Fotoğraf stüdyosu kurmak aslında düşünüldüğü kadar maliyetli değil. Üstelik bunu yapabilmek için çok profesyonel bir fotoğrafçı olmanız da gerekmiyor. Sadece birazcık araştırma ile kendi evinizin salonunda bile fotoğraf stüdyosu kurabilmek oldukça kolay. Elbette fotoğrafçılık ciddi bir meslek dalı ancak bireysel işleriniz için kendi evinizde uygun bir bütçe ile amatör bir fotoğraf stüdyosu kurabilirsiniz. Hobi amaçlı kuracağınız bu ev stüdyosu ile zaman içinde fotoğrafçılıkla ilgili tecrübe kazanarak siz de fotoğraf profesyonelleri arasında yeriniz alabilirsiniz. Fotoğrafçılığa ilgi duyup evinde stüdyo oluşturmak isteyenler için evde fotoğraf stüdyosu kurmak için ihtiyacınız olan her şey bu listede!
1. Yeterli miktarda alan
Evinizde fotoğraf stüdyosu kurabilmek için yeterli miktarda alanınız olmalıdır. Bu alan geniş ve ortasından kiriş, kolon gibi bina taşıyıcı unsurlarının bulunmadığı bir alan olmalıdır. Hatta evinizin bir odasını bu iş için ayırmanız gerekebilir. Fotoğraf stüdyosu kuracağınız alan tamamen karanlık olmalıdır. Bu şekilde kontrol edemediğiniz ışıklar fotoğraflara istenmeyen etkilere neden olmaz. Eğer evinizin bir odasını buna ayıracaksanız bütün pencereleri en ufak bir ışık sızıntısına izin vermeyecek şekilde kapatın. Evinizde fotoğraf stüdyosu kurmak istiyor ama buna ayıracak müsait bir odanız yoksa evin deposunu ya da garajını stüdyoya çevirebilirsiniz. Fotoğraf stüdyosu küçük bir alan içerisinde yapılabilecek bir uğraş değildir. Evinize kuracağınız fotoğraf stüdyosundan en yüksek verimi almak istiyorsanız buna uygun bir geniş alanınız olmalı.
2. Fotoğraf makinesi
Evinize fotoğraf stüdyosu kuruyorsanız elbette mutlaka elinizde olması gereken şey bir fotoğraf makinesidir. Evde kuracağınız fotoğraf stüdyosundaki çekimlerde çok profesyonel fotoğraf makinelerine ihtiyacınız yok. Elbette eğer tercih ediyorsanız elbette pahalı ve profesyonel bir fotoğraf makinesi edinebilirsiniz ancak herhangi bir fotoğraf makinesi ev stüdyosunda tüm ihtiyaçlarınızı karşılayacaktır. Evde kuracağınız stüdyoda kullanacağınız fotoğraf makinesi lensi ve gövdesi ayrılabilen yani kompakt olmayan bir fotoğraf makinesi olmalıdır. Maddi imkanlarınıza göre alabileceğiniz bu tarz bir fotoğraf makinesi ile evde kurulan stüdyolarda oldukça başarılı sonuçlar elde edilebiliyor. Fotoğraf makinesini seçerken DSLR ya da aynasız seçenekler arasından ihtiyaçlarınıza en uygun fotoğraf makinesini bulmak için aşağıdaki linke tıklayın.
İlginizi Çekebilir: En İyi Başlangıç Seviyesi DSLR ve Aynasız Fotoğraf Makinesi Önerileri
3. Lens seti
Bir önceki başlıkta lensi ve gövdenin ayrılabildiği fotoğraf makinelerine bakmanız gerektiğinden bahsetmiştik. Objektif setinin önemi tam olarak burada ortaya çıkıyor. Evde kuracağınız fotoğraf stüdyosunda çekimler yaparken bazen ihtiyaçlarınıza ve isteklerinize göre farklı tür lenslere ihtiyacınız olacak. Farklı çekim amaçları ve değişen ihtiyaçlar için o amaçlara ve ihtiyaçlara en iyi şekilde cevap verebilen farklı türde lens çeşitleri mevcuttur. Bu yüzden zaman içerisinde geniş açı, telefoto, balık gözü gibi farklı lensler satın alma ihtiyacınız olacak. Evde kurulan fotoğraf stüdyosunda yapacağınız farklı çekimler için farklı ihtiyaçlara cevaplar verebilen bi lens seti oluşturmak oldukça önemli. Ne kadar fazla farklı türde lensleriniz varsa yaratıcılık anlamında bir o kadar sınırları zorlayabilirsiniz.
4. Işıklandırma
Tüm fotoğraf stüdyolarına üst düzey çekim kalitesini yakalayabilmek için iyi ışıklandırma en önemli şarttır. Fotoğraf makineniz o kadar iyi olmayabilir ya da kullandığınız diğer ekipmanlar çok profesyonel olmayabilir. Ancak ışıklandırmanız çok ama çok iyi olmak zorundadır. Bu ister evde kurulan fotoğraf stüdyolarında ister profesyonel fotoğraf stüdyolarında en iyi çekim kalitesine ulaşmanın birinci yoludur. İyi bir ışıklandırma ile aynı zamanda ekipmanlarınızdan en üst düzeyde verim alabilmenizi sağlar. Kötü görüntü kalitesine sahip bir fotoğraf makinesi bile iyi bir ışık koşulunda kendisinden beklenmeyecek bir görüntü kalitesi verebilir. Işıklandırmanız ne kadar iyiyse o kadar güzel fotoğraflar elde edersiniz. İyi ışık kaliteli fotoğraflar getirir.
