Dünyanın en işlek havalimanı olan Heathrow’dan birkaç kilometre ötede, yine dünyanın en ünlü okullarından biri bulunuyor: Eton College. Londra’nın batı ucundaki Windsor kasabasında bir erkek yatılı okulu olan Eton College, on yıllardır filmlere, kitaplara ve televizyon dizilerine konu oluyor. Peki okulu bu kadar meşhur yapan nedir? Bu sorunun cevabı; ilki Robert Walpole ve en sonuncusu Boris Johnson olmak üzere İngiltere’nin 55 başbakanından 20’sinin orada eğitim alması olabilir. Bu cevap doğru ancak eksik. Çünkü okulun neredeyse 600 yıllık bir tarihi var. Bu da okulu ayrıcalıklı yapmaya yetiyor. Eton College’i meşhur kılan belki de yıllık eğitim ücretinin 58 bin dolar olmasıdır. Hatta silindir şapkalı üniforması dahi okulu meşhur yapmak için yeterli. Kısacası Eton College’in dünyanın en ünlü okullarından biri olmasının sayısız sebebi var. Gelin bu okulu yakından inceleyelim ve okulun neden siyasetçi mezun etmekle ün sağladığını keşfedelim.
Kraliyet bağlantısı
Eton, 600 yıl önce kurulmuş olsa da devlet okulu olarak bilinen ilk eğitim kurumu burası değildi. İngiliz seçkin çocuklarının aynı sınıflarda eğitim gördüğü ilk okul 1382 yılında açılmıştır. Winchester College olarak bilinen bu okulu bir piskopos kurmuştu. Ancak Eton’un kurucusu İngiltere Kralı VI. Henry’ydi. Okul, Windsor Kalesi’nin kraliyet ikametgahına çok yakınında bulunmaktaydı. Henry, geleceğin birçok hükümdarı gibi okulla yakından ilgilendi. Bu kraliyet bağlantısı sayesinde soyluların tamamı Eton College’i kucaklamaya başladı. Haliyle okula kayıt yaptırabilenler ya kraliyet ailesinin ya da soyluların çocukları oluyordu. Yine de öğrencilerin hiçbirine kolaylık sağlanmıyordu. Öğrenciler her gün sabah 5’te uyandırılıyor ve duaya götürülürdü. Sabah saat 6’da dersler başlıyor, akşam 8’de bitiyordu. Bu uzun eğitim saatinde sadece bir saatlik oyun molası ve yemek arası vardı. Aynı zamanda okul, Noel döneminde ve yazın 3 hafta olmak üzere yılda sadece iki kere tatile giriyordu. Bugün de hala benzer bir akademik takvim uygulanıyor.
Koruma ve kayırma
Eton College’e kayıt yaptırabilmek için çok zeki olmanın dışında çok zengin olmanız gerekiyor. Okul yönetiminin öğrenci seçim tercihlerine bakıldığında yetenekten sonra zenginliğin kriter olarak belirlendiği görülüyor. Öğrenciler arasında rekabet ortamı yaratıldığından okula adımını atan öğrenci, her zaman daha iyisi olmak için çabalamaya başlıyor. Bu süreçte ailesi de okul taksitlerinin dışında çeşitli bağışlarla okula katkı sunmaya devam ediyor. Okul mezunları arasında da birbirlerini koruma ve kayırma eğilimi olduğu biliniyor. Zaten iyi bir eğitim alan mezunlar, ilerleyen yıllarda geniş referansları nedeniyle iş hayatında ön plana çıkıyor. Bu durum siyasette de geçerli. Bu okulda çoğunlukla ülkenin önde gelen ailelerinin çocukları eğitim alma fırsatı elde ediyor. Dolayısıyla mezunların siyaset sahnesine adım atması oldukça kolay oluyor.
Eton alimleri
Eton College tarih boyunca kendi mezunlarından başka hiç kimseyi öğrenci ya da öğretmen olarak kabul etmedi. Okula giriş sınavı oldukça zordu. Ancak bu sınavları geçenler de yine Eton College mezunu insanların çocuklarıydı. Başka bir ifadeyle okula kabul alabilmek için aile soyu oldukça önemliydi. Bu durum okulu daha çekici hale getirdiği için ülkenin tüm yeteneklerinin ilgisi Eton’a çevrildi. Benzer şekilde bu okulda öğretmen olmak da çok zordu. Okula öğretmen olarak alınan kişilerin iyi bir akademik başarısının olması yetmiyordu. Yine Eton College mezunu olmaları beklenmekteydi. Bu durum 2002 yılına kadar devam etti. 2002 yılında reform yapıldığı ve artık liyakatin kökenden daha önemli olduğu vurgulandı. Ancak hala ailesinde Eton College mezunu olan çocukların okula kabul alması daha kolay.
Teşvikler
Eton College’in sistemi, öğrencileri yüksek standartlı işler üretmeye teşvik etmek üzerine kuruludur. Bir öğrenci herhangi bir konuda üstün başarı gösterdiğinde anında ödül kazanır. Eğer okulunu yarışmalarda en iyi şekilde temsil etmişse fotoğrafı ve bilgileri direkt arşivlere girer. Öğrencilerin resim, müzik, heykel, şiir gibi sanatsal çalışmaları fonlarla desteklenir. Başarılı öğrencilerin, araştırmaları ve deneyleri için gereken paranın tamamı okul tarafından karşılanır. Bu durum ise öğrencileri daha fazla çalışmaya ve başarılı olmaya teşvik eder.
Eton kültürü
İngiltere’yi İngiltere yapan elitlerin büyük çoğunluğu Eton mezunudur. Burada okuyan ya da mezun olanların yürüyüşünden yemek yemesine, konuşmasından duruşuna kadar her şeyi çok ayrıdır. Çünkü bu insanlar küçük yaştan itibaren zariflik, şıklık ve Eton kültürü ile yoğurulurlar. Okuldan sonra da çoğu mezun ya siyasette ya da prestijli bir işte kolayca kendine yer bulur. Bu okulun mezunu olmak tıpkı lord olmak gibi kişinin üzerine imza gibi yapışır. Okuldan sonra öğrenciler ya Oxford ya da Cambridge gibi ülkenin köklü üniversitelerine giderler.
Eton College’de ders müfredatı sadece pozitif ve sosyal bilimlerden oluşmuyor. Okulun öğrencileri her yıl en az dört adet kendilerinin yazıp, rol aldığı tiyatro oyunu oynuyorlar. Okulda büyük bir ana tiyatro binasının yanı sıra iki adet drama stüdyosu bulunmaktadır. Öte yandan okulun, sadece müzik için ayrı binası var. Tüm bunların dışında Eton College, 200 dönümlük oyun ve sosyal tesis arazisine sahiptir. Öğrenciler futboldan hokeye, tenisten atletizme kadar sayısız spor dalında kendilerini geliştirme imkanı bulurlar.
Eton College mezunları
Eton College’den Robert Walpole, Anthony Eden, Boris Johnson gibi 20 başbakan çıkmıştır. George Orwell, Aldoux Huxley gibi ünlü yazalar, Thomas Gray gibi şairler ve Keynes gibi ünlü iktisatçılar bu okulun mezunudur. Öte yandan İngiltere, Belçika, Romanya, Kuveyt, Nepal, Hindistan, Tayland hanedanlarının prens ve kralları arasında da Eton mezunu vardır.