşütçü ve Birinci Dünya Savaşı gazisi olan Pierre Labric’in, 1923’te bisikletle merdivenlerden aşağı inmeye çalışmasıdır.
13. Kule her yedi yılda bir kat boyanıyor
Paris Belediyesi’ne ait olan ve Société d’Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) adlı bir kamu kuruluşu tarafından işletilen anıtın yenilenmesi için yaklaşık 60 ton boya gerekiyor. SETE’de rehber, güvenlik, posta görevlisi ve kulenin restoran, mağaza ve butiklerinde 500’den fazla kişi çalışıyor.
14. Nazi işgali sırasında kule kapatıldı
Anıt, 1940’tan 1944’e kadar olan işgal sırasında halka kapalıydı. Fransız direnişçiler Eyfel Kulesi’nin asansörlerinin kablolarını kestiler, bu yüzden Nazi subayları ve askerleri tepeye ulaşmak için merdivenlerden çıkmak zorunda kaldı. Hitler aslında Paris’in valisi Dietrich von Choltitz’e şehrin geri kalanıyla birlikte kuleyi de yıkmasını emretmişti. Neyse ki emri yerine getirilmedi.
15. Bu ikonik yapı, bir sürü filmde yer aldı
James Bond (Roger Moore), A View to a Kill’de (1985) bir suikastçıyı kulenin içinde kovalar. Burgess Meredith, 1949 yapımı cinayet-gizem filmi The Man on the Eiffel Tower’da bir bıçak bileyici olarak rol almıştı. Alec Guinness ve Audrey Hepburn’ün yer aldığı İngiliz komedisi The Lavender Hill Mob’dan (1951) bir sahne, Eyfel Kulesi’nde çekildi.
İlginizi çekebilir:
Kuzey İrlanda’daki Devler Geçidi Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Gerçek
Avrupa’da Yaşamla İlgili Muhtemelen Daha Önce Duymadığınız Bazı İlginç Gerçekler
Kaynak: 1