Türkiye, 2012 yılından bu yana Eurovision’a katılmıyor. Bu karar, ülkemizde hala zaman zaman tartışma konusu haline gelebiliyor. Öyle ki, Eurovision heyecanını özleyenlerimizin sayısı hiç de az değil. Ancak yarışmaya katılamamamız, o günleri anmamızın önünde asla engel değil?. Gelin bugün 2000 yılından bu güne Eurovision birincileri konusunu masaya yatıralım ve biraz anılarımızı tazeleyelim?
2000 | Danimarka – The Olsen Brothers – Fly on the Wings of Love
Bu şarkı ile milenyum çağının ilk birinciliğini elde eden Danimarka, İsveç Stockholm’de mücadele etmişti. Ülke toplam 195 oyla birinciliği göğüslemişti. Danimarka’nın 1963 ve 2013 yıllarında da birinciliği bulunuyor.
2001 | Estonya – Tanel Padar, Dave Benton & 2XL – Everybody
Estonya’nın ilk ve tek birinciliği Tanel Padar, Dave Benton & 2XL’in “Everybody” şarkısı ile olmuştu. Ülke, bu şarkı ile 198 oy almıştı.
2002 | Letonya – Marie N – I Wanna
Letonya Eurovision’a ilk kez 2000 yılında katılmış, 2 yıl sonra bu şarkı ile adeta turnayı gözünden vurmuştu. Letonya ilk ve tek birinciliğini, 176 oy toplayarak “I Wanna” şarkısı ile elde etti.
2003 | Türkiye – Sertab Erener – Everyway That I Can
Ülkemiz için Eurovision serüveni, 1975 yılında başladı. Sertab Erener, sözlerini Demir Demirkan’ın yazdığı; müziğini Demir Demirkan ile birlikte yaptığı “Everyway That I Can” şarkısı ile Eurovision’da ülkemiz için adeta tarih yazdı. ? Bildiğiniz üzere, Sertab Erener bu şarkı ile 167 oy alarak Eurovision’da ülkemize ilk ve tek birinciliği getiren sanatçı oldu. Keşke yarışma devam etseymiş, belki yeni birincilerimiz çıkarmış. Neyse, turumuza devam edelim biz?
2004 | Ukrayna – Ruslana – Wild Dances
Sertab Erener’in birinciliğinden sonra Eurovision, 2014’te İstanbul’da yapılmıştı. Türkiye o yıl yarışmaya Athena’nın “For Real” şarkısıyla katılmış ancak dördüncü olmuştu. O yıl, birinci olan ülke ise Ruslana’nın “Wild Dances” şarkısı ile 280 puan toplayan Ukrayna olmuştu.
2005 | Yunanistan – Helena Paparizou – My Number One
Yunanistan, Türkiye’den 1 yıl evvel Eurovision’a katılmış fakat ülkemizden 2 yıl sonra yarışmanın galibi olmuştu. Helena Paparizou, “My Number One” ile 230 puan alarak ülkesine birincilik getirmişti.
Ancak Helena Paparizou’nun gösterisi sırasında kemençe çalınması ülkemizde epey tartışma konusu olmuştu. Hatta Paparizou’nun başarısını kemençeye bağlayanlar bile olmuştu. Nitekim “My Number One”, hala Eurovision deyince akla ilk gelen şarkılardan biri. Hatta şarkı, Yunanistan dışında Türkiye ve Almanya gibi birçok ülkede uzun süre müzik listelerinin ilk sıralarında kalmıştı.
2006 | Finlandiya – Lordi – Hard Rock Hallelujah
Eurovision’da genellikle pop türünde şarkıların galip geldiği dikkatinizi çekmiştir. Ancak 2006 yılında Finlandiya, marjinal bir karar alarak yarışmaya Lordi’yi gönderdi. Ancak grup hakkındaki görüşler ikiye ayrılmıştı. Kimileri sonuncu kimileri ise birinci olacağını düşünüyordu. Nitekim, Lordi 292 puan alarak Finlandiya’ya birincilik getirdi.
