Kuzey Avrupa’da yer alan küçük ama dinamik bir ülke Estonya. Baltık Denizi kıyısında, Finlandiya, Rusya ve Letonya ile sınır komşusu. 1.3 milyonun üzerinde nüfusu ve zengin kültürel mirasıyla Estonya, modern teknoloji ve tarihi güzelliklerin benzersiz bir birleşimini sunuyor. Ülke, çağdaş dijital altyapısı ile e-devlet uygulamasının öncülerinden biri. Aynı zamanda, masalsı başkenti Tallinn’in Orta Çağ mimarisi ve doğal güzellikleri, Estonya’yı turistler için cazip bir destinasyon haline getiriyor. İşte Estonya hakkında ilginç bilgiler 👇
1. Estonya, Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biridir
2022 itibariyle nüfusu yaklaşık 1,349 milyon olan Estonya, yalnızca 45.339 kilometre kare alana sahip.
2. Dijital açıdan en gelişmiş toplumlardan biri
Estonyalılar çevrim içi oy verebiliyor. Çevrim içi oy vermenin basitliğini hayal edin… Vergilerini sadece birkaç tıklamayla online olarak beyan edebiliyorlar. Şu an bizim ülkemizde de kullanılan e-devlet sistemini ilk olarak Estonya kullanmaya başladı. Sağlık ve eğitim gibi temel alanlarda şeffaflık artarken, vatandaşlar için daha az bürokrasi ile daha verimli ve etkili bir toplum yaratmayı hedefliyorlar.
3. e-ikamet programı sayesinde Estonya’da kolayca şirket kurabilirsiniz
Estonya hakkında en ilginç bilgilerden biri de bu! Estonya, e-ikamet programları aracılığıyla ülkelerinin çevrim içi sakini olma olanağını sunuyorlar. Sadece bilgisayarınızla Avrupa Birliği’nde şirket kurma başvurusunda bulunabilirsiniz ve bunun getireceği tüm avantajlardan faydalanabilirsiniz.
4. Hava gerçekten çok soğuk
Kış aylarında, Estonya’da sıcaklıklar -6,5°C civarına düşebiliyor. Geceleri ise bu sıcaklık -46,3°C’ye kadar inebiliyor. Ocak ve şubat ayları arasında yoğun kar yağışı oluyor ve hava yeterince soğuk olduğunda deniz bile donuyor!
5. Ülkenin %50’sinden fazlası ormanlarla kaplıdır
Sadece bu da değil, ülkenin neredeyse dörtte biri de koruma alanlarından oluşuyor. Belki de bu yüzden Estonya’nın hava kalitesi dünyada 4. sırada! Ayrıca ülkenin ormanları vaşaklar, tilkiler, tavşanlar, geyikler ve hatta ayılar dahil yaban hayvanlarıyla dolu!
6. Estonya’da yaban hayatı çok zengin
Yoğun ormanlarla kaplı bir ülke olan Estonya, yaban hayatı için harika bir yuva. Ülkenin ormanlık alanlarında yaklaşık 65 farklı memeli türü yaşıyor. Bunlar arasında yaklaşık 250 kurt, 950 kahverengi ayı, 12.000 yaban domuzu, 12.000 geyik ve yaklaşık 130.000 yaban keçisi bulunuyor.
7. Ülkeyi simgeleyen çoğu sembol doğa ile ilgili
Doğadan gelen birçok sembol Estonya’yı temsil ediyor, bunlardan biri de Peygamber Çiçeği. Bu sembol Estonya’nın köklerine o kadar derinden işlemiş ki bayrağı siyah, beyaz ve “peygamber çiçeği mavisi” renginde! Diğer semboller arasında ulusal balıkları olan Baltık Ringa balığı ve ulusal taşları olan Gri Kireçtaşı yer alıyor.
