Satoshi Nakamoto’nun 2009’da Bitcoin’i geliştirmesi, para ve para birimlerinde radikal bir gelişme olarak algılandı ve merkezi veya denetleyicisi olmayan bir dijital varlığın ilk örneği oldu. Bitcoin’in ardından blok zinciri teknolojisini kullanarak birçok kripto para birimi oluşturuldu. Ethereum mevcut piyasa değerine göre kripto para birimleri arasında ikinci sırada yer almaktadır. Hal böyle olunca birçok kişi Ethereum hakkında daha fazla bilgi öğrenmek istiyor. Bu listemizde Ethereum’u detaylı olarak sizin için inceledik. Hazırsanız başlayalım?
Ethereum nedir?
Ethereum, Bitcoin’den sonra piyasa değeri ile dünyanın en büyük ikinci kripto para birimini desteklemek için kullanılan blok zincir tabanlı bir yazılım platformudur. Diğer kripto para birimleri gibi Ethereum (ETH) da küresel olarak ve üçüncü bir tarafın beklenmedik bir şekilde izlemesi veya devreye girmesi olmadan varlık göndermek ve almak için kullanılabilir.
Ethereum, kendi kripto para birimi olan ETH’e sahip, merkeziyetsiz bir açık kaynaklı blok zinciri sistemidir. ETH, merkeziyetsiz akıllı sözleşmelerin yürütülmesinin yanı sıra çok sayıda başka kripto para birimi için bir platform olarak çalışır.
Ethereum ilk olarak 2013 yılında Vitalik Buterin tarafından yayınlanan bir whitepaper’da (teknik doküman) tanımlandı. Buterin, diğer kurucu ortaklarla birlikte, 2014 yazında halka açık bir çevrim içi satışta proje için fon sağladı. Proje ekibi 18,3 milyon Bitcoin toplamayı başardı ve Ethereum’un İlk Para Teklifindeki (ICO) fiyatı 0,311 dolar oldu. ICO’da 60 milyondan fazla ETH satıldı. Ethereum resmi olarak 7 Ağustos 2015’te Vitalik Buterin ve Gavin Wood tarafından başlatıldı.
Ethereum Vakfı, blok zincirini 30 Temmuz 2015’te “Frontier” kod adlı prototip altında resmi olarak başlattı. O zamandan beri çeşitli ağ güncellemeleri yapıldı: “Konstantinopolis” 28 Şubat 2019, “İstanbul” 8 Aralık 2019, “Muir Glacier” 2 Ocak 2020, “Berlin” 14 Nisan 2021, ve en son 5 Ağustos 2021’de “Londra” hard fork’u.
Ethereum’un amacı, merkeziyetsiz uygulamalar için küresel bir platform haline gelmek ve dünyanın her yerinden kullanıcıların sansür, kesinti ve dolandırıcılığa dayanıklı yazılımlar yazmasına ve çalıştırmasına izin vermektir.
Ethereum nereden alınır?
Ethereum’un Bitcoin’den sonra ikinci en büyük kripto para birimi olduğu gerçeği göz önüne alındığında, Ethereum satın almak veya neredeyse tüm büyük kripto borsalarında ETH ticaret çiftlerini kullanmak mümkündür. Ethereum (ETH) satın alabileceğiniz en büyük kripto para borsalarından bazıları şunlardır:
- Binance
- Coinbase Pro
- FTX
- Kraken
- KuCoin
- Gate.io
Bu yazımızda Ethereum satın alabilmek için Binance borsasını örnek olarak ele aldık. Binance’e kayıt olmak ve ListeList okurlarına özel Binance’den %20 komisyon indirimi kazanmak için buraya tıklayın! Yönergeyi izleyerek kolayca Ethereum alabilirsiniz?
Adım 1: Binance hesabı oluşturun
Verdiğimiz link ile Binance kripto para borsasının kayıt sayfasına ulaşıyorsunuz.
Binance kayıt sayfasında e-posta adresinizi girin, hesabınız için güvenilir bir şifre oluşturun ve varsa referans kodunuzu girin. Ardından hizmet koşullarını okuyup kabul edin ve “Hesap Oluştur” tuşuna tıklayın.
Lütfen dikkate alınız: Şifreniz, rakam ve harflerin birleşiminden oluşmalıdır. Bir büyük harf ve bir de rakam olmak üzere en az 8 karakter içermelidir. Güvenlik doğrulamasını tamamlayın. Sistem e-posta adresinize bir doğrulama kodu gönderecektir. Doğrulama kodunu 30 dakika içinde girin.
