Neredeyse çoğumuz inci gibi görünen bembeyaz dişlere sahip olmak isteriz. Ancak gündelik yaşamımızda tükettiğimiz zararlı yiyecek ve içecekler dişlerimizin lekelenmesine neden olur ve istediğimiz beyazlıkta olmasını engeller. Bu nedenle dikkat çeken ışıltılı bir gülüş için diş beyazlatma işlemlerini uygulayarak dişlerinizi istediğiniz görünüme ulaştırabilirsiniz. Diş beyazlatma yöntemleri kategori olarak doğal ve diğer yöntemler olmak üzere ayrılabilir. Sizin için evde diş beyazlatma yöntemlerini ve ulaşabileceğiniz diğer opsiyonları listeledik. Siz de inci gibi dişlere ulaşmanın yolunu arayanlardansanız gelin çözümüne birlikte göz atalım. Dişler nasıl beyazlar, en iyi diş beyazlatma yöntemleri, doğal diş beyazlatma yöntemleri hepsi bu içeriğimizde.
Evde diş beyazlatma yöntemleri
Herkes dişlerinin inci gibi bembeyaz olup parıldadığını hayal eder. Peki sararan dişleri beyazlatmak için ne yapılmalı? Dişlerin beyazlaması için hangi diş macunu kullanılmalı? Ancak birkaç noktanın altını çizmek isteriz. Dişlerinizin uzun süre bembeyaz olma ihtimali yok. Bunun nedeni ise dişimizin asıl renginin de tam bir beyaz olmayışı. Peki hızlı sonuç veren diş beyazlatma işlemi evde mümkün mü? Evde uygulayabileceğiniz pratik yöntemler nelerdir? Karbonat gerçekten işe yarıyor mu? Kalıcı diş beyazlatma işlemi yapabilir miyim? Beyazlatma işleminin bitkisel bir çözüm yolu var mı? Eğer bu soruların yanıtını merak ediyorsanız doğru yerdesiniz. Aradığınız bütün yanıtları sizin için bir araya getirdik.
Beyazlatma işleminde evde kullanılan yöntemlerin çoğunda asit özelliği taşıyan maddeler yer alıyor. Asit lekeleri yok etmenin yanı sıra diş minesine zarar verebilecek yapıda. Bu nedenle, bu yöntemlerin haftada en fazla 2 kez kullanılması daha fazla tercih edilmemesi önemli. Herhangi bir hassasiyet durumunda ise mevcut uygulamayı bırakmanız gerekiyor. Birazdan bahsedeceğimiz bu yöntemler doğal diş temizliği ve evde diş temizliği konusunda size yol gösterecektir. Yine de hatırlatmak isteriz ki başka bir problemle karşılaşmamak için diş hekiminize danışmanız önem arz ediyor.
Diş beyazlatmak için tercih edilen doğal yöntemler
Diş beyazlatmak için tercih edebileceğiniz 9 farklı doğal yöntemi aşağıda sizin için listeledik. Bu yöntemlerden size en pratik gelen doğal uygulamayı seçip inci gibi beyaz dişlere sahip olmak adına ilk adımı atabilirsiniz. Diş beyazlatmanın birçok yöntemi bulunuyor sizin için en doğal ve en pratik olanları seçtik ve detaylarıyla anlattık.
1. Karbonat
Karbonat, diş beyazlatma işlemi için tercih edilen ve en çok bilinen doğal yöntemlerden biri. Doğal renk açıcı özelliğe sahip. Haftada 3 kez dişlerinize uyguladığınız zaman dişlerinizin renginin açıldığını gözlemlemeniz mümkün. Peki karbonat diş beyazlatma işleminde nasıl kullanılmalı? Islattığınız diş fırçanızı karbonata batırın ve dişlerinizi yavaş hareketlerle fırçalayın. İşlemi düzenli yaptığınız zaman değişimi siz de fark edeceksiniz.
