Mutfağınızdaki pencerenin kenarında minik bir bahçe oluşturmak ister miydiniz? Doğal beslenmenin yaygınlaşmasıyla birlikte bu fikir gitgide daha popüler hale geliyor. İhtiyacınız olan tüm organik bitkileri her zaman elinizin altında bulundurabilirsiniz. Üstelik emek verdiğiniz bir şeyin yetişip büyüdüğünü görmek de paha biçilemez. İşte evinizde yetiştirebileceğiniz 9 harika yenilebilir bitki.
1. Marul
Marul yetiştirmek son derece kolay. Marulun beyaz kökünü suyla dolu bir cam kavanoza yerleştirin. Bitkiyi güneşe bırakın. Birkaç gün sonra yeni köklerin ve yaprakların oluştuğunu göreceksiniz. Bir hafta sonra, bitkiyi bir miktar toprağa ekebilir ve yaprakları da toprak üstünde bırakabilirsiniz. Hasadı sadece birkaç hafta içinde toplamaya hazır olun!
Alternatif olarak, bitkiyi hemen doğrudan toprağa da ekebilirsiniz. Bu durumda, ilk filizler çıkana kadar bitkinin ilk hafta boyunca yoğun bir şekilde sulanması gerekir.
2. Zencefil
Zencefilin yeniden yetiştirilmesi de son derece kolay Bir miktar toprağa, tomurcukları yukarı bakacak şekilde bir parça zencefil rizomu dikin. Zencefil, parlak bol güneş ister ancak doğrudan güneş ısığına maruz kalmaması gerekir. Bu nedenle ektiğiniz bitkiyi, doğrudan güneşin gelmediği ancak aydınlık olan bir yerde muhafaza etmelisiniz. Bitkinize su vermeyi de unutmayın. Düzenli bakımda bitkiniz kolayca filizlenir. Bitki büyüdüğünde, onu topraktan çıkarabilir, istenen kök parçasını kesebilir ve tekrar dikebilirsiniz.
Zencefil ayrıca mutfak pencereniz için mükemmel bir süs bitkisi.
3. Limonotu
Herhangi bir sıradan çimen gibi, limon otunun kökü de büyümek için sadece bir bardak suya ve biraz güneş ışığına ihtiyaç duyar. Yaklaşık bir hafta içinde büyümeye başlayacak. Büyümeye başladığında limon otunu kullanabilirsiniz. Otlar yaklaşık 30 cm yüksekliğe ulaştığında kesin. Merak etmeyin büyümeye devam edecek!
4. Pırasa
Pırasa pişirmek için kestiğiniz pırasalardan arta kalanları pırasa yetiştirmek için kullanabilirsiniz. Elinizde kalan parçaları biraz suyla bir bardağa koyun ve mutfak penceresi gibi güneş ışığının ulaşabileceği bir yere bırakın. Ancak kışın, soğuktan uzak bir yer bulmak daha iyidir. Bitkinin yenilebilir kısmı sürekli büyüyecek. Bu yüzden tek yapmanız gereken, gerektiğinde onu kesmek. Haftada bir sulamayı unutmayın.
5. Roka
Roka fazla toprağa ihtiyaç duymaz. Gevşek, iyi drene edilmiş topraklarda yetişir. Toprağın üstüne biraz roka tohumu koyun, bir tabaka kuru toprakla (1-1,5 cm) örtün ve üzerine biraz ılık su püskürtmek için bir sprey şişesi kullanın. Bir parça streç filmle örtün ve ardından onları sıcak bir yere koyun. Yaklaşık 3-7 gün sonra ilk sürgünler görünecektir. Sürgünler görününce streç filmi çıkarmalı ve bitkiyi daha rahat büyüyebileceği geniş bir kaba ekmelisiniz. Yapraklar 4 10 cm yüksekliğe ulaştığında, onları hasat etmeye başlayabilirsiniz.
6. Rezene
Rezene yetiştirmenin iki yolu vardır. İlk seçenek, beyaz kökün kalan kısmını kullanmaktır. Burda yapmanız gereken, sadece suyla dolu bir cam kavanoza koymak ve güneş almasını sağlamaktır. . Bir süre sonra ortaya çıkacak olan taze otlar kesilerek öğünlerinize eklenebilir. Alternatif olarak, tohumları toprağa ekebilirsiniz. Ancak bu durumda biraz daha beklemeniz gerekecek.
7. Turp
Yetiştirebileceğiniz yenilebilir bitkiler listesinde turp da bulunuyor. Turp, pencere kenarında büyümek için mükemmel bir sebzedir. Önce tohumları iki gün ılık suda bekletmeniz gerekir. Sonra tohumları 2 cmden derin olmayacak şekilde bir tencereye veya kutuya koymalısınız. Ardından streç film ile örtün. Düzenli olarak sulayın ve ilk etapta cereyandan uzak tutun. Sürgünler göründüğünde, biraz bekleyip bitkinizi kullanabilirsiniz
8. Nane
Tohumlardan kolayca nane yetiştirebilirsiniz. Tohumları, 5 mm derinliğe ekmeniz yeterli. Nane, suyla tıkanmış toprağı sevmediğinden, sulama için bir sprey şişesi kullanmak daha iyidir. Fideler iki hafta içinde görünmeye başlar. İki hafta sonra, nane bitkisinin eşsiz kokusu evinizi saracak. Burda dikkat etmeniz gereken tek nokta var; nane bitkisi güneşi sevmez. Bu nedenle gölgede muhafaza edilmelidir.
9. Ananas
Sabırlı biriyseniz, ananas yetiştirmelisiniz. Bunun için sadece yapraklı üst kısma ihtiyacınız olacak. Yaprakları ananasın üstünden sökün ancak köklerin (gövdenin düz tabanındaki küçük noktalar) sağlam olduğundan emin olun. Ardından, alt yaprakların bir kısmını, gövdenin birkaç cmlik alanı açığa çıkıncaya kadar soyun. Ananasınızı ılık, iyi drene edilmiş toprağa ekin ve suladığınızda suyun saksının altındaki tabakta birikmediğinden emin olun. Düzenli sulama yalnızca bitki henüz gençken gereklidir. Ananas bitkiniz güçlenir güçlenmez, toprağı haftada bir hafifçe sulayın. İlk birkaç ayda büyümeyi zaten fark edeceksiniz, ancak hasadı toplamanız birkaç yıl alabilir.
Bonus: Evde sebze ve meyve yetiştirme fikrine sıcak bakıyorsanız, bu konu hakkında bilmeniz gerekenleri anlattığımız “Her Şeyin Doğalını Sevenlere Evde Sebze – Meyve Yetiştirme Rehberi” isimli yazımıza göz atabilirsiniz!?
Kaynak: 1