E-postayı gelen kutunuzda bulamıyorsanız, e-postanızdaki diğer klasörleri de kontrol edin veya tekrar gönderilmesi için [E-postayı Tekrar Gönder] seçeneğine tıklayın. Artık Binance kripto para borsasına başarı ile kayıt oldunuz. Hesabınızın güvenliğini artırmak adına SMS doğrulaması ve Google doğrulaması da dahil olmak üzere iki faktörlü doğrulamayı (2FA) etkinleştirmek için seçeneğine tıklayın.
Adım 2: Hesabınıza bakiye yükleyin
Binance hesabınız onaylandıktan sonra hesabınıza para yüklemeniz gerekmektedir. Bunun için iki farklı seçenek bulunmaktadır. Kredi kartınız ile kripto para satın almak ya da Binance TR üzerinden gönderim yapmak. Binance kredi kartı ile kripto para birimi satın alınırken birkaç kripto para birimine izin vermektedir. Ethereum da bu kripto para birimlerinden biridir. Ancak Binance, kredi kartı ile yapılan bakiye yüklemelerinde bir miktar komisyon kesilmektedir.
Binance TR’den Binance’e para gönderebilmek için öncelikle Binance TR hesabınıza havale ya da ETF ile para göndermeniz gerekmektedir. Bunun için de öncelikle Binance TR hesabınızın aktif olması gerekmektedir. Binance TR’ye banka hesabınızdan para gönderdikten sonra, bu parayı kripto para birime dönüştürüp Binance hesabınıza aktarabilirsiniz.
Adım 3: Alım satım ekranına gelin
Evet Binance’e kayıt oldunuz ve hesabınıza para yüklediniz. Şimdi yapmanız gereken şey ise ekranın en alt kısmında bulunan Alım-Satımlar kısmına tıklamak. Bu kısma tıkladıktan sonra karşınıza gelen ekranda işlem yapmak istediğiniz işlem çiftini seçmeniz gerekiyor.
Adım 4: Almak istediğiniz fiyatı ve miktarı girin
İşlem çiftini seçtikten sonra karşımıza çıkan ekranda almak istediğiniz ETH miktarını ve Ethereum’u kaç dolardan almak istediğinizi seçebilirsiniz! Hepsi bu kadar!
Ethereum’un Bitcoin’den farkı nedir?
Bitcoin’in birincil kullanımı sanal bir para birimi ve değer deposudur. Ethereum ise ayrıca sanal bir para birimi ve değer deposu olarak da çalışır. Ancak merkezi olmayan Ethereum ağı, ağ üzerinde uygulamalar, akıllı sözleşmeler ve diğer işlemleri oluşturmayı ve çalıştırmayı da mümkün kılar. Bitcoin bu işlevleri sunmuyor. Ethereum ayrıca işlemleri daha hızlı işler.
Hem Bitcoin hem de Ethereum ağları, dağıtılmış defterler ve kriptografi ilkesiyle desteklenirken, ikisi teknik olarak birçok yönden farklıdır. Örneğin, Ethereum ağındaki işlemler yürütülebilir kod içerebilirken, Bitcoin ağ işlemlerine eklenen veriler genellikle yalnızca not tutmak içindir. Diğer farklılıklar arasında blok süresi (bir ethereum işlemi, bitcoin için dakikalara kıyasla saniyeler içinde onaylanır) ve üzerinde çalıştıkları algoritmalar bulunur: Bitcoin için SHA-256 ve Ethereum için Ethash.
Hem Bitcoin hem de Ethereum şu anda Proof-of-Work (PoW) adı verilen ve ilgili ağların düğümlerinin blok zincirlerine kaydedilen tüm bilgilerin durumu üzerinde anlaşmalarına ve ağlara belirli türdeki ekonomik saldırıları önlemesine izin veren bir konsensüs protokolü kullanıyor. 2022’de Ethereum, Ethereum’u daha ölçeklenebilir, güvenli ve sürdürülebilir kılacak bir dizi birbirine bağlı yükseltme olan Eth2 yükseltmesinin bir parçası olarak Proof-of-Stake (PoS) adı verilen farklı bir sisteme geçecek.