2. Limon ve karbonat
Bir çay kaşığı karbonatın içine bir limonun suyunu sıkın ve köpürene dek iyice karıştırın. Ardından temiz bir diş fırçasıyla hazırladığınız bu karışımı dişlerinize uygulayın. Asit özelliği taşımasından dolayı bu yöntemi haftada en fazla 1-2 kez tekrarlamanızı ve aşırıya kaçmamanızı öneririz. Her ihtimale karşı diş hekiminize danışmanızda fayda olduğunu hatırlatalım.
3. Karbonat, tuz ve sirke
Karbonatın ve tuzun diş beyazlatıcı etkisini biliyoruz. Bununla birlikte elma sirkesi de diş minesi üzerinde yer alan sarı lekeleri çıkarmak konusunda oldukça başarılı. Uygulama ise şöyle; karbonat, tuz ve sirkeden 1 çay kaşığı kadar alarak bir kap içerisinde karıştırın. Ardından temiz bir diş fırçasıyla karışımı dişlerinize narin bir şekilde uygulayın.
4. Softa tuzu
Karbonat kadar renk açtığı iddia edilmese de, evde kullandığınız softa tuzunu kullanarak dişlerinizi fırçalarsanız rengin bir miktar açıldığını göreceksiniz. Aynı zamanda tuzun anti bakteriyel özelliği sayesinde ağzınızdaki bakterilerden kurtulmanız mümkün. Peki nasıl uygulamak gerekiyor? Islak diş fırçanızı tuza batırın ve dişlerinizi yavaş hareketlerle her kısma ulaşacak şekilde fırçalayın.
5. Karbonat, tarçın ve adaçayı
Diş beyazlatma serüveninde beyazlatma görevini genelde karbonat üstleniyor. Tarçın ve adaçayı ise ağız içindeki bakterileri öldürmek ve ağız içini arındırmakla görevli. Peki bu üç madde kullanılarak diş nasıl beyazlatılır? Dişlerinizi güzelce fırçaladıktan sonra, ezdiğiniz adaçayını 1 çay kaşığı karbonat ve tarçınla karıştırın. Islak fırçanızı bu karışıma batırdıktan sonra dişlerinize yavaş hareketlerle uygulayın.
6. Çilek
İlginç gelebilir ama diş beyazlatma yöntemleri arasında çilek de yer alıyor. Çilek, diş yüzeyindeki izleri yok eden ve plak oluşumunu önleyen malik asit yani katı asit içeriyor. Bunun yanında lif bakımından zengin olan çilek, ağız içini temizler, zararlı bakteri ve mikroorganizmaları da yok eder. Peki çilek, diş beyazlatma işleminde nasıl kullanılmalı? Yıkadığınız bir adet çileği çatalın arkasıyla ezerek püre haline getirin ve diş fırçasıyla diş yüzeyinize uygulayın. Çilek yapısı itibariyle asit içeren bir meyve olduğu için haftada 2 defadan fazla uygulanması tavsiye edilmez.
7. Defne yaprağı ve portakal
Tüm diğer C vitamini içeren meyveler gibi portakalda diş beyazlatma işleminde dikkat çeken sonuçlar veriyor. Defne yaprağı ise doğru kullanıldığı taktirde mikropları öldürüyor. Peki bu iki malzeme ile ne yapılabilir? Un haline getirdiğiniz kuru defne yapraklarıyla rendelediğiniz portakal kabuğunu güzelce harmanlayın. Gerçekten etkili bir sonuç aldığınızı göreceksiniz. İşlemi haftada en fazla 2 kez uygulayın.
8. Muz kabuğu
Doğal diş beyazlatma uygulamaları arasından muz kabuğu da yer alıyor. Potasyum, magnezyum ve manganez miktarı bakımından zengin bir içeriğe sahip olan muz kabuğunu diş beyazlatma yöntemi olarak kullanmanız mümkün. Dişlerinizi normal rutininiz içinde fırçaladıktan sonra muz kabuğuyla 2 ya da 3 dakika kadar ovun. Ardından macun kullanmadan bir fırça yardımıyla dişlerinizi muzdan arındırın.
