Evde bir hayvan besleyecek olsanız aklınıza ilk gelenler kuş, kedi, köpek, balık, kaplumbağa ve hatta kirpi olur değil mi? Haydi biraz daha abartarak aslan ve kaplanı da listeye ekleyelim.
Oysa artık bu bahsettiğim hayvanları beslemek o kadar kolay ki… Azıcık zoru ve farklı olmayı seviyorsanız bu egzotik hayvanlar ilginizi çekebilir. Biraz standartların dışına çıkıp -ve tabii ekolojik dengeyi de azıcık göz ardı ederek- evde hangi egzotik hayvanları besleyebileceğinizi listeledik. Ama unutmayın bu hayvanları beslemek için evde onlara uygun düzeni kurmanız ve doğal ortamı yaratmanız şart!
İşte evde besleyebileceğiniz 10 egzotik hayvan:
1. Aksolotl
Aksolotl’un o tatlı yüzünü görünce kendisine sarılmak isteyebilirsiniz. Meksika kökenli bir tür semender olan aksolotl aynı zamanda köstebek semenderlerinin de en tanınmışı. Oldukça hassas bir cilde sahip olan bu yaratıklar vücutlarının çeşitli parçalarını ve uzuvlarını yeniden üretebilme yeteneğine de sahip. Aksolotlların çok masrafı da yok üstelik; etçiller ve mini balıklar, solucanlar ve böcek lavralarıyla beslenebilirler. Bir akvaryumunuz varsa kendisiyle dost olmayı bir düşünebilirsiniz?
Bu arada kendileri ortalama 10-15 yıl yaşıyorlar.
2. İguana
Evde beslenecek egzotik hayvan deyince aslında akla en hızlı gelenlerden biri de yeşil iguanalardır. Kedi, köpek ve kuştan sonra özellikle büyük petshop’larda görmeye alışık olduğumuz da bir hayvan aslında iguana. Ancak kendisi zor bir hayvan ve yalnızlığı seviyor. İguana besleyenlerin önerdiği en önemli şey hayvanınızı zorlamayın ve alışmasını bekleyin.
İguanalar nemli ve rutubetli ortamı seviyor ve otçullar. Bu önemli bir bilgi çünkü hayvansal gıda vermeye çalışırsanız iguananızın hayatına kast etmiş olursunuz.
Eğer sabırlı olursanız evinizde beslediğiniz iguana size 20 yıla yakın da dostluk yapabilir. Ancak değişimi ve terk edilmeyi sevmediklerini de belirtmekte fayda var. İlginç bir bilgi daha; iguanalar zora düştüklerinde su altında 30 dakikaya yakın nefes almadan saklanabiliyorlar.
3. Kapuçin maymunu
Zekâsıyla ve alet kullanma becerileriyle tanınan kapuçin maymunları evde en kolay besleyebilceğiniz maymunlar arasında. Aynı zamanda boyut olarak da en küçükler kategorisinde. Eğer bahçeli bir eviniz varsa daha rahat besleyebileceğiniz bu maymunlar ilk zamanlar bir bebek gibi bakım istiyor. 20 yıla yakın bir süre yaşayabilen bu maymunlar onlara gerekli ilgiyi gösterirseniz en yakın dostunuz olabilir.
4. Timsah
Eğer bir timsah beslemeye niyetiniz varsa çok bağlanmamaya özen göstermelisiniz. Çünkü timsahlar 2 yıldan sonra hızlıca büyüyor ve boyları da 6 metreyi buluyor. Eğer bir yavru timsahla yola çıkıyorsanız yavru balık, et ve ciğer evde bol bol bulundursanız iyi edersiniz. Ancak timsahınız büyümeye başladığı andan itibaren et ihtiyacı da artacak. Üreme dönemlerinde ekstra saldırganlaşan bu hayvanları beslemeyi düşünüyorsanız size önerimiz iki kere hatta üç kere düşünüp karar vermeniz.
