Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kedi, Köpek ve Gelinciklerin Kimliklendirilmesi ve Kayıt Altına Alınmasına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik” resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre evinde kedi, köpek veya gelincik besleyenler, evcil hayvanlarına mikroçip taktırmak zorunda. Veteriner hekimler uygulamanın evcil hayvanlar için son derece faydalı olacağı kanaatinde. Bununla birlikte evcil hayvan sahiplerinin mikroçip taktırma işlemini 31 Aralık 2022 tarihine kadar tamamlamaları gerekiyor. Bu tarihe kadar evcil hayvanına mikroçip taktırmayan hayvan sahipleri, para cezasına çarptırılabilecek. Detaylara birlikte bakalım…
Yeni yönetmelikle birlikte evde yaşayan kedi, köpek ve gelincikler için mikroçip uygulaması zorunlu hale getirildi
Bu uygulama sayesinde herhangi bir evcil hayvanın pasaport numarası, türü, ırkı, cinsiyeti, rengi ve doğum tarihi gibi bilgiler Ev Hayvanı Kayıt Sistemi’nde (PETVET) kayıt altına alınabilecek. Bununla birlikte hayvan sahibinin adı, bulunduğu il, ilçe ve köy/mahalle bilgileri ile acil durumda ulaşılabilecek kişi bilgileri de sistemde yer alacak.
Uygulama ile evcil hayvanların aşı bilgileri, geçirdikleri operasyonlar ve sağlık durumları takip edilebilecek
Ayrıca hayvanların kaybolması veya terk edilmesi gibi durumlarda da mikroçipler vasıtasıyla ilgili kişilere ulaşılabilecek. Örneğin kaybolan evcil hayvanların sahiplerine haber verilecek ve hayvanı teslim alması için 72 saat süre tanınacak. Bununla birlikte evcil hayvanların sağlık bilgileri takip edilebildiği için hayvan sağlığı açısından gerekli müdahaleler yapılabilecek.
Evde yaşayan tüm kedi, köpek ve gelincikler için zorunlu hale getirilen mikroçip uygulaması için son tarih 31 Aralık 2022
Bu tarihe kadar evcil hayvanlarına mikroçip taktırmayan hayvan sahiplerine 5199 Sayılı Kanun uyarınca 10 bin TL’nin üzerinde idari para cezası uyugulanabilecek. Öte yandan evcil hayvanlara mikroçip takma işlemi, tüm il ve ilçe tarım müdürlüklerinin yanı sıra veterinerlerde de uygulanabilecek.
Veteriner hekimler, mikroçip uygulamasının evcil hayvanlar üzerinde herhangi bir zararı olmayacağını ifade ediyor
Bir pirinç tanesinden bile daha küçük ebatlardaki mikroçipler, aşı yöntemiyle hayvanların sırt bölgesindeki deri altına yerleştirilecek. Bu nedenle bazı hayvan sahipleri, mikroçiplerin evcil hayvanlar üzerinde olumsuz etkileri olabileceğini düşünüyor. Ancak veteriner hekimlere göre mikroçiplerin hayvanlar üzerinde herhangi bir olumsuz etkisi yok.
Bazı hayvan sahipleri mikroçiplerin GPS bağlantılı olduğunu düşünüyor ancak bu doğru değil. Mikroçipler, radyo frekans mekanizmasıyla çalışıyor
Yani bu uygulama ile hayvanların anlık olarak takip edilmesi mümkün değil. Mikroçiplerin okunabilmesi içinse özel olarak tasarlanmış cihazlara ihtiyaç duyuluyor. Bu cihazlar sayesinde mikroçip takılı bir evcil hayvanın 15 haneli kimlik numarasıyla birlikte kendisinin ve sahibinin bilgilerine ulaşmak mümkün oluyor.
Mikroçip uygulaması ile evcil hayvanların Türkiye’nin her yerine taşınması da mümkün hale gelecek
Çünkü “evcil hayvan pasaportu” düzenlenmemiş hayvanların kara, deniz ve hava yolu üzerinden taşınması yasak. Ancak mikroçip uygulaması ile birlikte, hayvanlara hem ev hayvanı pasaportu çıkarılacak hem de seyahate uygundur ibaresi verilecek. Böylece hayvanlar, şehirler arası seyahatlerde taşınabilecek. Bununla birlikte veteriner hekimler, mikroçip uygulamasının yurt dışı seyahatler için de son derece önemli olduğu kanaatinde.
Mikroçip uygulamasıyla birlikte, “sokağa atılan” evcil hayvan sayısının da azalacağı düşünülüyor
Çünkü hayvanları sokağa atan kişilerin kimlikleri, mikroçip uygulaması sayesinde tespit edilebilecek. Bununla birlikte kaybolan hayvanların yuvalarına kavuşmaları da uygulama ile çok daha kolay hale gelecek.
Kaynak: 1