Konu ev aletleri olduğunda modern dünyanın ayrılmaz birer parçaları olduklarını söyleyebiliriz. Birçoğumuzun evinde onlarca, hatta yüzlerce ev aleti bulunuyor. Su ısıtıcılardan buzdolaplarına, vantilatörlerden televizyonlara, evimizin büyük bir kısmını bu eşyalar oluşturuyor. Çok az insan bu aletlerin bakımı hakkında araştırma yapıyor. Halbuki devir hesap devri! Kimse yüzlerce liraya satın aldığı bir aletin kısa süre içerisinde bozulmasını istemez. Bizler farkında olmasak da ev eşyalarımızın ömrünü kısaltan davranışları araştırdık ve yazdık. İşte daha uzun ömürlü ev aletleri için kaçınmanız gereken o davranışlar…
Her kullanımdan sonra ütünün içerisindeki suyu boşaltmamak
Ütünüzün bakımını doğru yaptığınız takdirde ömrünü önemli ölçüde uzatabilirsiniz. Dikkat etmeniz gereken iki nokta var: İlk olarak daima filtrelenmiş su kullanmalısınız, bu sayede kireç oluşumunu önleyebilirsiniz. İkinci olarak ise her kullanımdan sonra ütünün içerisindeki suyu boşaltmalısınız.
Buharlı temizleyicilerin içerisindeki suyu boşaltmamak
Buharlı temizleyicilerin deposu her kullanımdan sonra boşaltılmalıdır. Zira boşaltılmayan depolarda küf oluşabilir. Kireç oluşumunun da önüne geçebilmek için her kullanımdan sonra kalan suyu boşaltın, ardından temiz su ekleyin, çalkalayın ve tekrar boşaltın.
Fırını alüminyum folyoyla kaplamak
Alüminyum folyo ısıyı yansıtarak yiyeceklerin gereğinden fazla ısınmasına neden olur. Isı ve hava akışını kısıtladığı için fırınınızı alüminyum folyoyla kaplamaktan kaçınmalısınız. Zira fazla ısınan bir fırın işin sonunda kendi devrelerini de yakacaktır.
Kahve makinesindeki kireçleri temizlememek
Tıpkı diğer mutfak aletleri gibi kahve makineleri de düzenli bakım ister. Markası ve modeli ne olursa olsun kahve makinelerinizi ayda bir kez temizlemelisiniz. Bir miktar sirkeyi suyla seyrelterek makinenizi kireçten, yağdan ve kahve kalıntılarından arındırabilirsiniz.
Mikrodalgaya ağır tabaklar/kaseler yerleştirmek
Her mikrodalganın bir ağırlık sınırı vardır, ancak çok az insan bu durumun farkında! ? Döner tablaya ağır tabaklar/kaseler yerleştirmek, mikrodalganın arızalanmasına neden olabilir.
Blender’ı kullandıktan hemen sonra temizlememek
Mutfak robotları ve blenderlar, temizlemesi en zor mutfak eşyaları arasındadır. Yine de bu aletleri kullanır kullanmaz temizlememiz gerekiyor. Zira ulaşılması zor yerlere sıkışan ve orada kuruyan yiyecekler cihazların ömrünü ciddi miktarda kısaltıyor. Bakterilerin üremesi ve yemeklere bulaşması da cabası!
Kırıntıları temizlemek için ekmek kızartma makinesini sallamak
Ekmek kızartma makinelerinin içerisinde her kullanımdan sonra ekmek kırıntıları birikir. Son derece doğal bir durum! Bu fazlalıklar cihazın performansını etkilemekle kalmaz, yangına da davetiye çıkarır. Yani makinenin içerisinde yer alan kırıntıları düzenli olarak temizlemeye özen göstermelisiniz. Tabii bunu yaparken cihazı ters çevirmekten ve şiddetle sallamaktan kaçınmalısınız. Aksi takdirde kırıntılar ısıtma mekanizmasının içerisine sıkışarak arızaya neden olabilir.
Davlumbaz filtrelerini düzenli olarak değiştirmemek
Birçoğumuz davlumbazların filtrelerini düzenli olarak değiştirmeyi unutuyoruz. Aşırı buharı, yağı ve sıcaklığı emen bu filtreler, havalandırmanın tıkanmasını önleyecek şekilde dizayn edilmiştir. Davlumbaz modeline bağlı olarak filtreler her 6-8 ayda bir değiştirilmelidir. Tabii ne kadar sık kullanıldığı da bir başka etken.
Sıcak yiyecekleri buzdolabına koymak
Hala sıcak olan yiyecekleri buzdolabına yerleştirmek, buzdolabının iç sıcaklığını yükseltir. Haliyle eski soğukluğunu yakalamaya çalışan cihazın daha fazla enerji ve elektrik harcaması gerekir. Buzdolabınızın ömrünü kısaltmamak için sıcak yiyecekleri buzdolabına koymaktan kaçınmalısınız.
Bulaşıklar için parlatıcı kullanmamak
Bulaşık makinelerinin de tıpkı çamaşır makineleri gibi ek bölmeleri vardır. Parlatıcıların içerdiği bileşenler su damlacıklarının yüzey gerilimini azaltmak üzerine tasarlanmıştır. Bu sayede su, bulaşıkların üzerine daha az tutunur ve tabaklarda/çanaklarda daha az iz bırakır. Daha etkili sonuçlar almak ve cihazınızın ömrünü uzatmak için bulaşık parlatıcısı kullanmaya özen göstermelisiniz.
Saç kurutma makinesinin filtresini temizlememek
Her saç kurutma makinesinde saçları içerideki ısıtma mekanizmasından koruyan ve içeriye toz girmesini engelleyen bir filtre bulunur. Bu filtre tıkandığında hava rahatça hareket edemez ve cihaz fazla ısınır. Makinenizi temizlemek için yapmanız gereken tek şey filtreyi çıkarmak ve su altında durulamak! İyice kuruduktan sonra tekrar makineye takabilirsiniz.
Hava temizleyicileri ideal noktalara yerleştirmemek
Çoğu kişi, hava temizleyicileri duvar önüne ya da köşelere yerleştirme eğilimindedir. Pek hoş görünmediklerini göz önünde bulundurduğumuzda gayet anlaşılır bir durum!? Yine de hava temizleyiciler, odanın merkezine yerleştirilmek için tasarlanmıştır. Zira havayı filtreleyip geri verebilmek için alana ihtiyaç duyarlar.
İlginizi çekebilir:
Kapanmak Üzere Olan Telefonunuzun Pil Ömrünü Uzatmak İçin Yapmanız Gereken 9 Şey
Kaynak: 1