5. Tarantula
Bu tüylü yaratığa sempati duyuyorsanız öncelikle bir teraryum almakla işe başlayabilirsiniz zaten sonrası çorap söküğü gibi gelecektir. Bir diğer önerimiz de zehir oranı düşük olan tarantulaları -en azından ilk zamanlar için- tercih etmeniz. İlk zamanlarda elinize almaya, değmeye, okşamaya korkabilirsiniz ama deneyimleyenlerin anlattığına göre sonraları belki yüzünüzde bile dolaştırabilirsiniz. Dişi bir tarantula ile 5 – 20 sene kadar erkek bir tarantulaysa 2 – 4 seneye kadar yaşayabilirsiniz. Kendileri sinekti, hamamböceğiydi, çekirgeydi ne bulsalar midelerine indirme konusunda başarılılardır.
Bu arada kendileri çok zorda kalırlarsa 2 sene de hiçbir şey yemeden hayatlarına devam edebiliyorlarmış.
6. Kapibara
Kemiriciler âleminin en irisi kapibarayı evinize almaya karar verdiyseniz eşyalarınız gözden çıkarmanız gerekebilir. Soğuk havalara dayanıklı olmalarıyla bilinen bu Güney Amerika kökenli hayvanlar çok kemirgen olabilirler ama çok da dost canlısıdırlar. 70 kiloya kadar çıkan kapibaraları etinin lezzetinden dolayı besleyenler de mevcut. Kapibaralar sebze ağırlıklı beslenmeleriyle de evde bütçe anlamında zorluk çıkarmayacaklardır.
7. Palmiye kakadusu
Tüm papağanların en iri gagalısı olarak bilinen palmiye kakadusu da insanların evde beslemek için tercih ettiği hayvanlar arasında. İlgi delisi olan bu hayvanların çok bağırmalarına tahammül edebilirseniz -kakadular konuşma yetenekleri konusunda çok da gelişmiş değillerdir- evinize bol bol kemirilebilecek oyuncak almalı ve o ortamı da sağlamalısınız. Palmiye Kakadusu aşırı ilgisiyle beraber kıskançlığıyla da biliniyor ve en başından gerekli önlemler alınmazsa evinize gelen her misafiri kıskanabilir ve çeşitli davranış bozuklukları yaşayabilir bizden söylemesi.
Bu sevimli dostlarımız meyve çekirdekleri ve tohumlarıyla -zaman zaman da bahçe böceğiyle- beslenebilirler.
8. Pigme keçi
Afrika kökenli pigme keçiler sevimlilikleriyle herkesi kendine hayran bırakıyor. Öyle sevimli bir tipleri var ki nereye gitseniz yanınızda götürebileceğinizi bile düşünebilirsiniz. Pigme keçiler iyi süt vermeleriyle de biliniyorlar. Pigme keçiler cana yakınlıklarıyla ve sevimlilikleriyle 15 – 20 yıl size dost olabilirler.
9. Bukalemun
Evde kedi ve köpekten sonra beslenme konusunda akla en çok gelen hayvanlardan biri de bukalemunlardır. Uygun sıcaklığı ve yeterli hareket alanını sağlarsanız evde rahatça size arkadaşlık edebilirler. Bukalemunların huzurlu olup olmadıklarını ise hareket edip etmemesinden anlayabilirsiniz eğer bukalemunlar mutlularsa sık sık hareket ederek keyiflerinin yerinde olduğunu belli ederler. Genel olarak az hareket etmeleriyle bilinen bu hayvanlar ot ve böcekle beslenirler.
10. Armadillo kemerli kertenkele/ dev kemerli kertenkele
Eğer ki Game of Thrones hayranıysanız muhakkak ki bir kere de olsa aklınızdan “keşke benim de bir ejderham olsa” diye geçirmişsinizdir. Dev kemerli kertenkeleler görüntüleriyle bir ejderhayı anımsatıyorlar. Kendileri ne yazık ki yalnızca sadece Sahra Altı Afrikası’nda yaşıyor. Böceklerle beslenen bu güzel yaratıklar eğer tehdit altında olduklarını düşünüyorlarsa kendilerini korumak için kıvrılıp bir topa dönüşüyorlar.