Hazır mısınız? Mikrofonlar parlatıldı, sahne ışıkları yanmaya başladı, konfeti makineleri son testlerini yapıyor… Çünkü o büyük zaman dilimi geldi çattı: Eurovision 2025 kapıda! Müzik tutkunlarının takviminde kalplerin işaretlendiği o haftaya doğru geri sayım başladı. Yıldızlar değil, bu kez ülkeler yarışıyor; hem de glam sahne şovları, abartılı kostümler, duygusal baladlar ve çılgın dans beat’leri eşliğinde! Sahnenin bir köşesinden yumuşacık bir keman tınısı yükselirken, diğer köşesinde lazer ışıklarıyla sarsıcı bir elektro-pop fırtınası kopabilir – çünkü Eurovision’da her şey mümkün! Eğer siz de “Yahu Avustralya hâlâ nasıl katılıyor?” diye sorgulayanlardansanız, ya da “Türkiye bu yıl dönmüş müdür ki acaba?” diye bir umutla ekran başına oturuyorsanız, doğru yerdesiniz! İşte Eurovision 2025 hakkında bilmeniz gereken her şey
Eurovision’un heyecanı yine dorukta! 69. Eurovision Şarkı Yarışması 13-17 Mayıs tarihleri arasında olacak. Büyük Final, 17 Mayıs 2025 Cumartesi günü gerçekleşecek. Ama tabii ki sadece final yok; bu coşkulu müzik şöleni 13 Mayıs Salı ve 15 Mayıs Perşembe günlerinde yapılacak Yarı Finaller ile başlıyor. Eurovision’un o tatlı tatlı gerilimi, favorinizi desteklemenin heyecanı işte o günlerde başlıyor!
Eurovision 2025 nerede?
Bu yıl sahne İsviçre’de, daha spesifik olursak Basel şehrinde kuruluyor. “Cenevre mi olur, Zürih mi?” derken yarıştan sıyrılan Basel, St. Jakobshalle isimli dev arenada bu büyük etkinliğe ev sahipliği yapacak. İsviçre’nin üçüncü büyük şehri olan Basel, şimdi Eurovision’la yıldızlaşıyor. Üstelik şehir, altyapısıyla, kapasitesiyle ve organizasyon becerisiyle bu işi göğüslemeye hazır olduğunu kanıtladı.
Tam 37 ülke bu yıl sahne alacak! Geçtiğimiz yıl Malmö’de yarışan 37 ülkeden sadece biri yok (Yani neredeyse tam kadro!). Karadağ da 2022’den sonra geri dönerek sürpriz yaptı. Şarkılar, tarzlar, sahne şovları… Her ülke kendi rengini, kendi hikayesini getirecek. E, biz de ekran başında votelamaya hazırız!
Eurovision 2025 katılan ülkeler:
Almanya, İtalya, Fransa, Birleşik Krallık, İsveç, Norveç, Polonya, Hollanda, İrlanda, Finlandiya, Avustralya (evet, hâlâ katılıyorlar!), Azerbaycan, Ermenistan, İsrail, Çekya, Hırvatistan ve daha nicesi… Her kıtadan, her müzik kültüründen bir parça Eurovision sahnesine taşınıyor.
Ve evet, Lüksemburg da yıllar sonra tekrar yarışmada!
Peki Türkiye? Türkiye neden katılmıyor?
İşte geldik kalbimizi sızlatan o soruya… “Eurovision Türkiye neden katılmıyor?”
Türkiye, 2013’ten beri Eurovision’da yok. Sebep? TRT’nin resmi açıklamasına göre; oylama sistemine ve “Büyük Beşli”nin (Fransa, Almanya, İtalya, İspanya ve Birleşik Krallık) direkt finale kalmasına karşı duyulan memnuniyetsizlik nedeniyle. Yani denge bozulmuştu, sistem adil değil denildi ve çekilme kararı alındı. Ama bu karar yıllardır tartışılıyor. Çünkü halk Eurovision’u özledi. Düşünsenize, Sertab Erener’le 2003’te zafer kazanmış, Kenan Doğulu ile sahneyi alev alev yakmış, maNga’yla ikinci olmuş bir ülkeyiz! Şu sahneye yeniden çıkmak o kadar yakışır ki…
2025’in şarkılarına göz atalım mı?
İşte Eurovision 2025’in bazı dikkat çeken isimleri ve parçalar:
Arnavutluk – Shkodra Elektronike – Zjerm Ermenistan – PARG – SURVIVOR Avustralya – Go-Jo – Milkshake Man Avusturya – JJ – Wasted Love Azerbaycan – Mamagama – Run With U Belçika – Red Sebastian – Strobe Lights Hırvatistan – Marko Bošnjak – Poison Cake Güney Kıbrıs – Theo Evan – Shh Çekya – ADONXS – Kiss Kiss Goodbye Danimarka – Sissal – Hallucination Estonya – Tommy Cash – Espresso Macchiato Finlandiya – Erika Vikman – ICH KOMME Fransa – Louane – maman Gürcistan – Mariam Shengelia – Freedom Almanya – Abor & Tynna – Baller Yunanistan – Klavdia – Asteromáta İzlanda – VÆB – RÓA İrlanda – EMMY – Laika Party İsrail – Yuval Raphael – New Day Will Rise İtalya – Lucio Corsi – Volevo Essere Un Duro Letonya – Tautumeitas – Bur Man Laimi Litvanya – Katarsis – Tavo Akys Lüksemburg – Laura Thorn – La Poupée Monte Le Son Malta – Miriana Conte – SERVING Karadağ – Nina Žižić – Dobrodošli Hollanda – Claude – C’est La Vie Norveç – Kyle Alessandro – Lighter Polonya – Justyna Steczkowska – GAJA Portekiz – NAPA – Deslocado San Marino – Gabry Ponte – Tutta L’Italia Sırbistan – Princ – Mila Slovenya – Klemen – How Much Time Do We Have Left İspanya – Melody – ESA DIVA İsveç – KAJ – Bara Bada Bastu İsviçre – Zoë Më – Voyage Ukrayna – Ziferblat – Bird of Pray Birleşik Krallık – Remember Monday – What The Hell Just Happened?
Ve daha neler neler! Tarzlar arasında gezinen, pop’tan elektroya, baladdan rap’e kadar uzanan dev bir müzik yelpazesi bizi bekliyor.
Bu yıl sahneyi parlatacak üç isim var: Hazel Brugger, Michelle Hunziker, Sandra Studer
Hem çeşitlilikleriyle hem çok dillilikleriyle İsviçre’yi çok güzel yansıtıyorlar. Ayrıca gösteri öncesi partilerde Mélanie Freymond ve Sven Epiney de görev alacak. İsviçre tam anlamıyla bir ev sahipliği dersi veriyor!
Sahne, tasarım ve temalar
Eurovision’un bu yılki teması: “Birlik Sevgiyi Şekillendirir”
Kalpler titreşecek, birlik mesajı sahneye yansıyacak. Sahne tasarımı İsviçre’nin dağları ve kültürel çeşitliliğinden ilham almış. Yani görsellik açısından da gözlerimizin bayram edeceği kesin! Tasarımın başında ise Eurovision’un efsane ismi Florian Wieder var. Ve inanın, bu yıl “Sanki oradaymışım!” dedirtecek kadar etkileyici bir sahne atmosferi bizi bekliyor.