Bir insanın sevdiği kişiyle hayatını birleştirmesi, şüphesiz yaşamın en heyecan verici ve en önemli olayları arasında yer alıyor. Ancak kabul etmek gerekir ki evlilikler, bazı sorunları da beraberinde getiriyor. Bilimsel çalışmalara göre Avrupa’daki evli çiftlerin yüzde 40,7’si, 10 yıldan kısa bir süre içerisinde evliliklerini sonlandırma kararı alıyor. Çünkü evlilik sürecini sağlıklı bir şekilde yürütmek, daha başlangıç aşamasından itibaren yoğun bir çaba ve fedakârlık gerektiriyor. Yine de tüm evlilikler, iyi ve kötü zamanları bünyesinde barındırıyor. Üstelik bazı araştırmalar, evliliklerin mutlu ve zor yıllarının hangileri olduğuna dair önemli veriler elde etmeyi başarmış durumda! İşte evliliklerin en tehlikeli yılları…
Bilimsel araştırmalara göre evlilikler, 3. yıldan sonra çiftlerin daha rahat, konforlu ve güvenli olduğu bir aşamaya geçiyor
Çünkü bir evlilik 3. yılını doldurduktan sonra çiftler, partnerlerinin zaaflarını, beklentilerini, iyi ve kötü huylarını bütünüyle kavrayabiliyor. Bu sayede karşı tarafı olduğu gibi kabul etmek, 3. yılın ardından çok daha kolay hale geliyor. Bu ise tarafların partnerleri ve evlilik ile ilgili beklentilerini daha rasyonel ve kolay bir şekilde düzenlemesine olanak tanıyor.
Evlilik üzerine yapılan pek çok araştırma, çiftlerin genellikle 3. yılın sonunda çocuk sahibi olmaya karar verdiğini ortaya koyuyor
Çocuk sahibi olmak ise çiftlerin birbirine olan güvenini pekiştiriyor ve evlilik ilişkilerinin güçlenmesine olanak tanıyor. Kısacası bilime göre 3. yılını sorunsuz bir şekilde geride bırakmayı başaran bir evlilik, ömrüne çok daha güvenli bir şekilde devam etme imkânına sahip oluyor.
Evliliklerin gerçek zorlukları 5. yılda ortaya çıkıyor. Özellikle de çocuklu aileler için!
Sürekli ilgi isteyen küçük çocuklar, günlük yaşamın zorlukları, modern hayatın hızlı ve yorucu temposu, iş stresi ve evliliklerin doğası gereği beraberinde getirdiği sorumluluklar, 5. yılda bir sorun demeti haline gelebilir!
Öyle ki araştırmalara göre evli çiftler, en çok 5. yılda boşanmayı düşünüyor! Yani evliliğinizin 5. yılına yaklaştıysanız, adımlarınızı biraz daha dikkatli atmanız fayda sağlayabilir!
Evliliklerinin 7. yılını atlatmayı başaran çiftleri mutlu bir hayat bekliyor!
Çünkü 7. yıl, bir evlilikte karşılaşabileceğiniz en büyük zorlukların yaşandığı dönem. Çocuk bakımının getirdiği maddi yük, yaşamın sıkıcı rutinlerden ibaret bir yapıya bürünmesi, aile hayatına dair sorumlulukların paylaşımında yaşanan anlaşmazlıklar ve daha pek çok belirleyici sorun, evliliklerin 7. yılında patlak veriyor.
Bazı uzmanlar tüm bu sebeplerle 7. yılın, evlilik sürecinin en karmaşık yılı olduğunu ifade ediyor. Ancak hatırlatmakta fayda var, uzmanlara göre 7. yılı sağ salim atlatan çiftleri, mutlu ve uzun ömürlü bir evlilik hayatı bekliyor.
Her evlilik, kendine özgü pek çok farklı dinamiğe sahip. Ancak mutlu evliliklerin, bazı olmazsa olmaz şartları var?
Yani her ne kadar dışarıdan bakıldığında kolay görülmese de, evlilikler mutlu ve uzun soluklu hale getirilebilir.
Gerçekçi olmayan beklentilerden kaçınmak mutlu evliliklerin ilk kuralı
Uzmanlar evli çiftlerin hem birbirilerine hem de evliliklerine yönelik beklentilerinin gerçekçi olması gerektiğini ifade ediyor. Abartılı beklentiler ise evlilikleri bekleyen en önemli tehlikeler arasında yer alıyor.
Sağlıklı bir iletişim ortamının tesis edildiği evlilikler daha uzun sürme eğiliminde
Özellikle aile yaşamındaki zorluklara dair net ve samimi konuşmalar yapmak, evliliğinizin sona ermesine engel olabilir. Ayrıca pek çok ilişki uzmanı, karşı tarafı dinlemenin bir evlilikteki en önemli ve elzem eylemlerden biri olduğunu ifade ediyor. Yani birbirini dinleme konusunda başarısız olan çiftlerin boşanma yüzdesinin çok daha yüksek olması basit bir tesadüf değil.
Evliliklerin ömrü eğitim seviyesiyle doğru orantılı bir şekilde uzuyor
Yapılan bilimsel çalışmalar, eğitim seviyesi yüksek olan çiftlerin olmayanlara kıyasla evliliklerini yürütme konusunda daha başarılı olduğunu ortaya koyuyor.
Tartışmaların içeriği de, evliliğin ne kadar süreceğini belirleyen unsurlar arasında yer alıyor
Örneğin tartışmaların odağında mali konuların yer aldığı evlilikler, tarafların gelir seviyesi ne olursa olsun, daha kısa sürede sonlanma eğiliminde oluyor.
Kaynak: 1