Hatta bununla da kalmadı, aldığı puanla Eurovision tarihinin en yüksek puan alarak birinci olan sanatçısı oldu. Ta ki Alexander Rybak’a kadar. Alexander Rybak, 2009’da “Fairytale” şarkısıyla 387 puan alarak bu rekoru altüst etmişti.
2007 | Sırbistan – Marija Šerifović – Molitva
Sırbistan, Karadağ’dan ayrıldıktan sonra Eurovision’a 2007 yılında ilk kez “Sırbistan” olarak katılmıştı. Ve ilk kez katılmasına rağmen 268 puanla birinci olmuştu. Öte yandan, bu yarışma ile Eurovision tarihinde ilk kez bir Sırpça şarkı birinci olmuştu.
2008 | Rusya – Dima Bilan – Believe
Sırbistan’ın birinciliğinden sonra yarışma, Belgrad’da düzenlenmiş ancak bu kez birinciliği Rusya göğüslemiştir. Eurovision’a ilk kez 1998’de katılan Rusya, Dima Bilan’ın 272 puan almasıyla birinci olmuştur.
2009 | Norveç – Alexander Rybak – Fairytale
Hem Eurovision birincileri arasında yer alıp hem de unutulmayan şarkılardan biri olan Fairytale, 387 puan ile Norveç’in yarışmada 3. kez birinci olmasını sağlamıştır. Ülke, daha önce 1985 ve 1995 yıllarında Norveççe şarkılar ile birinci olmuştu. Ancak üçüncü birinciliğini İngilizce bir şarkı ile elde etti.
2010 | Almanya – Lena – Satellite
Eurovision’a ilk 1956 yılında katılan Almanya, Lena’nın “Satellite” şarkısı ile 246 puan alarak ikinci kez birinci olmuştu. 2010 yılında ülkemizi “We Could Be The Same” isimli toplumsal meselelere dikkat çeken şarkısı ile Manga temsil etmiş; hatta bu şarkı ile 170 puan alarak ikinci olmuştu. Ancak Manga’nın birinci olmaması o dönem tartışma konusu olmuştu.
2011 | Azerbaycan – Ell & Nikki – Running Scared
Kardeş ülke Azerbaycan, Ell ve Nikki’nin “Running Scared” şarkısı ile 221 puan alarak birinci olmuştu. Hatta o yıl Türkiye’yi Yüksek Sadakat grubu “Live It Up” şarkısıyla temsil etmiş ancak grup finale kalamamış; bu durum ülkemizde büyük hayal kırıklığı yaratmıştı. Azerbaycan ise birinci olduğu bu yarışmada Türk bayrağı açarak iki ülkenin kardeşliğini bir kez daha göstermişti.
2012 | İsveç – Loreen – Euphoria
Eurovision birincileri arasında en dikkat çeken ülkelerden biri şüphesiz İsveç’tir. ABBA’nın “Waterloo” şarkısı ile en sevilen Eurovision şarkılarından birine imza atan ülke, bugüne kadar toplamda 5 kez birinci oldu. 1974, 1984, 1991 ve 1999 yıllarında galip gelen ülke, 2012’de Loreen’in “Euphoria” şarkısı ile 372 puan alarak zafer elde etti.
Öte yandan 2012 yılı, Türkiye’nin Eurovision’a son katıldığı sene olmuştu?. Ülkemizi “Love Me Back” şarkısıyla temsil eden Can Bonomo, yarışmada 112 puan alarak 7. olmuştu.
2013 | Danimarka – Emmelie de Forest – Only Teardrops
Danimarka’nın Eurovision’da en son galip geldiği sene, Emmelie de Forest’in “Only Teardrops” şarkısı ile 2013 yılı olmuştu. Toplamda 3 kez birincilik kazanan ülkeyi 2013’te temsil eden sanatçı için; ağlamaklı sesi ve giydiği soft kıyafetler nedeniyle “kül kedisi” şeklinde yorumlar yapılmıştı?. Ancak o, 281 puan alarak ülkesinin bir kez daha birinci olmasını sağladı.