PoW için önemli bir eleştiri, gereken hesaplama gücü nedeniyle enerji yoğunluğu olmasıdır. Proof of Stake, hesaplama gücünü staking ile ikame ederek daha az enerji yoğun hale getirir ve madencileri yeni bloklar oluşturma yeteneğini etkinleştirmek için kripto para varlıklarını stake eden doğrulayıcılarla değiştirir.
Daha da önemlisi, Bitcoin ve Ethereum ağları genel amaçlarına göre farklıdır. Bitcoin, ulusal para birimlerine bir alternatif olarak yaratılmış ve bu nedenle bir değişim aracı ve bir değer deposu olmayı amaçlarken, Ethereum, kendi para birimi aracılığıyla değişmez, programatik sözleşmeleri ve uygulamaları kolaylaştıran bir platform olarak düşünülmüştür.
BTC ve ETH’nin her ikisi de dijital para birimleridir. Ancak Ethereum’un birincil amacı kendisini alternatif bir para sistemi olarak kurmak değildir. Ethereum akıllı sözleşmesi ve dApp platformunun işleyişini kolaylaştırmak ve bunlardan para kazanmaktır.
Ethereum, Bitcoin ağını destekleyen ve teorik olarak Bitcoin ile gerçekten rekabet etmemesi gereken bir blok zinciri için başka bir kullanım durumudur. Bununla birlikte, ethereum popülaritesi, özellikle trader’lar açısından, onu tüm kripto para birimleri ile rekabet etmeye itti.
Bitcoin ve Ethereum’un ekonomisi arasındaki en büyük farklardan biri, ikincisinin deflasyonist olmaması, yani toplam arzının sınırlı olmamasıdır. Ethereum geliştiricileri, ağ için “sabit bir güvenlik bütçesine” sahip olmak istemeyerek bunu haklı çıkarıyor. ETH’nin ihraç oranını konsensüs yoluyla ayarlayabilmek, ağın yeterli güvenlik için gereken minimum basımı sürdürmesini sağlar.
Bitcoin, öncelikle geleneksel para birimlerine bir alternatif ve dolayısıyla bir değişim ve değer saklama aracı olarak tasarlanmıştır. Ethereum, DeFi, akıllı sözleşmeler ve NFT’ler dahil olmak üzere birçok alanda uygulama bulan programlanabilir bir blok zinciridir.
Ethereum ekosistemi, dApp’lerinin finans ( merkeziyetsiz finans veya DeFi uygulamaları), sanat ve koleksiyon ürünleri ( karşılaştırılamaz token’lar veya NFT’ler ), oyun ve teknoloji gibi alanlarda artan popülaritesi sayesinde hızla büyüyor. Bu, ETH’nin 2021’de (29 Kasım 2021 itibarıyla) BTC için %93’lük bir kazanç ile karşılaştırıldığında %510 artmasını sağladı. Sonuç olarak, ETH’nin piyasa değeri Ocak 2020’de BTC’nin sadece onda biri kadar iken, ETH’nin 528 milyar dolarlık piyasa değeri, Kasım 2021 itibariyle BTC’nin 1.08 trilyon dolarlık değerinin yaklaşık yarısı kadardı.
Ethereum şu anda kripto para piyasasında, piyasa değeri olarak 2. sırada yer almaktadır.
Ethereum neye göre yükselir?
Bitcoin gibi bazı kripto para birimlerinin sabit bir maksimum arzı vardır. Sadece 21 milyon Bitcoin olacağını biliyoruz. Ethereum’un arz konusunda sınırı yoktur. İlk ortaya çıkışına 72 milyon token’e sahip olan Ethereum, bu miktarın 60 milyonunu Ethereum topluluğuna; 12 milyonu ise Gelişim Fonu’na hibe edilmiştir.
13 Haziran 2022 tarihi itibari ile CoinMarketCap verilerine göre Ethereum’un dolaşımdaki arzı 121,144,050.12 ETH.
Bazı kripto para birimleri, dolaşımdaki arzın çok fazla büyümesini ve enflasyonu yavaşlatmasını önlemek için mevcut token’ları “yakacak” mekanizmalara sahiptir. Bir token’ı yakmak, onları blok zincirinde kurtarılamaz bir adrese göndermek anlamına gelmektedir.
