Evlilik, sandığımızdan çok daha ciddi bir müessesedir. ? Türkiye İstatistik Kurumu’nda yer alan verilene göre 2019 yılında ülkemizde 541 bin 424 çift evlendi. Peki bu çiftlerin ne kadarı boşandı? ? Tam tamına 155 bin 47 çift! Uyumluluk ve iletişim eksikliği, boşanmaların en yaygın iki nedeni olarak gösteriliyor. Uzmanlara göre, çiftlerin “Evet!” demeden önce cevap vermesi gereken çok önemli sorular bulunuyor. Eğer siz de partnerinizle yaşayabileceğiniz herhangi bir sorunun önüne şimdiden geçmek istiyorsanız doğru yerdesiniz! Çiftlerin evlenmeden önce birbirlerine sorması gereken soruları araştırdık ve yazdık. İşte hayatlarınızı birleştirmeden önce cevap vermeniz gereken 15 soru…
1. Finansmanlarımızı nasıl birleştireceğiz?
İleride ikinizin kazanacağı parayı birlikte nasıl idare edeceğiniz çok önemlidir. Ortak harcamalar dışında iki tarafın da kendine ait bir birikimi olması gerekir. Maaşlara bağlı olarak ortak hesaba konulması gereken para kararlaştırılmalı ve ortak harcamaların ne olacağı belirlenmelidir. Tüm bunları evlenmeden önce belirlemek, istenmeyen sürprizlerle karşılaşmanızı önler.
2. Borcun var mı, varsa tam olarak ne kadar?
Birbirinizin gerçek borçlarını teyit etmek, bu borçlarla ilgili ödeme planı oluşturabilmeniz için önemlidir. Kimse evlendikten sonra yeni eşinin borçları tarafından köşeye sıkıştırılmak istemez. Partnerinize bu ihanet duygusunu yaşatmamak için borçlarınızı açık bir şekilde konuşmalısınız.
3. Emekliliğimiz için nasıl bir yatırım yapacağız?
Evlilik, emeklilik planlarını da beraberinde getirir. Evlenmeden önce düşünmeniz gereken şeylerden biri de emekliliğinizi nasıl geçirmek istediğinizdir. Rahat bir emeklilik geçirmek için en az iki kişiye yetecek ve acil tıbbi masrafları karşılayacak bir birikim gerekir.
4. Çocuk sahibi olmayı düşünüyor musun?
Evlenmek isteyen herkes çocuk sahibi olmak zorunda değildir. Her iki taraf da çocuk istese bile çocuğun nasıl yetiştirileceği ya da kişilerin ebeveynlik tarzları da masaya yatırılmalıdır. Çocuğun engelli doğması durumunda yapılması gerekenler de açık bir şekilde konuşulmalıdır.
5. Eğer çocuk sahibi olamıyorsak ne yapmayı düşünüyorsun?
Kimileri için çocuk, olmazsa olmazlardan biridir. Bu tip çiftlerin her zaman bir B planı düşünmesi gerekir. Eğer çocuk sahibi olamazsanız bu durumda ne yapacaksınız? Evlat mı edineceksiniz yoksa tüp bebek yöntemine mi başvuracaksınız? Tüm bu konular açık bir şekilde masaya yatırılmalıdır.
6. Ev işlerini nasıl bölüşeceğiz?
Ev işleri, önemsiz bir konu gibi gözükse de aslında yaygın bir kavga tetikleyicisidir. Evde huzurlu bir ortam olmasını istiyorsanız her bir kişinin sorumlu olacağı işler hakkında konuşmak çok daha faydalı olacaktır.
7. Aldatmayı nasıl tanımlıyorsun?
Aldatmanın evrensel bir tanımı olduğunu düşünsek de aslında bu düşünce oldukça yanlış! Aldatma, sınırları kişiden kişiye değişen bir kavramdır. Örneğin taraflardan biri için bir başkasıyla öpüşmek aldatma sayılırken diğeri için eski sevgiliyle buluşmak da aldatma sayılabilir. Buna ek olarak fiziksel olarak bir şey yaşanmasa bile bir başkasına karşı hisler beslemek de aldatma başlığı altında değerlendirilebilir. Anlayacağınız sınırlar oldukça bulanık! Bu nedenle evlenmeden önce partnerinizle bu konuyu konuşmalı, onun diğer insanlarla kuracağı yakınlık konusunda ne kadar rahat olduğunuzu ya da olmadığınızı dile getirmelisiniz.
