Evrim teorisinin gerçekliğine inanan pek çok kişi bulunuyor. Birçok bulguda da evrimin gerçekliği ispatlandı. Evrimi yalnızca “İnsanlar maymundan mı geliyor?” gibi bir kalıba ya da cümleye sığdırmak doğru bir yaklaşım değil. Dünya üzerindeki neredeyse tüm canlılar bulundukları ortamın koşullarına göre değişim gösteriyorlar ve bir şekilde yaşama tutunuyorlar. Türlerin devamı ve nesillerin geleceği için evrim kaçınılmaz. Dünyanın da hızla değiştiğini ve küresel ısınmanın pençesinde olduğunu varsayarsak, insanlık tüm bu değişime nasıl ayak uyduracak dersiniz? Özellikle teknoloji alanında pek çok gelişme yaşanırken, yapay zekanın sınırları zorlanırken insanlar olarak bizler, bununla nasıl başa çıkacağız? Evrim bizim için de kaçınılmaz mı? İnsanlar bir milyon yıl sonra neye benzeyecek? Tüm bu sorunların cevabı yazımızda. İşte evrimin geleceği.
İnsan ırkı olarak nesilden nesile farklılık gösterdiğimiz yadsınamaz bir gerçek. Bir milyon yıl önce ‘homo sapiens’ (insan) yoktu. O dönem muhtemelen homo sapien türlerinin farklı çeşitleri vardı
Bunlara, ‘homo erectus’ (dik insan) ve modern insanlar ile benzerlikler taşıyan ama neandertallerin anatomisinden daha ilkel yapıya sahip olan ‘Homo heidelbergensis’ (Heidelberg insanı) dahil
Peki bizden sonra gelecek nesiller nasıl olacak?İnsanlar bilim kurgu filmlerindeki gibi yüksek teknoloji makineler yüklenmiş, uzuvları kendiliğinden çıkan, gözlerine kamera yerleştirilmiş cyborgları mı dönüşecek?
Aslında bu sorunun yanıtı henüz bilinmiyor. Ancak, evrimin geleceği hakkında öngörüler var. İnsanlığın sürekli değişim ve gelişim gösterdiği bir gerçek. Ekosistem ve çevreyle ilgili konularla ilgilenen ‘Grand Challenges in Ecosystems and the Environment’ adlı girişimde görevli Dr. Jason A. Hodgson bu konu hakkında şu yorumu yapıyor:
“Bundan bir milyon yıl sonrasını öngörmek tamamen bir spekülasyon olur. Ama genetik farklılıklar hakkında bilinenler ile demografik değişimin ilerleyişine dair modellemeleri birleştirerek biyoinformatik aracılığıyla daha yakın geleceği öngörmek tabii ki mümkün.”
Dünya genelinde insanların genom yapılarına dair örneklere sahip olan genetik bilim uzmanları, artık genetik değişimler ve insan nüfusunun yapısına ilişkin gelişmelere dair daha geniş kapsamlı bilgilere sahip
Genetik varyasyonların nasıl gelişeceğine dair kesin bir öngörüde bulunamıyoruz ama biyoinformatik alanında uzmanlaşan bilim insanları bir fikir edinebilmek için demografik trendleri inceliyorlar.
Dünya geneline göre insanlığın değişimi farklı olabilir. Hodgson, şehir ve kırsal alanların insanlar için giderek daha çok farklılaşmaya neden olacağını öngörüyor:
“Bütün göç kırsal alanlardan şehirlere doğru yapılıyor yani genetik çeşitliliğin şehirlerde arttığını, kırsal alanlarda da azaldığını görüyorsunuz. İnsanların yaşadığı hatlar boyunca farklılaşma görebilirsiniz.”
İnsanların genetik varyasyonları kesinlikle artıyor. Hodgson, dünya genelinde insan genomlarındaki 3,5 milyar baz çiftten her birinin, her yıl en az iki yeni mutasyon geçirdiğini söylüyor. Bu hayli şaşırtıcı bir durum. Bundan bir milyon yıl sonra hala aynı görünüme sahip olmamızın da neredeyse imkansız olduğunu gösteriyor.
Kaynak: 1