Ethereum nasıl satın alınır? Kripto paraların lideri olan Bitcoin’den sonra en yüksek piyasa değerine sahip olan Ethereum’u nereden ve nasıl alabilirsiniz? Bu soru son dönemde en çok sorulan sorulardan birisi. Çünkü Ethereum, değerini son 14 ay içerisinde yaklaşık olarak 50 kat arttırdı. Durum böyle olunca, Ethereum’a yatırım yapmak isteyen yatırımcıların sayısı da artış gösterdi. Ethereum’u nasıl alabileceğinizi anlatmadan önce, Ethereum nedir sorusuna da birkaç cümle ile cevap verelim.
Ethereum logosu
Ethereum, 7 Ağustos 2015’de piyasaya sürülen bir kripto para birimidir. Aslında Ethereum için bir kripto para birimidir demek çok doğru bir tabir olmaz. Neden? Çünkü Ethereum, projenin ismidir. Kripto para olan varlığın asıl ismi ise Ether’dir ve ETH kısaltmasıyla ifade edilir. Evet belki de doğru bilinen bir yanlışı düzelttik. Şimdi de Ethereum’un ne olduğunu tam olarak anlayalım.
Ethereum için proje demiştik. İşte bu projenin yakıtı da Ether’dir. Ethereum ağı içerisinde yapacağınız bir kripto para transferi için ücret ödemelisiniz. İşte bu ücreti ödemenize aracılık eden kripto para birimi ETH’dir.
Bunu daha basit bir örnekle pekiştirelim. Bildiğiniz gibi Ethereum, blok zincir teknolojisini temel alan bir sistemdir. Bir araba düşünün. Bu arabanın çalışmak için elbette yakıta ihtiyacı var. Ethereum blok zincirini bir araba olarak düşünürsek, bu arabanın çalışması için zaman zaman değişiklik gösteren bir ücret ödemek lazım. Bu ücret genel olarak “gas” olarak adlandırılıyor.
Ethereum ağı çok büyük bir ağ olduğu için yaptığınız birçok işlem için bu ödemeyi yapmalısınız. Eğer bu ödemeyi yapmazsanız, yapmak istediğiniz işlem gerçekleşmeyecektir. Diğer yandan ağda yapacağınız işlemleri hızlandırmak isterseniz daha fazla gas ödemek zorundasınız. Ethereum ağının yoğun olduğu zamanlarda, ödenmesi gereken gas miktarı da doğru orantılı bir şekilde farklılık gösteriyor.
Akıllı sözleşmelerden faydalanın
Ethereum’un yaptıkları saymakla bitmez. Akıllı sözleşmeler, merkeziyetsiz uygulamalar derken, birçok iş alanında da Ethereum’un teknolojisinden yararlanılıyor. Akıllı sözleşmelerin asıl amacı herhangi bir merkezi otoriteye ihtiyaç duymadan, iki taraf arasındaki sözleşmenin yerine getirilmesidir.
Ancak bu akıllı sözleşmeleri çok akıllı, süper her şeyi çözer olarak algılamayın. Sonuçta akıllı sözleşmelerin kodlanması da bir insan tarafından yapılıyor. Yani akıllı sözleşmeyi yazan yazılımcı ne kadar akıllıysa, sözleşme de o kadar akıllı olacaktır. Akıllı sözleşmeler belirli koşullar yerine getirildiği taktirde devreye girer. Yani sözleşmenin uygulanması için gerekli tüm şartların uygulanması gerekir.
Evet aklınız biraz karışmış olabilir. Ancak Ethereum projesi gelecek için, günlük hayatımızda bizlere çok önemli kolaylıklar sağlayabilir. Benim hayatıma ne sağlayacak demeyin! Sigorta/kasko şirketleri ile yaptığınız anlaşmalar gibi durumlar için de gelecekte bu Ethereum’dan bahsedilebilir. Diğer yandan 2 kişi ya da kurum arasında yapıldığı için 3. taraflara gerek kalmaz.
Aklınız biraz karışmış olabilir ancak yatırım yapacağınız aracın neler yaptığını bilmenizde fayda var. Sonuçta bu yaptığınız da bir nevi temel analiz. Yaptığınız aracın potansiyelini inceliyorsunuz! Ancak daha fazla bilgi için, daha fazla kaynak tüketmenizi öneririz.
Şimdi gelin asıl konumuz olan Ethereum nereden ve nasıl alınır sorusuna yanıt bulalım!
Ethereum nereden alınır?
Ethereum nereden alınır? Ethereum bankadan alınır mı? Ethereum kredi kartı ile alınır mı? Bu sorular büyük ihtimalle Ethereum ile illgili en çok merak ettiğiniz sorular.
Önce Ethereum nereden alınır sorusuna bakalım. Ethereum almak için bir kripto para borsasına kayıt olmalısınız. Burada kısmen Ethereum bankadan alınır mı sorusuna da yanıt vermiş olduk. Yani Ethereum’u bankadan değil üye olacağınız bir kripto para borsasından alabilirsiniz! Ancak unutmayın, her kripto para birimi, her borsada bulunmuyor. Ethereum, Bitcoin gibi piyasa değeri bakımından yüzlerce milyar dolarlık değere sahip olan kripto para birimlerini neredeyse tüm borsalarda bolabilirsiniz.
