Tiyatro ayrı ve çok da önemli bir sanat dalı olmakla beraber, sahneye konmadan önce elde olan tek şey “metin”dir ve bu bağlamda tiyatro aynı zamanda seyirci ile etkileşimi kuvvetli olan edebiyattır, sahne sanatıdır, dekordur, kostümdür, müziktir… Şimdi ise bu derleme ile uzun zamandır oynanan oyunların, “Bu sezon da sahneleniyormuş” dediğimizde rahatladığımız ve “Artık mutlaka izlemem gerek” dediğinizi bildiğimiz için bu tiyatro oyunları için hala geç olmadığını hatırlatmak istedik.
Tiyatronuz bol olsun!
1. Önce Bir Boşluk Oldu Kalp Gidince, Ama Şimdi İyi- 6. Sezon
İnsan tacirlerinin eline düşüp pasaportları ellerinden alınıp, evlerde kilitli tutularak fuhuşa zorlanan yüzlerce kadından yalnızca biri Dijana. Bize kendini zaman zaman dayanılması güç bir gerçeklik ve ironi ile anlatıyor. Talimhane Tiyatrosu, oyunu insan kaçakçılığında ne yazık ki önemli bir merkezi olan ülkemize uyarlıyor. Oyunun birçok da ödülü var.
Yazan: Lucy Kirkwood
Uyarlayan: Seçil Honeywill
Yöneten: Mehmet Ergen
Oyuncular: Esra Bezen Bilgin, Güliz Gençoğlu
2. Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı- 3. Sezon
Geçtiğimiz sezon toplam 9 ödülle yılın en çok ödül alan oyunu, Brecht’in savaş döneminde yazdığı “Arturo Ui’nin Önlenebilir Tırmanışı”sekiz oyuncunun yaklaşık otuz altı farklı kişiyi dönüşümlü bir şekilde oynadığı, müziklerin yine oyuncular tarafından, akapella (insan sesi) ile yapıldığı, Epik Tiyatro’nun özüne uygun, çağdaş bir yorumla sahneye koyulan bu oyunla, seyirciye, baş döndürücü bir tempo ve coşkuyla, eğlenceli bir biçimle, alışılagelmişin dışında bir tiyatro oyunu… Ama öncesi var; 1966 Ankara Sanat Tiyatrosunda Genco Erkal’ın başrolünde oynadığı oyundu daha sonra 1999-2000 sezonunda İstanbul Devlet Tiyatrosu tarafından sahnelendi ve 2013-2014 sezonunda Tiyatro Adam tarafından sahnelenmişti.
Yazan: Bertolt Brecht- Yöneten: Ümit Aydoğdu
Oyuncular:Aşkın Şenol, Ayça Koyunoğlu, Berk Yaygın, Çetin Kaya, Deniz Özmen, Fatih Koyunoğlu, Gökhan Azlağ, Neslihan Arslan
3. Metot- 6. Sezon
Bir şirketin toplantı odası; iş görüşmesine gelen dört kişi, tüm hünerlerini ortaya koyup işi kapmak için gizem dolu çeşitli sınavlardan geçecekler. İspanyol Jordi Galceran’ın 2003 yılında kaleme aldığı ve günümüz iş dünyasının acımasız yönlerini ortaya koyduğu bu oyun, yazarına dünya çapında bir ün getirdi. Semaver Kumpanya’nın sunduğu bu psikolojik gerilim 6 sezondur oynuyor.
Yazan: Jordi Galceran
Yöneten: Serkan Keskin
Sahne Tasarımı: Cem Yılmazer
Müzik: Alper Maral
Oynayanlar: Mustafa Kırantepe, Sarp Aydınoğlu, Serkan Keskin, Sezin Bozacı
4. Bir Delinin Anı Defteri- Genco Erkal- Çok Sezon
27 yaşındayken ilk kez anneannesinin izlediği oyunu şimdi, Gogol’ün muzip, zeki, alaycı, isyankar ve bir o kadar da yoksul, çaresiz ve deli karakteri Poprişçin 1965’ten beri ara ara Genco Erkal’la buluşuyor. Poprişçin’in 172 yıllık defteri, Erkal’ın yorumuyla en son 1992’de seyircinin karşısında dile gelmişti. Genco Erkal kendisiyle adeta özdeşleşen “Bir Delinin Hatıra Defteri”ni, oyunun ilk sahnelenişinden 50 sene sonra yeniden yorumlandı.
