Evlilik ciddi bir müessese öncelikle bunun altını çizelim. Flörtleşme, ilk buluşma, nişan, düğün derken artık aynı evde yaşadığınız partnerinize karşı birtakım sorumluluklar kazanmaya başlarsınız. Haliyle ailelerin birbirini tanıması ve akraba buluşmaları da kaçınılmaz hale gelir. Biz de sizin için evlendikten sonra başkalarına sormanıza gerek kalmayacak akrabalık terimleriyle ilgili bir araştırmak yaptık. Bu araştırmalarımız sonucunda evlendikten sonra sıkça duyacağınız akrabalık terimlerini keyifli bir liste haline getirdik. O zaman herkes hazırsa sonradan kurulan akrabalık bağlarına dair detaylara birlikte göz atalım. İşte evlilik yoluyla oluşan akraba terimleri…
Akrabalık bağları nasıl oluşur?
Kan bağı, evlilik ya da evlat edinme yoluyla bireyleri birbirine bağlayan ilişkilere “akrabalık ilişkileri” adı verilir. Akrabalık ilişkileri, soy ve evlilik yoluyla başlamış ve kültürel olarak kabul edilmiş temel bir toplumsal ilişkiler örgüsü olarak da tanımlanabilir. Üstelik dünya üzerinde birbirinden farklı akrabalık sistemleri bulunduğunu hatırlatalım. Yüzyıllardır kurulu bu sistemler akrabaların birbirlerine karşı yaklaşımlarını, rol ve statülerini ve bununla beraber sorumluluk ve beklentilerini ortaya çıkarır. Evlilik yoluyla oluşan akrabalık bağlarında ise yine belirli hitap şekilleri ve sorumluluklar dikkat çekiyor.
İlginizi çekebilir:
Akraba Olduklarını Duyunca Muhtemelen Çok Şaşıracağınız 22 Ünlü İsim
Evlilik yoluyla oluşan akraba terimleri ise şöyle;
1. Kayın
Aslında bu listede bahsedeceğimiz çoğu tanımı daha önce duymuşsunuzdur fakat biz size güncel halleriyle tekrar özet geçmek istiyoruz. O zaman “kayın” kelimesi ile başlayalım. Kayın; kelime anlamı olarak damat ve gelinin erkek kardeşlerine verilen isim. Öte yandan günümüzde daha çok kadınlar, eşlerinin erkek kardeşlerinden kayın hitabıyla bahsederler. Evlilik sonrası ise damadın erkek kardeşlerine yapılan aile ziyaretlerinde “Kaynıngillerdeyiz” tanımını sıkça duyarız. Bu tanımlama ise eşlerin erkek kardeşlerinin evlerine misafir olduklarını anlatır.
2. Baldız
Damat beyden sıklıkla duyulacak bir tabirden söz etmek istiyoruz şimdi, “Baldız”. Bu hitap şekli damadın eşinin kız kardeşine kullandığı bir tabir. Öte yandan evlilik sonrası ortaya çıkan en popüler terimlerden biri. Çünkü evlilik sürecinde baldızın önemli rolleri bulunur. Geline yani kardeşine eşlik eder ve tüm süreçte ona desteğini sunar. Söz esnasında ise tepsiyi baldız taşır ve “kız isteme” geleneği esnasında kapıda misafirleri baldız karşılar. Öte yandan baldızın yaşı damattan büyük ise damat eşinin kardeşine “abla” diyerek hitap edebilir.
3. Elti
Evet herkes hazırsa akraba terimleri arasında rekabet dolu başka bir kelimeye geçiyoruz: “elti”. Erkek kardeşlerin eşlerinin birbirilerine hitap ederken kullandığı “elti” kelimesi aslında derinlerinde bir tık rekabeti de barındırıyor olabilir. Öte yandan eltiler arasında yaşlar yakınsa iki elti çok yakın dost da olabilir. Bu durum tamamen iki tarafın enerjilerinin uyumuna kalmış tabii ki.
4. Kaynata- Kayınbaba- Kayınpeder
Bu kelime de evlilik sonrası oluşan akrabalık bağlarında en sık duyulan kelimelerden biri. Peki ne anlama geliyor? Kaynata ya da kayınbaba demek kısaca çiftlerin eşlerinin babalarına hitap şeklidir. Gelin ve damat babalarına “kaynata” kelimesiyle seslenir. Öte yandan başlangıçta böyle ilerlese de zamanla bu hitabet tarzı yerini “baba” kelimesine bırakır.
5. Bacanak
Evlilik sonrası oluşan akraba bağlarında sıra geldi 5. kelimemizi paylaşmaya “bacanak”! Evet, bu kelime de Türk aile yapısında duymaya aşina olduğumuz kelimelerden biri! Peki bacanak kime denir? Damat baldızın kocasına “bacanak” şeklinde hitap eder. Bununla beraber varsayalım ki ailede iki veya daha fazla sayıda kız kardeş bulunuyor. Kız kardeşlerin eşleri de birbirine bu şekilde hitap ederler.
6. Kayınvalide
Akraba terimleri listemizi sürdürüyoruz. Evlilik ile beraber oluşan ve kan bağı bulunmayan akrabalık ilişkilerinde evli çiftler eşlerinin annelerine “kayınvalide” kelimesiyle hitap ederler. Bu hitap şekli kayınvalide, kaynana, kayınanne veya hanımanne şeklinde değişiklik gösterebilir.
7. Görümce
Evet, sıra geldi akrabalık ilişkilerinde en hassas noktalardan birine! “Görümce” meselesi! 🙂 Hatta evlilik öncesi gelin hanımefendilere en çok sorulan sorulardan biri “Görümcenle aran nasıl?” sorusudur! Görümce, gelinin eşinin kız kardeşine verilen isimdir. Damadın kız kardeşi yaşça büyük ya da küçük farketmeksizin gelin ona “görümce” şeklinde hitap eder. Öte yandan eğer gelin ile görümcenin araları iyiyse birbirlerine isimleriyle de hitap edebilirler.
8. Kayınço
Evlilik sonrası oluşan akrabalık bağlarını sizin için tek tek listeledik. Bu keyifli listeyi artık tamamlıyoruz, son terimimiz “Kayınço”. Damadın eşinin erkek kardeşine verilen bu ismi erkekler kendi aralarında sıkça telaffuz ederler. Üstelik çok iyi anlaşan kayınço ve eniştelerin sürekli birlikte vakit geçirdiklerine şahit olmak mümkün.
Evlilik yoluyla oluşan akrabalık bağları sağlıklı bir iletişimle desteklenirse çekirdek ailenin kendini daha güçlü hissetmesini sağlayabilir
Çiftlerin anne babaları ve her iki taraftan akrabalar, evlilik ilişkisinde ve hayatta geniş aile gücünü ve desteğini sağlayan kaynaklar olabileceği gibi birer stres faktörü haline de gelebilirler. Hatta eşin ailesiyle yaşanan anlaşmazlıklar evlilik ilişkisi üzerinde yıkıcı etkiler oluşturabilir. Ancak çiftlerin her ikisinin de öncelikle kendi evliliklerinin kıymetini bilerek, yeni ve mutlu birlikteliklerine sahip çıkarak geliştirecekleri çözümcü yaklaşımlar, bu konuda yaşanan çatışmaları azaltır. Yeni evlenecek çiftlere biz de bir ömür mutluluklar diliyoruz❤️