9. Neem yaprağı
Neem yaprağı doğal anti bakteriyel ve antiseptik özelliklere sahip bir ağaç türü. Bu nedenle diş beyazlatma ve ağız içi temizleme konusunda oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Neem yapraklarını macun haline getirmek de zorlanıyorsanız direkt olarak çiğneyebilirsiniz. Eğer çiğnemek istemiyorsanız neem yağını diş macununuza ilave edip bu şekilde dişlerinize uygulamanız mümkün. Birkaç kullanımdan sonra dişlerinizdeki etkisini göreceksiniz.
Diş beyazlatmak için tercih edilen diğer yöntemler
Diş beyazlatmak için tercih edebileceğiniz doğal yöntemleri yukarıda listelenmiştik. Peki doğal yöntemler dışında tercih edebilceğiniz diğer yöntemler neler? Gelin yakından bakalım.
1. Diş Macunu
Ağız ve diş sağlığınızı korumak için, dişlerinizin sağlam kalmalarını sağlamak adına öncelikle sabah kalkınca ve gece yatmadan önce dişlerinizi düzenli şekilde fırçalamaya özen göstermelisiniz. Eğer beyaz ve temiz dişler istiyorsanız, beyazlatıcı özelliği bulunan diş macunları olduğunu hatırlatalım. Bunlardan size en uygun olanı diş hekiminize danışarak seçebilir ve kullanabilirsiniz.
2. Gliserin
Diş beyazlığında hem doğal ve yapay kategoriye giren gliserinden söz etmek isteriz. Genellikle gliserol olarak da adlandırılan gliserin, tatlı bir tada sahip renksiz, kokusuz ve zehirli olmayan bir sıvı türü. Su ve alkol ile karışabilen gliserin doğal veya sentetik şekilde olabilir. Doğal gliserin ise hayvansal veya bitkisel yağların hidrolizinin bir sonucu olarak üretilmekte. Antibakteriyel özelliğiyle bilinen gliserin, hem dişlerinizi beyazlatmanıza yardımcı olacak hem de ağzınızdaki mikropları öldürerek çürümeye karşı bariyer oluşturacaktır. Peki nasıl kullanılmalı? Dişlerinizi kendi rutininiz dahilinde fırçaladıktan sonra birkaç damla gliserini dişlerinize uygulayın.
3. Beyazlatıcı bantlar
Diş beyazlatıcı ürünler listemize beyazlatıcı bantlar ile devam ediyoruz. Peki sürekli gözümüze çarpan beyazlatıcı bantlar ne işe yarıyor, gerçekten etkili mi? Eczanelerde ve bazı kozmetik ürün satan mağazalarda satılan bu beyazlatıcı bantların, diş üzerindeki lekeleri giderdiği ve dişlerin rengini açtığı gözlemlenmiştir. Ancak kullanmadan önce mutlaka diş hekiminize danışmanızda fayda olduğunu hatırlatalım.
4. Diş beyazlatma kalemi
Piyasada bulunan diş beyazlatma kalemlerinin birçoğu, benzer bir kullanım şekline sahip. Diş beyazlatma kalemini kullanmaya başlamadan önce dişlerinizi fırçalamalısınız. Ardından diş ipi kullanarak dişlerinizi daha detaylı arındırmalısınız. Sıra geldi diş beyazlatma kalemini kullanmaya. Kalemin içerisinde bulunan sıvıyı dişlerinize ince bir tabaka halinde sürün. Bu adımı uyguladıktan sonra yapmanız gereken şey bir süre beklemek ve dişlerinizi yıkamak. Diş beyazlatma kalemlerini kullanmak işte bu kadar pratik. Ancak siz yine de tercih ettiğiniz diş beyazlatma kalemini kullanmadan önce kullanım talimatlarını detaylı bir şekilde inceleyin. Diş hekiminize danışmayı da ihmal etmeyin.
İlginizi çekebilir;
Daha Etkileyici Bir Gülüş İsteyenlere: En İyi Diş Beyazlatıcı Ürünler
Doğal ve Temiz İçerikli En İyi 5 Organik Diş Macunu
Diş Beyazlatma Kalemi Nasıl Kullanılır? En İyi Diş Beyazlatma Kalemi Modelleri ve Fiyatları
Diş Beyazlatma Kalemi Hakkında Bilmeniz Gereken 8 Şey
Kaynak: 1