Brad Pitt’in başrolde olduğu Truva, Russell Crowe’un harika bir oyunculuk performansı sergilediği Gladyatör gibi filmler ve çok sevilen Spartacus dizisi sayesinde birçok insan tarihe ilgi duyuyor ve o dönemlerde yaşamak istiyor. Ancak tarihi doğru ve detaylı bir şekilde araştırırsanız, idrarla çamaşır yıkamak ya da partilere taşınan ananasların hiçbirini yememek gibi bazı tuhaf uygulamalarla karşılaşırsınız. İşte eski zamanlarda yapılan tuhaf şeyler.
1. Antik Yunan’da erkekler eşlerini öpmezlerdi
Antik Yunan’da öpüşmek, romantizmden çok bir saygı göstergesiydi. Eşit olan erkekler dudaktan öpüşürlerdi, eşit olmayan kişiler ise yanaklardan öpülürdü. Antik Yunan’da erkekler, kadınların erkeklerle eşit olmadıklarını düşündükleri için eşlerini dudaklarından öpmezlerdi.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Antik Yunan Hakkında Başlangıç Olarak Bilmeniz Gereken 18 Enteresan Bilgi”
2. Viktorya dönemi erkekleri, çaylarını özel bir tasarıma sahip olan fincanlarda içtiler
Eski zamanlarda bir adam, bıyıklarını ve çay içmeyi çok seviyorsa bunun için müthiş bir çözüm vardı. Viktorya döneminde sadece erkekler için özel bir fincan yapıldı. İngiliz çömlekçi Harvey Adams’ın bu fincanları 1870’lerde yaptığı söyleniyor. Bu özel tasarım fincanlar, 15 yıl boyunca çok popülerdi.
3. Yunanlılar pantolonların değil, eteklerin erkeksi olduğunu düşünüyorlardı
Yunan erkekleri için etekler, tunikler ve togalar sadece gerçek erkeklerin giydiği şeylerdi. Onlar için pantolon, İranlı barbarların giymekte olduğu bir şeydi. Ayrıca pantolonlar, kadınsı ve büyük bir alay kaynağı olarak kabul edilmekteydi.
4. Ananas bir statü sembolü olarak kabul edilmekteydi
Bir zamanlar ananasın yenmeyecek kadar değerli olduğu düşünülmekteydi. Her bir ananas binlerce sterlin değerindeydi. 16. ve 17. yüzyıllarda zenginler, ananası çürüyünce kadar beklettikten sonra atıyorlardı. Oldukça tuhaf!
5. Eski Mısırlılar tahta veya taş yastıklar kullanıyorlardı
Eski Mısır’da ve hatta Çin’de yastıklar taştan, ahşaptan ve porselenden yapılmıştır. O zamanların insanları yerde uyuduğu için kafalarını böceklerden korunmak amacıyla için taş veya tahta yastıklar kullanılırdı. Ayrıca kafa kısmının insan vücudunun en kutsal parçası olduğunu düşünüyorlardı. Bu nedenle mezarlarda ölülerin kafalarının altına da taştan veya tahtadan yastıklar koyuyorlardı.
6. 19. yüzyılda ketçap ilaç olarak satılmaktaydı
19. yüzyılda ketçabın içinde domates yerine mantar, soğan ve baharat gibi şeyler bulunmaktaydı. Ketçabın kökeni nereye uzanırsa uzansın, günümüzde her ülkede tüketilmektedir. Ayrıca ketçap, John Cook Bennett adında bir beyefendi tarafından ilaç olarak satıldı. Tamamen yeni domates içeriği, iyileştirici özelliğinin anahtarıydı. Böylece ketçap, tıbbı alanda bir imparatorluk kurdu. Ancak düşük kaliteli taklitçilerin ortaya çıkmasıyla ketçap 1850’de ilaç niteliğini kaybetti.
7. Antik Mısır’da insanlar, mumyaları ilaç olarak kullanıyorlardı
Antik Mısır mumyaları birçok film ve diziye konu oldular. Mumyalar birçok filmde korkutucu ve kötüyken, eski zamanlarda ilaç olarak kabul edildiler. Yeraltı mumyaları 12. yüzyılda, çoğunlukla içlerindeki bitüm içeriği nedeniyle ilaç olarak tüketilmekteydi. Eski insanların yaptığı bu tuhaf şeyin günümüzde yapıldığını düşünmek bile korkutucu.
8. Şövalyeler, şövalye töreninden önce banyo yapmak zorundaydılar
Hollywood, Orta Çağ zamanlarını romantik bir şekilde tasvir etse de, gerçekte kötü kokuların yoğun olduğu bir dönemdi. O zamanlarda düzenli banyo yapmak diye bir şey yoktu. Ancak şövalyeler, şövalye töreninden önce banyo yapmak zorundaydılar. Böylece bir günlüğüne de olsa güzel kokuyorlardı.
9. Romalılar, idrarı çok iyi bir temizleyici olarak görüyorlardı
Günümüzdeki insanlar için idrar, sadece bir insan vücudu atığıdır. Ancak Romalılar, idrarı amonyak içeriği sayesinde çok iyi bir temizleyici olarak görüyorlardı. Pompeii’de bulunan bazı fresklere göre, insanlar, kirli giysilerdeki kiri, yağı ve lekeleri temizlemek için çamaşırlarını idrarla yıkıyorlardı.
10. Gözyaşları küçük şişelerde saklanıyordu
Kadınlar, ölen ya da savaşta olan kocaları için döktükleri gözyaşlarını gözyaşı şişesi olarak da bilinen özel şişelerde saklarlardı. Temel olarak, gözyaşı ne kadar fazlaysa, kadın o kadar saf ve dindar demekti. Daha sonra bu şişeler parfüm ve yağ depolamak için kullanıldı.
11. Bir zamanlar protezler gerçek dişlerden yapılırdı
Günümüzde protezler, uzun süre dayanabilen zararsız malzemelerle yapılmaktadır. Ancak yüzyıllar önce dişlerini kaybeden bir kişi, yeni gerçek dişlere sahip olabiliyordu. Eskiden gerçek insan dişlerinden yapılan protezlere “Waterloo dişleri” denirdi. Genellikle savaş alanında ölenlerin dişleri takma diş yapımında kullanılmaktaydı. Fakat yaşayan insanlarda dişlerini satıyorlardı.
12. Gladyatör teri, Romalı kadınlar için çok değerliydi
Güzel görünmek isteyen Romalı kadınların güzellik iksiri gladyatör teriydi. Gladyatörler savaştıktan sonra vücutlarındaki ter, kan ve pislik temizlenir ve arena dışında şişelerde satılırdı .Zengin kadınlar krem ve parfüm alabiliyorken, orta sınıf kadınlar gladyatör teri alarak kendilerine güzellik bakımı yapıyorlardı.
Kaynak: 1