Evde geçirdiğiniz süreyi ruhsal gelişiminiz için kullanmak ister misin? Kendinizi daha iyi tanımak ve geleceğe dair planlama yapmak için bir avantaj olarak düşünebilirsin. Aşağıdaki önerilerle evde kendi değişimin yolculuğunun ilk adımını atabilirsin.
Öncelikle zihinsel sağlık gününe ihtiyacınız olup olmadığına bakalım. Aşağıdaki sorulara “Evet” ya da “Hayır” şeklinde cevap verin
Yukarıdaki şeçeneklerden bir ya da birden fazlasına evet diyorsanız zihinsel sağlığınız için kendinize bir gün ayırmanın vakti gelmiş demektir. Ruh sağlığınıza yönelik yapabileceğiniz terapötik etkinlikleri aşağıda bulabilirsiniz.
1. Hayallerinizi imaje edin
Hayal, bize sadece düşlerde gerçekleşeceği öğretilendir. Hayal gücü, bize yaşamak için enerji ve fikir verir ama uzun süre gerçekleşmeyeceği fikri bizi geri planda tutar. Hayallerimizi gerçek hayata geçirmek için imajine ederek görselleştirmek, yazıya dökmek onların ulaşılabilir olduğunu düşünmemize yardımcı olacaktır.
2. Hedef belirleyin
İnsanın içsel gücünü yeniden kazanmasını sağlamaya yönelik bir çabanın, ilk önce ona gelecekte bir hedef göstermesi başarması gerekiyordu.
İnsanın Anlam Arayışı, Viktor E. Frankl
Bu etkinlik ile geleceğe dair hedef belirleyip kendimizde düzenlememiz gereken özellikleri keşfedeceğiz. “Benim geleceğe dair hayallerim yok, herhangi bir amaca bağlı değilim.” diyenlerdenseniz sadece sizi mutlu eden, yaparken huzurlu hissettiğiniz şeyler üzerine bu listeleri oluşturabilirsiniz.
Önümüzdeki deftere 3 ayrı liste oluşturuyoruz.
1. Yapılacaklar Listesi
2. Yakın Zaman Listesi
3. Uzun Zaman Listesi
Yapılacaklar Listesi: Günlük veya yakın zamanda yapmanız gerekenler olmalı. Uyguladığınız her maddeye tik atın.
Yakın Zaman Listesi: 6 ay ile 3 sene içerisindeki yapmanız gerekenleri planlayın. İş, hayat planlaması yapın. Hayalinizdeki işe veya kişiliğe ulaşmanız için ne yapmanız gerekiyor? Almak istediğiniz bir eşya, tamamlamak istediğiniz bir eğitim veya hep yapmak istediğiniz adrenalin dolu bir macera olabilir.
Uzun Zaman Listesi: 5 sene ve sonrasında hayalinizdeki hayata kavuşmanız için yapmanız gerekenlerin listesi. Şu şehirde yaşayacağım, kariyerimde şu konumda olacağım gibi maddeler de olabilir. Asıl amaç 5N1K sorularını gelecek zamana uyarlayarak kendinize sormak.
5 sene sonra:
-Ne olmak istiyorsunuz?
-Yapmak istediğiniz şey için neden 5 sene veya daha fazlası gerekli?
-İstediğiniz hayata nasıl ulaşacaksınız?
-İstediğiniz şeylere ulaşmak için ne kadar zaman gerekli?
-5 sene ve sonrasında nerede olacaksınız?
-Şu an kimsiniz ve 5 sene sonra olmak istediğiniz kişiyle aranızda nasıl farklılıklar var?
Bu listelerde imkansız diye bir şey yok. Listedeki maddeleri gerçekleştiremeyeceğinizi düşünseniz bile yazmaktan çekinmeyin. Burada önemli olan istediğinizi hayal etmeniz. Bu listeler ile hayatınızı kademeli olarak listeleyerek amaç belirleyip yaşamınızı düzenlemiş oluyorsunuz. Listeleri saklayıp belirli aralıklarla tekrar yazmak sürecin bir parçasıdır. Aksatmayın!
“Yaşamında hiçbir anlam, amaç, hedef göremeyen ve bu nedenle sürdürmeyi anlamsız bulan kişinin vay haline! Kaybetmesi uzun sürmeyecektir. Bu tür bir insanın her türden yüreklendirici tartışmayı reddetmek için verdiği tipik karşılık söyle olurdu:’Artık hayattan beklediğim hiçbir şey yok.’ Buna nasıl bir yanıt verilebilir ki?”
İnsanın Anlam Arayışı, Viktor E. Frankl
3. Hayal Panosu
Malzemeler
-Boş bir pano veya karton
-Kesmek için dergi ve gazeteler
-Yapıştırıcı
Panoya hayal ettiğiniz şeyleri simgeleyen resimleri yapıştırın. Hayalinizdeki ev, araba ya da seyahat etmek istediğiniz ülkenin fotoğrafları olabilir. İş hayatında ulaşmak istediğiniz konumu simgeleyen bir resim olabilir. Sizi mutlu eden ve ileride sahip olmak istediğiniz şeylerin resimler olması önemli. Her yıl yeni bir pano oluşturun.
Hayal gücü bizleri çoğu zaman bilinmedik diyarlara götürür ve o olmadan hiçbir yere ulaşamayız.
Kozmos- Evrenin ve Yaşamın Sırları, Carl Sagan