Evcil hayvanlarımızı arkada bırakıp yurt dışına tatile çıkmak çoğu zaman içimizi acıtır, buruk bir şekilde tatile çıkarız. Bütün bir yıl gideceğimiz ülkeyi düşünüp, hayaller kurarken vakit o ayrılık anına gelince gözlerimiz dolar, boğazımız düğümlenir. Çoğu kez keşke şimdi yanımda olsaydı diye sızlanırız. Bunun bir çözümü var; onlar için de pasaport çıkartabilirsiniz. Birlikte dilediğiniz yere gidip istediğiniz kadar kalmaya ne dersiniz? Evet uzun prosedürleri olan bir iş ama arkanızda sizi özleyecek minik yürekler bırakmak istemiyorsanız bir an önce yavrularınızın pasaportlarını çıkarmak için işlemlere başlayabilirsiniz. İrlanda, İsveç, İngiltere ve Malta gibi ülkelere gitmek istiyorsanız bir kez daha düşünün. Yurt dışından gelen dostlarımız için 3-6 ay arası karantina uyguluyorlarmış ancak AB üyesi bir ülkeden giriş yapıldığı takdirde dostlarımız karantinaya girmeden bu ülkelere rahatlıkla girebiliyorlarmış. AB üyesi vatandaşı olmak vardı ?
1. İşlemlere başlamaya hazır mısınız?
Yurt dışına çıkmadan en az 3 ay önce dostunuzdan alınan kan örneğinin, Avrupa Birliği Ülkeleri tarafından onaylı bir laboratuvarın kuduz titre testinden geçmiş olması gerekmektedir.
2. O da ne! Yine mi aşı?
Dostunuz çok korkacak ama kuduz titre testini yaptırmadan en az 30 gün önce dostunuzun kuduz aşısını yaptırmış olmanız gerekir.
3. Korkmayın uzaylılar dostunuzu kaçırmayacak.
Miniklerin deri altına ISO 11784 ve 11785 standartlarına uygun bir mikroçip yerleştirilmesi veya dostlarınızın dövme ile tanımlanmış olması gerekir. Dövmenin okunmaması durumunda seyahatiniz tehlikeye gireceğinden mikroçip taktırmanız tavsiye edilir.
4. İstikamet Tarım Müdürlüğü!
İl Tarım Müdürlükleri veteriner hekimi tarafından imzalanmış sağlık sertifikası, giriş yapacağınız ülkenin dilinde ve İngilizce olarak hazırlanmış olmalıdır.
5. Yaşasın! Pet dostunuzun tahlilleri temiz çıktı.
Prosedürlerin en önemli kısmını tamamladığınıza göre rahat rahat seyahat hazırlıkları yapmaya başlayabilirsiniz.
6. Bilet alma vakti geldi çattı.
Biletinizi satın almadan önce firmayı arayıp, o uçuş numarasında başka hayvan için rezervasyon yapılıp yapılmadığını öğrenmeniz gerekmektedir. Maalesef, uçakta köpek için rezervasyon varsa kedi taşınmıyor. Köpek ve kuş birlikte aynı kabinde seyahat edebilirken, kedi ne köpekle ne de kuşla aynı kabine girebiliyor ?
7. Dostunuz için rezervasyon yaptırdınız mı?
Bileti satın aldıktan sonra uçuşa en geç 6 saat kala dostunuz için rezervasyon yapmanız gerekli. Rezervasyonu ne kadar erken yaptırırsanız o kadar iyi olur. Başka biri evcil hayvanı için rezervasyon yaptırırsa taşıma hakkınızı kaybedebilirsiniz.
8. Şehadet getirme zamanı ?
Yolculuk zamanı geldi çattı ama pet dostunuz için yapmanız gereken ufak tefek işler sizi bekler. Yolculuğa çıkmadan 48 saat önce, pet dostunuzun aşı karnesini yanınıza alarak ilgili belediyeye gidip menşe şehadetnamesi almanız gerekmektedir. Şehadetname kelimesi sakın sizi korkutmasın ?
9. Az kaldı…
Yolculuktan 48 saat önce aşı karnesinin aslı ve fotokopisi, kuduz titrasyon test sonucu ve dostunuzu alıp Tarım İl Müdürlüğü, Hayvan Sağlığı Şube Müdürlüğü’ne gidip veteriner sağlık sertifikası almanız gerekli.
10. Check-in zamanı!
Check-in açıldığında dostunuzla birlikte pasaportlarınızı verip check-in yapıyorsunuz. Ücretsiz el bagajı hakkınızı evcil hayvan taşıması için kullanamıyorsunuz. Taşıma çantası tartılıyor ve ücret kesiliyor. Dostunuz, hafif balık etli olup 8 kilonun üstünde çıkarsa kargo bölümünde yolculuğuna devam etmek durumunda. Kısa bir süre ayrı kalmaya hazır olun şimdiden, olsun beraber hatıralar biriktirmeye değer.
11. Ne olur ne olmaz diye kişisel bilgilerinizi ayrıntılı yazın siz.
Taşıma çantasının üzerine ad, soyad, telefon numaranız ve adresinizin olduğu bir etiket yapıştırmalısınız.
12. Biraz sakinleştirici vermek hiç de fena olmaz.
Dostunuzun uçak korkusu olabilir. Bu durumda hafif bir sakinleştirici vermelisiniz. Aman ha sakinleştiricinin dozunu fazla kaçırmayın, bütün bir tatil uyuyabilir. ?