Yazan: Nikolay Gogol
Uyarlayan-Yöneten-Oynayan: Genco Erkal
5. Yatak Odası Diyalogları- 4. Sezon
Birol Güven TV’de anlatamadıklarını yazdı! Türk tipi sitcom-ların mimarı, bu defa “özelimizi” tiyatroda anlatmış. İlişkilerdeki komik hallerimizi, gizli kafa içi seslerimizi ve Yatak Odası Diyalogları’nı…
Yazan: Birol Güven
Yöneten: Galip Erdal
Oynayanlar: Levent Ülgen, Goncagül Sunar, Eylem Öden, Hasan Erdem
6. Bir Delinin Hatıra Defteri- Erdal Beşikçioğlu- 8. Sezon
Erdal Beşikçioğlu’nun tek kişilik oyunu ‘Bir Delinin Hatıra Defteri’ prömiyerinin yapıldığı 4 Ocak 2008 yılından bu yana kapalı gişe oynayan ve birçok ödül alan tek kişilik oyunda, dekor ve köstüm tasarımı Sertel Çetiner’e, müzikler Tayfun Gültutan’a ve ışık tasarımı Seyhun Ayaş ile Zeynel Işık’a ait. Yönetmenliğini Cem Emüler yaparken, Erdal Beşikçioğlu bu oyundaki performansıyla bugüne dek eleştirmenlerden ve izleyiciden büyük övgüler aldı.
Yazan: Nikolay Vasilyeviç Gogol
Uyarlayan ve Yöneten: Cem EmülerIşık
Tasarım: Mustafa Bal
Yönetmen Yardımcısı: Erdal Beşikçioğlu
Oynayan: Erdal Beşikçioğlu
7. Şark Dişçisi- 5. Sezon
2011’den beri oynanan Şark Dişçisi, bir müzikal. Tarihin belirsiz bir zamanından çıkıp gelen gezici bir tiyatro kumpanyası, 19. yüzyıl Osmanlı mizah yazınının en önemli kalemlerinden olan Hagop Baronyan’ın eğlenceli komedisini; müzikli, danslı, şenlikli bir gösteriyle bugünün seyircisiyle buluşturmaya devam ediyor.
Yazan: Hagop Baronyan
Çeviren: Boğos Çalgıcıoğlu
Yöneten: Engin Alkan
Oynayanlar: Engin Alkan – Taparnigos, Bedia Ener – Marta, Çağdaş Tekin – Kolbaşı, Deniz Gürsucu – Yeranyag
Mert Tiryaki – Levon, Cansu Ecem Karabulut – Sofi / 2.Kadın
Mesut Özsoy- Tovmas / 2.Erkek, Gökhan Kum – Nigo, Hakan Kahraman – Markar,Suat Onur Çalık – Figüran / 1.Erkek, Şeyma Gökçe Cengiz – 1.Kadın / Kantocu /Solist Dansçı, Yüce Armağan Erkek – Margos / 3.Erkek, Ferya Soysal –4.Kadın, Nihan Işık – 3.Kadın
8. Profesyonel- 6. Sezon
Prömiyerini 20 Ocak 2010 yılında yapan”Profesyonel”i Sırp yazar Duşan Kovaçeviç yazmış, Başar Sabuncu ve Bilge Emin’in çevirdiği oyunu Işıl Kasapoğlu yönetiyor. Bülent Emin Yarar ve Yetkin Dikinciler’in başrollerini paylaştığı kara komedi de Yugoslavya’daki büyük dönüşümden önceki ve sonraki toplumsal- politik yaşamı bir entelektüelin yaşamı içinde ironik bir uslupla anlatılıyor. 40 yaşlarında bir edebiyat adamı, bir sekreter ve bir gizli polisin süprizlerle dolu soluk soluğa izlenecek hikayesi.
Yazar: Duşan Kovaçeviç
Yönetmen: Işık Kasapoğlu
Oynayanlar:Bülent Emin Yarar, Yetkin Dikinciler
9. Ve tabii Ferhangi Şeyler- 29. Sezon
Ferhan Şensoy‘un 7 Mart 1987’den beri aralıksız oynadığı tek kişilik gösterisi, gündelik herhangi olayların Ferhanca bir mizah penceresinden değerlendirir. Ev sahibi Orkinos Hanım, bakkalın aptal çırağı, avukat Tayfun gibi hayali karakterlerin bulunduğu oyun, 2015 yılının Aralık ayında 2000. kez sergilendi. Çoğunlukla Şensoy’un kendi tiyatrosu olan Ses Tiyatrosu’nda sahnelenen Ferhangi Şeyler iki perde oynanıyor. 30 Mart 2016’da 2050.oyun Antakya Meclis Kültür Merkezi’nde oynanmıştı.