Eski Mısır, yaklaşık 3.000 yıl boyunca Akdeniz dünyasının önde gelen uygarlığı olarak gelişti. Uygarlığın mirası; geride bıraktığı görkemli anıtlar, yazılı belgeler ve sanat eserleri gibi çok sayıda nesneyle varlığını sürdürüyor. Bu zengin bilgi hazinesinden arkeologlar ve bilim insanları, Eski Mısırlıların günlük yaşamlarının bir parçası olan öğeleri belirlediler. Ölümden sonraki yaşamı ve evrenin kırılgan düzenini korumanın önemini vurgulayan bir kültürde, gündelik nesneler bile derin bir anlam taşıyabilirdi. Mısır uygarlığının gelişimi, Mısırlıların tek bir yerde kalmalarını sağladı ve bu da onlara tasarım ve işçiliği ilerletme fırsatı verdi. Nesneler bazen tasarımlarına dahil edilen ince anlamlara da sahipti. İşte Eski Mısır nesneleri.
Ayrıca bu içeriğe bakmak isteyebilirsiniz: “Hijyen Takıntısından Masa Oyunlarına: Antik Mısır’da Günlük Yaşamın Parçası Olan 14 Şey”
1. Kadeh
Mısırlılar içecekleri için seramikten içki kapları yapmışlar ve bazen de onları sanat eserine dönüştürmüşlerdir. New York’ta The Met müzesinde sergilenmekte olan Lotiform Kadehi, insan, bitki örtüsü ve hayvan manzaraları ile dekore edilmiştir.
2. Koltuk başlığı
Eski Mısırlılar yastık kullanmak yerine taş veya ahşap koltuk başlıkları kullanmışlardır. Mısır Sanat ve Arkeoloji Enstitüsü müdürü Lorelei H. Corcoran, “Temelde bir gövdeye ve ardından bir platforma bağlanan kavisli bir parçaya uzanıyorlardı, sonra başlarını kavisli parçanın üzerine koyuyorlardı. Baş kısmı yüksektir, serin tutar ve böcekleri uzak tutar.” diyor.
3. Jilet
Eski Mısırlılar hijyen konusunda çok endişeliydiler. Eski Mısır nesneleri arasında bulunan jilet ile saçlarını kısa kestirdiler ya da tıraş ettiler. Tahta sapa bağlı bir bıçağı olan bu jilet, bir kadın mezarındaki sepette bulundu. Jilet, Met’in Mısır eserleri koleksiyonunda yer alıyor.
4. Peruk
Mısırlılar hem kafalarını güneşten korumak hem de sosyal sınıf veya rütbe göstermenin bir yolu olarak peruk takarlardı. Eski Mısır nesneleri arasında bulunan peruk, ketenden yapılmış olabilecek bir ağ tabanı üzerine insan veya hayvan kılı ve bitki lifi dolgusundan yapılmıştır. Kadınlar, bazen festival kutlamaları için daha ayrıntılı peruklar taksalar da erkeklere göre daha basit saç stilleri olan peruklar giyme eğilimindeydiler.
5. Cımbız
Az önce de bahsettiğimiz gibi Antik Mısır halkı kişisel bakım ve hijyen konusunda oldukça endişeliydiler. Görseldeki cımbızın da içinde bulunduğu kişisel bakım ürünleri seti, şimdi The Met’in koleksiyonunda bulunuyor.
6. Sandalet
William H. Peck’in 2013 tarihli The Material World of Ancient Egypt adlı kitabına göre, Mısırlılar sığır, keçi ve ceylan derilerinden yapılmış veya papirüs ve ot gibi bitki materyallerinden dokunmuş ayakkabılar giyiyorlardı. Peck’e göre, deri olmayan sandaletler modern parmak arası terliklere benziyordu ve ayak parmakları arasında bir kordon ile sabitlenmiş bir kayış vardı. Kraliyet seçkinlerinin üyeleri, firavun III. Thutmose’nin bir kraliçesine ait olan bu altın sandaletler gibi ayrıntılı sandaletler giydiler.
7. Takı
Mısırlılar, tanrılar ve kutsal hayvanlar şeklinde tasarlanan renkli mücevherleri severdi. Peck, mücevherlerin, kullanıcıyı hastalıklara, kazalara ve diğer kötü olaylara karşı sihirli bir şekilde koruyacak muskalar olarak tasarlanmış olabileceğini yazıyor. Bu altın bilezikler ve halhallar aslan ve aslan pençelerine sahiptir.
8. Çorap
Mısır’ı sıcak bir yer olarak düşünmeye alışmış olsak da sabahın erken saatlerinde ve akşamları sıcaklıklar düşer. Geniş bir Mısır objeleri koleksiyonuna ev sahipliği yapan İskoçya Ulusal Müzeleri Antik Akdeniz Baş Küratörü Dr. Margaret Maitland’e göre, bu çizgili yün çorap, sandaletlerle giyilmek üzere tasarlanmıştı.
9. Ayna
Günümüze ulaşan nesnelerden anlaşıldığı kadarıyla Mısırlılar görünüşleri konusunda da endişeliydiler. Örneğin hem erkekler hem de kadınlar makyaj yaparlardı ve Eski Mısır nesneleri arasında bulunan bu aynaya bakarlardı. Aynalar neredeyse her insanın temel eşyaları arasındaydı.
10. Ata büstü
Bu küçük kireçtaşı heykelcik, bir Mısır evinin duvarına yerleştirilmiş bir rafta tutulmuş olabilir. Bilim insanları, Mısırlıların fotoğraf çekecek kameraları olmadığı için büstlerin vefat eden akrabalarını hatırlamalarına yardımcı olduğunu söylüyor.
11. Tokmak
Silindirik kulplu ve konoid başlı bu ahşap nesne, Mısırlılar tarafından kullanılan aletlere bir örnektir. Bu tokmak zamanında o kadar yoğun bir şekilde kullanılmış ki aletin dört tarafında derin izler bulunuyor. Yani bir işçi, bu tokmak ile binlerce darbe vurmuş olmalı. Mısır’da kaliteli ahşap nispeten azdı, bu yüzden bu tokmağın bu kadar uzun süre kullanılması pek de şaşırtıcı değil.
12. Masa oyunu
Peck’e göre Monopoly’den yüzyıllar önce masa oyunları Mısır’da popüler bir eğlenceydi. Popüler bir oyun olan Senet, taşlarını kaç kare hareket ettirebileceklerini belirlemek için sopa atan iki kişi tarafından oynanmak üzere tasarlandı. Parçaların bir tahtadan geçişi aynı zamanda öbür dünyaya yolculuk için bir metafor işlevi gördü ve mezar duvarlarında tasvir edildi.
Kaynak: 1