2014 | Avusturya – Conchita Wurst – Rise Like a Phoenix
Eurovision’a epey erken bir yılda 1957’de katılan Avusturya, 1966’dan sonra ikinci kez Conchita Wurst ile birinci oldu. Conchita Wurst, “Rise Like a Phoenix” şarkısı ile 290 puan alarak ülkesine birincilik getirmişti.
Ancak ne yazık ki, ön yargılı insanlar Conchita Wurst’ün Avusturya’yı temsil etmemesi için imza kampanyası başlatmış ancak başarılı olamamıştı; Avusturya, bu sanatçı ile yarışmaya katılmış ve birinci olarak ne kadar doğru bir karar verdiğini göstermişti.
2015 | İsveç – Måns Zelmerlöw – Heroes
Loreen’in “Euphoria” ile 2012 yılında birinci olmasından 3 yıl sonra Måns Zelmerlöw, “Heroes” ile birinci olarak İsveç’in Eurovision’da 6. kez birinci olmasını sağlamıştı. Maşallah diyoruz??
2016 | Ukrayna- Jamala- 1944
Alexander Rybak’ın 2009’daki rekorunu 524 puan ile kıran Ukraynalı sanatçı Jamala, bu rekor ile o sene “Eurovision’da en çok puan alarak birinci olan şarkıcı” unvanını elde etti. Ayrıca Jamala, 2004’te birinci olan ülkesine “1944” isimli şarkısıyla ikinci kez birincilik getirmişti.
Öte yandan Jamala’nın seslendirdiği “1944”, hikayesi olan bir şarkı. Şarkı, SSCB lideri Stalin’in 240 bin Tatar’ı Nazilerle iş birliği yapmakla suçlayarak Orta Asya’ya sürmesini anlatıyor.
2017 | Portekiz – Salvador Sobral – Amar Pelos Dois
Portekiz, Eurovision birincileri arasında en geç kazanan ülke olmasıyla dikkat çekiyor. Öyle ki ülke, Eurovision’a 1964’te katılmış ancak yarışmadaki 54. yılında birinci olabilmiştir. Öte yandan caz-pop türündeki bu şarkı, bir önceki sene Jamala’nın 524 puan ile kırdığı rekoru, 758 puan ile ele geçirmiştir. Hatta daha sonra bu rekoru aşabilen olmamıştır.
2018 | İsrail – Netta Barzilai- Toy
Eurovision’da 2018’in en dikkat çeken şarkıcısı Netta Barzilai idi. Gerek sahne performansı gerek hareketli şarkısı ile beğeni toplayan Barzilai, 529 oy alarak İsrail’e dördüncü kez birincilik getirdi.
2019 | Hollanda- Duncan Laurence – Arcade
Eurovision birincileri arasında 5 kez birincilik kazanmasıyla dikkat çeken Hollanda, aynı zamanda pandemiden önce son kez birinci olan ülke. Sanatçı Duncan Laurence, “Arcade” isimli şarkısı ile 498 oy alarak Hollanda’nın beşinci kez birinci olmasını sağlamıştı.
Hollanda’nın 2019’da birincilik kazanmasından sonra ülke bir sonraki sene yani 2020’de Eurovision’a ev sahipliği yapacaktı. Ancak pandemi nedeniyle yarışma iptal oldu. Daha sonra pandeminin etkisinin bazı ülkelerde düşmesi ve aşı çalışmalarının sonuç vermesi ile birlikte, 2021’de Eurovision macerasının kaldığı yerden devam etmesine karar verildi. Yarışmaya yine Hollanda ev sahipliği yapacak. Rotterdam Ahoy‘da 18 ve 20 Mayıs‘ta yarı final; 22 Mayıs 2021‘de ise final turu gerçekleşecek.
BONUS: Ha bir de şu efsaneyi unutmayalım?: İmza Kampanyası: Atilla Taş Bizi Eurovision’da Temsil Etsin! #AtillaTaşEurovisiona
Kaynak: 1