Çoğu kadın adet gecikmesi veya mide bulantısı gibi belirtiler yaşadığında önce hamilelikten şüphelenir. Şüpheyi gidermek için de ilk olarak eczanelerde satılan en iyi gebelik testi araştırılır ve satın alınır. Ancak bu testin doğru sonuç vermesi için nasıl ve ne zaman yapıldığı çok önemlidir. Biz de buradan yola çıkarak hazırladığımız yazıda; gebelik testi kitleriyle ilgili bilmeniz gereken her şeyi anlattık, keyifli okumalar.
Nasıl Çalışır?
Döllenme oluştuktan sonra kadın vücudunda, gebelik hormonu olarak da bilinen Beta HCG üretimi başlar. Hamilelik testleri, vücutta her geçen gün artan bu hormonu idrar yoluyla saptamaya çalışır. İdrarda ne kadar yoğun hormon olursa, test sonucunun doğruluk payı da o kadar yüksek olur. Buradan da anlaşılacağı üzere aslında test ne kadar geç yapılırsa, doğru sonuç verme olasılığı bir o kadar yükselir.
Nasıl Yapılır?
Piyasada birçok gebelik testi markası olsa da hemen hemen hepsinin uygulanış şekli benzerdir. İlk aşamada kitteki uygun alana idrarın damlatılması gerekir. Bu aşamadan sonra çubuğun normal sıcaklıkta düz bir zemine bırakılması lazım. Ardından kullanım talimatında yer alan süre kadar bekleyerek sonuç öğrenilebilir. Bazı markalarda çubuğun idrara tutulması gerekiyorken kimi markalarda idrarı ayrı bir kaba yapıp, kitin o kaba batırılması isteniyor. Bu sebeple uygulamaya geçmeden önce mutlaka testin kullanma talimatının okunması gerekiyor.
Test sonucu da yine markalara göre değişik şekillerde okunabiliyor. Bazı markalarda çift çizgi pozitife işaret ederken, bazı markalarda artı işareti (+) gebeliğin oluştuğu anlamına geliyor. Tek çizgi veya eksi işareti (-) ise sonucun negatif olduğunu gösteriyor.
Nelere Dikkat Edilmeli?
Gebelik testinin doğru sonuç verme olasılığını artırmak için dikkat edilmesi gereken önemli noktalar var. Örneğin, regl tarihinin üzerinden en az 1 hafta geçmiş olması, testin doğruluk payını epey artıracaktır. Bu süre öncesinde yapılan testlerde, vücutta kitin algılayabileceği yoğunlukta hormon üretilmemiş olabileceğinden, gebelik oluşmasına rağmen negatif sonuç ile karşılaşılabilir.
Bununla birlikte test için sabah uyandıktan hemen sonra yapılan idrarın kullanılması doğruluk payını artıracaktır. Çünkü gece boyunca idrar kesesinde biriken hormon konsantrasyonu daha yoğun olur.
Ne Zaman Yapılmalı?
Gebelik testi yapmak için en iyi zaman, adet periyodunun gecikmesinden 1 hafta sonradır. Daha önce de uygulanabilir ancak yeteri seviyede hormon üretilmemişse, gebelik oluşmasına rağmen test sonucu negatif çıkabilir. Vücut tarafından üretilen Beta HCG hormonu, döllenen yumurta kendisini rahim duvarına yerleştirdikten ve bebeğin eşi olarak da bilinen plasenta oluşmaya başladıktan sonra üretilir. Bu nedenle testten doğru sonucu alabilmek için aceleci davranmamak gerekir.
Gebelik Testi Kanda veya İdrarda Ne Zaman Belli Olur? Öğrenmek için buraya tıklayabilirsiniz.
Silik Çizgi Ne Anlama Geliyor?
Bazı durumlarda ise gebelik testinde çizgi silik görülebiliyor. Bunun pek çok sebebi olabilir;
Gebeliğin çok yeni olması: Silik çizgi çıkmasının en sık karşılaşılan sebebi gebeliğin henüz çok yeni olmasıdır.
Buharlaşma: Nadir de olsa kitteki çizgilerin belirmesine sebep olan boyalar bazen idrardan etkilenerek yayılabiliyor. Bu durum, gebelik olmamasına rağmen ikinci çizginin silik görünmesine sebep olarak testi yapan kişiyi genellikle yanıltıyor.
Kimyasal Gebelik: Kitteki çizginin silik çıkmasına sebep olabilen bir diğer neden de kimyasal gebeliktir. Kimyasal gebeliklerde oluşan embriyo rahme tutunur fakat kısa bir süre sonra düşük gerçekleşir. Bu durumda az da olsa Beta HCG hormonu üretilir ve test pozitif çıkabilir.
Testi Doğru Uygulamamak: Uygulanan gebelik testinde sonuç, kullanma talimatında yer alan süre sonunda okunmalıdır. Daha fazla beklenmesi, boyanın dağılmasına ve silik görünmesine sebep olabilir. Ayrıca testin oda sıcaklığında uygulanması, kitin çok sıcak veya çok soğuk ortamlarda bekletilmemesi gerekir.
Eğer testte silik çizgi ile karşılaşıldıysa testin her ihtimale karşı yenilenmesi gerekir. Kesin sonucun ise kan testi ile elde edilebileceği unutulmamalıdır.