8. Hayallerin ve gelecek planların neler?
Kendinizi 30 yıl sonra nerede görüyorsunuz? Siz macera peşinde koşmak isterken partneriniz sabit bir gelirle düzenli bir hayat yaşamak isteyebilir. Bu soruyu sormak, ortak hayatınızı inşa etmekte size yardımcı olacaktır.
9. Asla kabul edemediğin şeyler ne?
Herkesin katlanamadığı bazı şeyler vardır. Eğer huzurlu bir ev ortamı istiyorsanız birbirinize bu noktalardan bahsetmek iyi bir fikir olabilir. Örneğin taraflardan biri her şeyi düzenlemek isterken diğeri dağınık ortamlarda daha rahat hissedebilir. Bu konular evlenmeden önce konuşulduğu takdirde uzlaşmaya varmak çok daha kolay olacaktır.
10. Ebeveynlerinin bakımını nasıl sağlamayı düşünüyorsun?
Ne yazık ki ebeveynleriniz de bir gün yaşlanacak ve hatta belki hastalanacak. Bu durum da onlara bakmanız gerekebileceği anlamına geliyor. Evlenmeden önce ebeveynlerinizle kimin ilgileneceği, sizinle yaşayıp yaşamayacakları ya da tüm bunlar için ne kadar para ayırmak istediğinizi net bir şekilde konuşmalısınız.
11. Ailenin fiziksel ve zihinsel sağlık geçmişi nasıl?
Biyolojik olarak uyumlu olmak, özellikle çocuk sahibi olmak isteyenler için büyük önem taşır. Çiftler, ailelerinin fiziksel ve zihinsel sağlık geçmişleri hakkında birbirlerine karşı dürüst olmalıdır. Bu şekilde gelecekte yaşanabilecek herhangi bir sağlık problemi için de önlem alabilirler.
12. Nerede yaşamak istiyorsun?
Bu apaçık bir konu gibi gözükse de çoğu çift, evlenmeden önce bu konuyu konuşmayı ihmal eder. Oysa nerede yaşamak istediğiniz sandığınızdan çok daha önemlidir. Şehrin içerisinde mi, dışarısında mı, apartmanda mı, müstakil bir evde mi, ailelerinize yakın mı olacaksınız, uzak mı? Tüm bu soruların açık bir şekilde cevaplanması gerekir.
13. Birlikte ne kadar vakit geçirmek istiyorsun?
Evlilik genellikle birlikte yaşamak anlamına gelse 7/24 beraber olacağınız anlamına da gelmez. Evlenseniz bile hala kendi ihtiyaçları olan bireyler olduğunuzu unutmamalısınız. Kimi insanlar, partnerleriyle daha fazla vakit geçirmek isterken kimileri ise kendine zaman ayırmayı tercih edebilir. Yanlış beklentilere kapılmamak için bunları açık bir şekilde konuşmak çok önemlidir.
14. Öldükten sonra ne olmasını istiyorsun?
Birlikte bir hayat paylaşmayı düşünürken bu konuları konuşmak, sandığınızdan çok daha zor olabilir. Ancak müstakbel eşinizle aynı sayfayı paylaşmak, sandığınızdan çok daha önemlidir. Öldükten sonra nereye gömülmek istiyorsunuz, nasıl bir cenaze düşünüyorsunuz, kararı sizin veremeyeceğiniz noktada nasıl bir karar alınmasını bekliyorsunuz? Tüm bu soruların cevaplanması gerekiyor.
15. Sosyal hayat hakkındaki beklentilerin neler?
Çiftler, özellikle de evlendikten sonra, pek çok etkinliğe birlikte katılırlar. Ancak kimi zaman taraflardan biri, arkadaşlarıyla ayrıca vakit geçirmek isteyebilir. Dolayısıyla evlenmeden önce sosyal hayatınızla ilgili beklentilerinizi konuşmanız gerekir.
Kaynak: 1