Birçok yatırımcıya ve bizim tecrübelerimize göre, Ethereum alabileceğiniz en iyi ve en güvenilir platformlardan birisi 2017 yılında kurulan Binance’dir.
Evet Binance’in geçmişi 4 sene öncesine dayanıyor. Ama Bitcoin ve kripto paraların geçmişi çok mu eski? Bu karşılaştırmayı yapmakta da fayda var. Diğer yandan Binance’in birçok ülkede, milyonlarca yatırımcısı ve trilyonlarca dolar işlem hacmi bulunuyor.
Zaten işlem hacmi bakımından dünyanın en büyük borsalarından birisi. Bunun en büyük sebeplerinden birisi de kullanıcılarına sunduğu kullanım kolaylığı, güvenlik tedbirleri ve yüksek likidite diyebiliriz. Yani borsada sizin verdiğiniz al-sat emirleri istisnalar dışında yerine getiriliyor.
Daha açık olmak gerekirse siz bir kripto parayı satmak istediğinizde karşınızda onu alabilecek başka bir yatırımcıyı bulabiliyorsunuz. Siz almak istediğinizde de elindeki coin’i size satmak isteyen birileri oluyor.
Evet Binance’i genel olarak inceledik. Binance’e kayıt olmak ve ListeList okurlarına özel Binance’den %20 komisyon indirimi kazanmak için buraya tıklayın!
Ethereum nasıl alınır?
ETH’nin nereden alınacağını öğrendik. Eğer siz de yaptığınız araştırmalar sonucunda Binance’e kayıt olmaya karar verdiyseniz, bu adımları da birlikte tamamlayalım!
Adım 1: Binance Hesabı Açın
Verdiğimiz link ile Binance’in kayıt sayfasına gittiniz. Binance’in kayıt sayfasına gittiğinizde ilk başta sizden borsaya kayıt olacağınız e-mail adresini vermeniz ve şifrenizi belirlemeniz gerekiyor. Daha sonra mail adresinize gelen doğrulama kodu ile bu adımı tamamlıyorsunuz.
Bu adımı tamamladıktan sonra Binance, sizin ve hesabınızın güvenliğini sağlamak için sizden ev adresiniz, posta kodunuz gibi bilgileri istiyor. Bu bilgileri de girdikten sonra bir sonraki adıma geçiyoruz.
Bu hesap açma adımı sırasında Binance sizden nüfus cüzdanınızın ön ve arka tarafının resmini, pasaportunuz varsa pasaportunuzun resmini ya da ehliyetiniz varsa ehliyetinizin ön ve arka tarafının fotoğrafını çekmenizi istiyor. Merak etmeyin bunu tüm borsalar istiyor. Zaten bu bilgilerin istemesi devlet tarafından zorunlu hale getirildi.
Diğer adımları da tamamladıktan sonra hesabınızın onaylanmasını beklemelisiniz. Hesabınız kısa süre içerisinde onaylanacaktır. Şimdi de ikinci adıma bakalım!
Adım 2: Hesabınıza Bakiye Yükleyin
Evet Binance’e kayıt oldunuz ve hesabınız onaylandı. Şimdi sırada ne var? Elbette ki hesabınıza bakiye yüklemeniz lazım.
Bunun için önünüzde iki farklı seçenek bulunuyor. İlk seçenek Binance’e kredi kartınız ile kripto para almak. Bu adımda Binance’in kredi kartıyla almanıza izin verdiği birkaç kripto para birimi bulunuyor. Ethereum’da bunlardan birisi. Dilerseniz hemen Ethereum alabilirsiniz. Ancak kredi kartı ile yapılan bakiye yüklemede bir miktar komisyon kesiliyor.
İkinci yol ise Binance üzerinden TrBinance hesabınızı etkinleştirmek. TrBinance’ Binance’in Türkiye’de yaşayan üyelerinin kullanımına sunduğu bir borsa. Ne yazık ki Nisan 2021’de yayınlanan kararname ile birlikte Binance’e para göndermenin tek yolu TrBinance üzerinden havale ya da EFT yapmak. TrBinance’e banka hesabınızdan para gönderdikten sonra, bu parayı kripto para birimine dönüştürüp, Binance hesabınıza atmalısınız. Bu konuda daha detaylı bilgi için Binance’e Para Nasıl Yatırılır? yazımızı okuyabilirsiniz.
Adım 3: Alım Satım Ekranına Gelin
Evet Binance’e kayıt oldunuz ve hesabınıza para yüklediniz. Şimdi yapmanız gereken şey ise ekranın en alt kısmında bulunan Alım-Satımlar kısmına tıklamak. Bu kısıma tıkladıktan sonra karşınıza gelen ekranda ETH/USDT işlem çiftini seçmeniz gerekiyor.
Adım 4: Almak İstediğiniz Fiyatı ve Miktarı Girin
ETH/USDT işlem çiftini seçtikten sonra karşımıza çıkan ekranda almak istediğiniz ETH miktarını ve Ether’i kaç dolardan almak istedinizi seçebilirsiniz! Hepsi bu kadar!
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.