5. Fon perdeleri
Fon perdeleri bir fotoğraf stüdyosunun olmazsa olmaz ekipmanlarından birisidir. Evde kurulan fotoğraf stüdyoları için de aynı durum geçerlidir. Özellikle moda ve ürün fotoğrafçılığında sıkça kullanılan for perdeleri bilgisayar üzerinde yapılan fotoğraf işlemlerini kolaylaştırır. Aynı zamanda farklı renklerde çeşitleri bulunan bu perdeler ile fotoğrafa istenilen efekt kolaylıkla uygulanabilir. Moda fotoğrafçılığında fotoğrafa yapılan retouch işlemleri için fon perdesi büyük bir kolaylık sağlar. Aynı zamanda dekupe işlemleri gerektiren ürün fotoğrafçılığında yine fon perdeleri sıkça kullanılmaktadır. Bu yüzden eve kuracağı fotoğraf stüdyosu ile bağımsız olarak fotoğraf işleri yapmayı düşünenler için ihtiyaçlara uygun renklerde fon perdeleri olmazsa olmazdır.
6. Harici flaşlar
Fotoğraf stüdyolarında ışıklandırma ne kadar iyi olursa olsun çekilen model ya da obje üzerinde ışık izleri ve gölgeler oluşabiliyor. Bu tür ışık izleri ve gölgeler bilgisayar ortamında yapılan müdahaleler ile düzeltilebilir olsa da harici flaş kullanımı çekim esnasında bu tür kusurlardan kurtulmak için en efektif yöntemdir. Harici flaşlar patladığında anlık bir aydınlık sağlayarak fotoğrafın daha kusursuz bir biçimde çekilebilmesini sağlarlar. Bu yüzden fotoğrafçılar için iyi fotoğraf elde etmenin pratik ve kullanışlı bir yoludur. İyi bir ışıklandırma ile desteklenen harici flaş kullanımı ışığı yumuşatarak model ya da obje üzerine en doygun şekilde yansımasını sağlar. Özellikle moda, ürün ve portre fotoğrafçıları için harici flaş, ister evde kurulmuş fotoğraf stüdyolarında ister profesyonel stüdyolarda kesinlikle kullanılması gereken olmazsa olmaz bir ekipman,
7. Tripod
Evde kurulmuş fotoğraf stüdyoları yada profesyonel olarak bu işi yapan fotoğraf stüdyolarında kimi zaman fotoğraf makinesinin sabitlenmesi gerekiyor. Tripod fotoğraf makinalarını sabitlemek için sık tercih edilen en bilinen çözümlerden birisi. Ürün fotoğrafçılığı ve yemek fotoğrafçılığı gibi alanlarda fotoğraf makinesinin sabitlenmesi genel olarak bir ihtiyaç. Bu yüzden evde kurulan stüdyolarda bu tarz bir fotoğrafçılık alanında işler yapmayı düşünüyorsanız mutlaka bir tripod edinmeniz gerekiyor. Tripod fotoğraf makinasını sabitleyip objenin değiştiği ancak kadrajın sabit kaldığı planlarda pratik ve kullanışlı bir çözüm seçeneği. İster evde kuracağınız stüdyoda olsun ister profesyonel fotoğraf stüdyolarında olsun her zaman tripod bulundurmakta yarar var.
8. Bilgisayar
Fotoğraf makinelerinin dijitalleşmesi ile çekilen fotoğrafların farklı bilgisayar programları vasıtası ile düzenlenmesi de artık bir ihtiyaç haline geldi. Önceden karanlık odalarda günlerce süren işlemler günümüzde bilgisayar programları ile kısa sürede yapılabilir. Bu yüzden evde kurulan fotoğraf stüdyoları için bu işe uygun bir bilgisayar mutlaka gereklidir. Özellikle fotoğrafa yapılacak olan retouch veya dekupe işlemlerini iyi bir bilgisayarınız yoksa yapamazsınız. Ayrıca iyi bir bilgisayar ile fotoğraf üzerindeki ışık ve renk ayarlarını istediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz. İyi bir bilgisayar sistemi her fotoğraf stüdyosu için olmazsa olmaz gerekli bir ekipman. Bu yüzden maddi durumunuza göre alabileceğiniz en güçlü bilgisayar evde kurulan fotoğraf stüdyosu için şart.
9. Fotoğraf yazıcısı
Evde kurulan stüdyolarda ya dar profesyonel stüdyolarda çekilen fotoğraflarda bazen baskı istenebiliyor. Farklı fotoğraf ölçülerindeki baskılar için bir fotoğraf yazıcısı her fotoğraf stüdyosunda olmalı. İyi ve hızlı çıktı verebilen fotoğraf yazıcıları bu anlamda en ideal çözüm seçeneği. Eğer stüdyoda bağımsız olarak fotoğraf işleri yapmayı düşünüyorsanız her fotoğrafçılık türü için iyi bir fotoğraf yazıcısı size pratiklik sağlayacak. Evde kurulan fotoğraf stüdyolarında kaliteli bir fotoğraf yazıcısı kullanmak fotoğraf baskılarını dışarda yaptırmaktan daha kolay ve ekonomik bir seçenek. Aynı zamanda fotoğraf yazıcısı baskı alırken fotoğrafı yavaş yavaş oluşumunu izlemekte oldukça keyifli.