Beklenen vakit geldi. 4 senede bir düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nda hazırlıklar tamam. A Milli Futbol Takımı’mızın da boy göstereceği Euro 2016’nın heyecanı tüm dünyayı sarmış vaziyette.
Televizyonlarının başında maçları ilgiyle takip edecek futbolseverlerin dışında, milyonlarca insan turnuvaya ev sahipliği yapan Fransa’ya akın etmiş durumda. 8 milyon taraftarın şehir şehir, stad stad gezeceği ve kalabalık alanlarda toplanacağı düşüncesi de akıllara yeni bir soru getiriyor. Fransa böyle bir organizasyon için yeteri kadar güvenli mi?
Bu soruların sorulmasındaki asıl sebepse; 7 ay önce Paris’te gerçekleşen ve 130 kişinin hayatını kaybetmesine sebep olan terör eylemleri ve sonrasında Fransa’nın aldığı ardı arkası kesilmeyen tehditler. Teröristlerin kalabalık grupları hedef aldığı düşünüldüğündeyse, güvenlik konusunun büyük bir önem teşkil etmesi çok doğal.
Peki Fransa Hükümeti olası saldırılara karşı ne gibi önlemler aldı. Gelin hep beraber bir göz atalım.
Avrupa Futbol Şampiyonası ilk kez bu kadar üst düzey güvenlik önlemleri altında organize edildi
Terör örgütü IŞİD’in 13 Kasım’da Paris’te düzenlediği ve 130 kişinin yaşamını yitirdiği saldırı başta Fransa olmak üzere tüm dünyayı derinden sarsmış ve ülkede olağanüstü hal ilan edilmişti. Zamanla terör tehditlerinin azalmayıp aksine daha da artması sebebiyle, ülkede ilan edilen olağanüstü hal Avrupa Futbol Şampiyonası süresince devam edecek şekilde uzatıldı.
Terörle mücadele tatbikatı düzenlendi
Fransız güvenlik güçleri 8 Haziran tarihinde Lyon’da terörle mücadele tatbikatı düzenlendi. Canlı bomba ve silahlı saldırılara karşı hareket eden Fransız güvenlik güçleri, yaptıkları tatbikatla turnuvaya hazır olduklarını gösterdi.
Turnuva boyunca 90 bin asker ve polis görev yapacak
Bir ay boyunca 10 şehirde 51 maçın oynanacağı Euro 2016’da, 8 milyon futbolseverin korunması için yaklaşık 100 bin asker ve polis görevlendirildi.
Güvenlik önlemleri için 34 milyon Euro’luk bütçe ayrıldı
Maç biletlerinin neredeyse hepsinin satılmasıyla birlikte turnuva güvenliği için ayrılan bütçe %15 arttırıldı ve 34 milyon Euro’ya çıkarıldı.
Akıllı telefonlar için terör uyarı uygulaması
Olası bir terör saldırısına karşı halkı bilgilendirmek ve acil iletişim imkanı sağlamak amacıyla Fransa devleti bir uygulama hazırladı. SAIP adı verilen bu uygulama, saldırının gerçekleştiği bölgedeki kişilerin en kısa sürede tedbir almasını sağlama amacıyla yapıldı.
Taraftarların toplanacağı açık alanlarda (Fan Zone) yüksek güvenlik önlemleri alındı
Fransa’daki futbolseverlerin büyük ekranlarda maç izlemeleri ve eğlenmeleri için Fan Zone adı verilen bölgeler oluşturuldu. On binlerce kişinin bir arada bulunacağı bu bölgelerin güvenliğiyse güvenlik kameralarıyla, eğitimli köpeklerle, metal detektörleriyle ve polis ekipleriyle sağlanıyor.
Fransa’yı felç eden grevlerin nasıl sonuçlanacağı belirsizliğini koruyor
Fransa’da mesai saatlerini uzatan çalışma reformuna tepki olarak çıkan grevler sürmeye devam ediyor. Ulaştırma sektöründeki grevler sebebiyle tren seferleri %20 azaldı. Paris’in belirli bölgelerinde çöp yığınlarının oluşmasına sebep olan çöp işçilerinin greviyse 14 Haziran’a kadar devam edecek. Air France ise 11 Haziran’daki uçuşların üçte biri ertelendi. Son olarak Salı günü gerçekleştirilecek grev gösterisinde taksi şoförlerinin de kent merkezinde trafiği kapatacağı bekleniyor. Bu grevlerin turnuvayı ne kadar olumsuz etkileyeceğiyse hala bir soru işaret.