Her kripto para biriminin para politikası farklıdır. Bitcoin arzı, blok zincirinde çıkarılan her yeni blokla sabit bir miktarda artar. Ethereum, çıkarılan blok başına sabit bir ödül sunar. Ancak yeni bloğa blokları dahil etmek için ödeme yapar. Bu da blok zincirinin verimliliğini kolaylaştırmaya yardımcı olur. Sonuç olarak, arz artışı sabit değildir. Kripto para arzı, tamamen bir projeden sorumlu ekip tarafından belirlenir. Bu ekip, halka daha fazla token vermeyi veya para arzını yönetmek için token yakmayı tercih edebilir.
Bir kripto para projesi farkındalık kazandıkça veya fayda arttıkça talep artabilir. Bir kripto para biriminin bir yatırım olarak daha geniş çapta benimsenmesi, dolaşımdaki arzı etkin bir şekilde sınırlandırırken talebi de artırır. Örneğin, kurumsal yatırımcılar 2021’in başlarında Bitcoin alıp elinde tutmaya başladığında, talep yeni kripto para birimlerinin yaratılma hızını aştığından Bitcoin’in fiyatı önemli ölçüde arttı ve mevcut toplam Bitcoin arzını etkili bir şekilde azalttı.
Benzer şekilde, Ethereum blok zincirinde daha fazla merkeziyetsiz finans (DeFi) projeleri başlatıldığında, Ethereum talebi artar. Hangi kripto para birimiyle işlem yapıyor olursanız olun, blok zincirinde işlem yapmak için Ethereum gereklidir. Bu da ETH talebini artıracağından ETH fiyatınse artışa sebep olacaktır.
Yaklaşan güncellemeler, ETH fiyatı üzerinde olumlu bir etkiye sahip olma eğilimindedir. ETH2.0 (ve EIP-1559 yükseltmesi) ile Ethereum, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 3.483 dolar seviyesine ulaştı. EIP-1559’un piyasaya sürülmesiyle, işlemlerde kullanılan ücretler yakılarak ETH dolaşımdan kaldırılıyor. Bu, ağdaki daha yüksek aktivitenin daha fazla ETH yakılmasına yol açacağı ve azalan arzın Ethereum fiyatının değerlenmesine yol açabileceği anlamına gelmektedir.
Ethereum, 17 Nisan 2021’de 1950 dolardan 3 Mayıs 2021’de 3.000 doların üzerine çıktı. Bu, sadece üç haftada yüzde 60’tan fazla bir artıştı. Bu muazzam fiyat artışının iki olası nedeni var. İlk sebep, Ethereum’un kurucusu Vitalik Buterin’in Ethereum’un geliştirme yol haritası hakkında bir sunum yapmasıdır. Bu sunumda, önümüzdeki yıllarda yayınlanması gereken birkaç yeni güncellemeden bahsetmişti. Fiyat artışının ikinci nedeni, bir Eth 2.0 yükseltmesinin şu anda deneme aşaması olan Ropsten Testnet’inin Proof-of-Stake’e geçişinin tamamlanmış olmasıdır. Birleştirme ile, Ethereum blok zincirinin Proof-of-Work (PoW) konsensüs mekanizmasından bir Proof-of-Stake (PoS) konsensüs mekanizmasına geçişi gerçekleşecektir.
Ethereum birleşmesinden sonra ödüller madenciler yerine stake edenlere verilecektir. PoS sistemi, PoW’dan yaklaşık %99 daha az enerji kullanacak. Bu yüzden birleşme şu anda Ethereum fiyatı üzerinde satın alma baskısı yaratmaktadır. Şu anda birleşmenin arz ve talep üzerindeki etkisi ile PoW için günlük satış baskısı 19 milyon doları ve günlük satın alma baskısı 8.5 milyon doları oluşturmaktadır. Birleşmeden sonra günlük 10.5 milyon dolarlık satış baskısının 8.2 milyon dolara düşmesi beklenmektedir. Şu anda Ethereum arzı madenciler ve staker’lardan gelen satış baskısı altındadır.
Bu içerik sadece bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. İçerikte yer alan yorum ve ifadeler yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmetinin kişiye özel olduğu unutulmamalıdır. İçerikteki bilgiler, sizin mali durumunuz ile uygun olmayabilir. Bu nedenle içerikte yer alan bilgilerin yatırım kararınızı destekleyecek yeterli bilgileri kapsamayacağı dikkate alınmalıdır. İleriye dönük yatırım ya da işlemlerinizin sonucunda ortaya çıkabilecek zarardan ListeList ve yazarları sorumlu tutulamaz.