Corona virüs salgını nedeniyle birçoğumuz, evlerimizde vakit geçiriyoruz. Ev şartlarında yapabileceğimiz aktivitelerin sınırlı olmasıysa bizleri yeni hobiler bulmaya itiyor. Evde yapılabilecek en eğlenceli aktivitelerden biri olan mum yapımı da sosyal izolasyon dönemiyle birlikte yükselişe geçen hobilerden biri. Evde mum yapımı için tüm bilmeniz gerekenleri sizler için derledik. İşte evinizin havasını değiştirecek birbirinden güzel mumlar yapmak için izlemeniz gereken adımlar…
Evde yapabileceğiniz diğer aktivite ve hobileri merak ediyorsanız buraya tıklamanız yeterli!
1. Mumun ana malzemesine karar verin
İlk olarak mum yapımında kullanacağınız ana malzemeye karar vermeniz gerekiyor. Konu evde mum yapımı olduğunda birçoğumuzun aklına gelen ilk malzemelerden biri de parafin. Parafin, kolay ulaşılabilir ve uygun fiyatlı bir hammadde olsa da uzmanlar, parafin kullanımını önermiyor. Sağlığınız için tehlikeli olabilecek parafinli mumlar, günümüzde de pek tercih edilmiyor. Tabii ki parafin de dahil olmak üzere dilediğiniz hammaddeyi tercih edebilirsiniz ancak bizim önerimiz soya wax’ı ya da bal mumu kullanmanız yönünde. Soyalı mumlar, parafinli mumlara göre çok daha uzun ömürlüdür ve sağlığınız için herhangi bir tehlike arz etmez. Ek olarak soya mumlarının çevre dostu olduğunu da söyleyelim. Bal mumu ise tercih edebileceğiniz en kaliteli ve sağlıklı hammaddelerden biri. Üstelik bal mumundan üretilen mumlar, soyalı mumlara göre 2 kat daha uzun ömürlü. Yandığında havaya negatif iyonlar yayan ve bu sayede havanın kalitesini arttıran bal mumu mumların dezavantajını soracak olursanız yüksek fiyatı diyebiliriz.
Sizler için seçtiğimiz parafinlere ulaşmak için buraya, soya waxlarına ulaşmak için buraya, bal mumlarına ulaşmak içinse buraya tıklayabilirsiniz.
2. İhtiyacınız olan malzemeleri hazırlayın
Evde mum yapmak için ihtiyacınız olan malzemeleri hazırlamakla başlayalım! Mumun ana maddesine karar verdikten sonra mumları hazırlayacağınız kavanoz ve kapları seçmelisiniz. Ardından fitil, renkli mum hazırlamak için gıda boyası ve kokulu mum hazırlamak için esansiyel yağ satın almanız gerekiyor.
Sizler için seçtiğimiz boy boy kavanozlara ulaşmak için buraya, fitil çeşitlerine ulaşmak için buraya, renk renk gıda boyalarına ulaşmak için buraya ve birbirinden güzel esansiyel yağlara ulaşmak içinse buraya tıklayabilirsiniz.
3. Mum yapacağınız alanı hazırlayın
Evde mum yapmak için ideal bir ortam hazırlamanız şart! Eriyen mum etrafa ve eşyalara bulaşırsa temizlemek oldukça zahmetli olabilir. Dolayısıyla çalışacağınız alanı gazete kağıtlarıyla kaplamanızı ve kullanacağınız malzemeleri yakın bir yerde bulundurmanızı öneriyoruz.
4. Ana maddeyi eriterek başlayalım!
Eğer ana malzeme olarak parafin kullanıyorsanız büyük bir tencerede bol miktarda su kaynatarak başlayın. Üzerine ısıya dayanıklı bir cam kase yerleştirin ve parafinleri kasenin içerisine ekleyin. Cam kasenin suyla temas etmemesine özen gösterin. Benmari usulü erittiğiniz parafini arada bir plastik spatulayla karıştırmayı unutmayın.
Ana madde olarak soya wax’ı kullanıyorsanız dilediğiniz kadar soya wax’ını bir tencerenin içerisine ekleyin. Ocağın altını orta-kısık ateşte açın ve sürekli karıştırarak soya wax’ını eritin. Tüm wax’ın güzelce erimesi, miktarına bağlı olarak 10-15 dakikayı bulabilir.
5. Sıra birbirinden güzel renk ve kokularda!
Ana maddeniz tamamen eridiğinde renkli bir mum yapmak için dilediğiniz renkteki gıda boyasını ana maddenin içerisine ekleyin ve güzelce karıştırın. Dilerseniz erimiş ana maddeden bir miktar alarak soğuk bir zemine damlatabilir, mumun rengini kontrol edebilirsiniz. Eğer renk, istediğiniz yoğunlukta değilse bir miktar daha gıda boyası ekleyebilirsiniz. Aynı şekilde kokulu mumlar yapmak için erimiş ana maddenin içerisine birkaç damla esansiyel yağ eklemeniz mümkün. Yağı ekledikten sonra güzelce karıştırmayı unutmayın! Eğer kokusuz ve renksiz bir mum yapmak istiyorsanız bu adımı atlayabilirsiniz.
Sizler için seçtiğimiz renk renk gıda boyalarına ulaşmak için buraya, mis kokulu esansiyel yağlara ulaşmak içinse buraya tıklayabilirsiniz.
6. Sona doğru yaklaşıyoruz ?
Ana malzemeniz hala sıcakken mum yapımı için kullanacağınız kavanozun dibine fitili sabitlemeniz gerekiyor. Bunun için tutacaklı bir fitil kullanabileceğiniz gibi fitili bir miktar erimiş muma bulayıp kavanozun dibine yapıştırmanız da mümkün. Fitilin boyunun kavanoz boyundan uzun olması gerektiğini unutmamalısınız! Eriyen mumu kavanoza dökerken fitili dik bir şekilde tutmalı ve çekmemeye özen göstermelisiniz. Fitilin eriyen mum içerisinde eğilip bükülmesini önlemek için bir çubuk ya da kalem kullanarak fitili sabitleyebilirsiniz.
7. Bekleme vakti!
Bal mumu, soya wax’ı ya da parafin fark etmeksizin mumunuzu hazırladıktan sonra bir gece bekletmenizi öneriyoruz. Böylelikle mum tamamen sertleşebilir ve ideal bir kıvama gelebilir. Ayrıca en iyi sonucu almak için mumunuzu oda sıcaklığında soğutmanızda fayda var. Mumunuz tamamen soğuduğunda fitilin fazlalığını kesebilirsiniz, 1 cm kadar fitil bırakmanız yeterli olacaktır.
Bonus: Dilerseniz mumunuzu dekore etmeniz de mümkün!
Dilerseniz hazırladığınız mumları dekore edebilir, mumlarınızı çeşitlendirebilirsiniz. Mumu hazırlama aşamasında kavanozun içerisine minik çiçek yaprakları ya da kuru çiçekler eklemek, en sık tercih edilen mum dekorasyon yöntemlerinden biri. Ek olarak mum hala sıcakken içerisine kahve çekirdekleri de ekleyebilirsiniz. Dilerseniz hasır ipler kullanarak mum kavanozlarını dekore etmeniz de mümkün.