İlginizi çekebilir:
Estonya’yı Dünyanın En Yenilikçi Ülkelerinden Biri Yapan 8 Etken
8. Kuzey Avrupa’nın en iyi korunmuş Orta Çağ şehri Estonya’da
Estonya’nın başkenti Tallinn’e 13. yüzyılda Danimarka kralı tarafından şehir hakları verildi. O zamandan beri, birçok savaşa rağmen burası inanılmaz derecede iyi korunmuştur. Orta Çağ’dan kalma evleri, ara sokakları ve hatta şehrin tarihi bölümünü çevreleyen eski şehir duvarını hala görebilirsiniz.
9. Estonya’da 2.000’den fazla ada var
Finlandiya’ya Estonya’dan yalnızca kısa bir tekne yolculuğuyla gidilebiliyor. Ayrıca ülkede ziyaret edilecek binlerce Estonya adası var. Çoğunda yerleşim olmasa da bazı adalarda hala yaşayanlar var.
10. UNESCO Dünya Mirası listesinde Estonya’dan 12 değer var
Estonya’nın gelenekleri ve tarihi büyüleyici. Hatta UNESCO, Estonya kültüründen, manzaralarına ve binalarına kadar 12 yönünü uluslararası tanımış ve korunmaya değer görmüştür. Bunlar geleneksel şarkı söyleme tarzlarından yaban hayatı biyosferlerine, hatta özellikle Estonya’nın dumanlı saunalarına kadar uzanıyor. Bu miras alanlarından en dikkate değeri Estonya’nın başkenti olan eski tarihi kent Tallinn’dir.
İlginizi çekebilir:
Dünyanın En Mutlu İnsanlarının Yaşadığı İskandinav Ülkeleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler
11. “Şarkı söyleyen ulus” olarak bilinirler
Ülkede her beş yılda bir ulusal bir Laulupidu (şarkı söyleme partisi) düzenleniyor. Şarkı ve dans ulusal kimliklerinin bir parçası adeta. Üstelik şarkı söylemek de modern Estonya’nın oluşumunun bir parçası. Pek çok ülke bağımsızlıklarını güvence altına almak için şiddetli ve zorlu zamanlardan geçmiş olsa da Estonya’nın durumu çok farklı. Ülke diğer Baltık ülkeleriyle birlikte Sovyet işgalini protesto ettikleri “Şarkı Devrimi” aracılığıyla dünya sahnesindeki yerini bulmuştur. Estonya’da kendiliğinden kitlesel şarkı gösterileri gerçekleşmiş ve burada muazzam kalabalıklar bağımsızlık arzusunu pekiştiren vatansever şarkılar söylemişlerdir.
12. Estonya, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazandı
Tarihi boyunca Estonya, aralarında Rusya, İsveç ve Danimarka’nın da bulunduğu birçok ülke tarafından yönetilmiştir. Aslında ülke ilk kez 1918’de, Birinci Dünya Savaşı’nın sonlarına doğru bağımsızlığını kazanmış ancak bu, Sovyetler Birliği’nin İkinci Dünya Savaşı sırasında ülkeyi tekrar işgal etmesi nedeniyle kısa sürmüştür. Şarkı Devrimi sayesinde sonunda 20 Ağustos 1991’de yeniden bağımsızlıklarını ilan ettiler.
13. Dini inancı en az önemseyen ülkelerden biri
Avrupa’daki birçok ülke oldukça dindardır. Ancak Estonya bunlardan biri değil. Ülkenin nüfusunun yalnızca dörtte biri kendilerini dindar olarak görüyor ve yalnızca %14’ü dinin hayatlarının önemli bir parçası olduğunu düşünüyor. Bu durumun koyu Hıristiyan olan Sovyetler Birliği’nin Estonya’yı işgal etmesinden kaynaklandığı düşünülüyor.
14. Kuzey ışıklarını görmek için harika bir yer
Estonya hakkında bilgiler listemizin sonuna geldik! Estonya, Baltık ülkeleri arasında en kuzeyde olanı. Bu yüzden de Kuzey Işıkları (Aurora Borealis) diğer ülkelere göre buradan daha iyi görülebiliyor.
Kaynak: 1